Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Τι λες ρε πανέξυπνε Βρούτση; Ο συνταξιούχος έχει πληρώσει ήδη αυτά που θέλεις να του πάρεις


Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ για νέες περικοπές στις συντάξεις ο πανέξυπνος υπουργός Εργασίας κύριος Βρούτσης,που ο διαγραφείς υφυπουργός του Ν. Νικολόπουλος τον έχει καταγγείλει για πλήρη σύμπνοια και συμπαιγνία με τους τροϊκανούς,δεν δίστασε να συγκρίνει ανόμοια πράγματα δήθεν από κατανόηση  και συμπαράσταση προς τους νεοεισερχόμενους στην εργασία!

Ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόμενος σε ενδεχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας είπε πως, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η δημοσιονομική προσαρμογή τους πρέπει να εκτελεσθεί, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι δυσάρεστη.

Σημείωσε μάλιστα πως "δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 583 ευρώ και ο συνταξιούχος να λαμβάνει 1.400 ευρώ ως κατώτατη σύνταξη"!

Αφ' ενός μεν κύριε υπουργέ τα 583 ευρώ είναι μισθός πείνας και κανένας δεν συμφωνεί μ' αυτά αφ' ετέρου δε αν πραγματικά κι όχι θεατρινίστικα συμπονάτε τους νέους φροντίστε για την αύξηση του μισθού των και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η σύγκριση που επιχειρείτε είναι ατυχέστατη και εκ του πονηρού για να δημιουργήσετε έχθρες και έριδες μεταξύ του κοινωνικού συνόλου.Να μισήσει ο νέος πατέρα,μάνα,παππού και γιαγιά.
Και που είδατε 1400 ευρώ κατώτατη σύνταξη;
Είστε τουλάχιστον αχρείος για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.
Γιατί;
Διότι πανέξυπνε υπουργέ ο συνταξιούχος έχει προκαταβάλει από 35 και πλέον χρόνων συγκεκριμένες εισφορές για συγκεκριμένες απολαβές,θέλοντας και μη,τις οποίες εσείς και οι προκάτοχοί σας διαχειριστήκατε πανάθλια με αποτέλεσμα ν' αδειάσουν τα ταμεία.Δεν του χαρίζετε συνεπώς τίποτα,ούτε σεις προσωπικά ούτε το κράτος.Επί πλέον από το 2010  μέχρι σήμερα του έχετε περικόψει πολλάκις τη σύνταξη,αφήστε δε την περίθαλψη για την οποία επίσης έχει πληρώσει προκαταβολικά και τώρα τον υποχρεώνετε να πληρώσει από την τσέπη αλλιώς να πεθάνει!

Και βέβαια το γνωρίζετε πολύ καλά αλλά αμολάτε την κορώνα σας κι όποιον πάρει ο χάρος.
Κόψτε κύριε τους δικούς σας μισθούς,κόψτε τις συντάξεις σας,κόψτε το λαιμό σας αλλά επιτέλους αφήστε ήσυχους συνταξιούχους κι εργαζόμενους (όσοι τέλος πάντων απέμειναν!).Εχετε τρελάνει τον κόσμο μωρέ με τα καμώματά σας,που δεν φέρνουν καμιά γιατρειά αλλά αντιθέτως μας βυθίζουν περισσότερο στην πείνα και την ανέχεια.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το βασικό επιχειρημα του άρθρου δεν είναι κατά τη γνώμη μου σωστό.

Στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς, όπως και στα περισσότερα κράτη του κόσμου, δεν ισχύει το ανταποδοτικό σύστημα στις συντάξεις αλλα το αναδιανεμητικό. Αυτό σημαίνει ότι η κάθε γενιά πληρώνει, κατα τις δυνάμεις της, με τις εισφορές της και τους φόρους της, τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς.
Αν η σημερινή γενιά συνταξιούγων έχει βγεί στη σύνταξη κατά μεσο όρο από τα 50 χρόνια και θέλει να παίρνει 1000 ή 2000 χιλιάδες ευρώ το μήνα σύνταξη, π΄ρεπει να ξέρουμε ότι αυτά τα χρήματα προέρχονται κατά ένα μέρος απο τις εισφορές των σημερινών ασφαλισμένων και των εργοδοτών τους και κατα ένα άλλο μέρος από τους φόρους που πληρώνουμε όλοι μας τώρα. Τα χρήματα που πληρωσε η προηγούμενη γενιά σε εισφορές χρησιμοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συνταξεις και η περίθαλψη της προηγούμενης γενιάς.

Αρα ο Βρούστης έχει δίκιο σε αυτό.
Οι συντάξεις σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα θα πρέπει να υπολογίζονται με βάση τρέχουσα, σημερινή, τη μισθολογική κλίμακα και όχι το μισθό που είχε ο συνταξιούζος όταν ήταν εργαζόμενος (ή ακόμα χειρότερα, τη στιγμή ακριβώς που βγήκε στη σύνταξη).

Αλλιώς θα πρέπι να συμφωνήσουμε να αλλάξουμε το σύνταγμα και να μεταβούμε σε ένα ανταποδοτικό σύστημα όπου ο καθένας θα παίρνει ότι έχει πληρώσει. Το θέλουμε αυτό ή μήπως είναι πολύ "φιλελέυθερο" για εμάς?

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε δεν γνωρίζω αν είναι ανταποδοτικό ή αναδιανεμητικό το συνταξιοδοτικό σύστημα!
Γνωρίζω όμως,ότι τουλάχιστον στο ΙΚΑ πληρώναμε τα μαλλιά της κεφαλής μας μηνιαίως και καλώς ή κακώς υπήρχε συγκεκριμένη κλίμακα βάσει της οποίας έβγαινε η πλήρης σύνταξη!
Αν πρόσεξες μιλάω για συνταξιούχους των 35 ετών και πάνω,δηλαδή για πλήρη παραμονή στην εργασία όσα χρόνια προέβλεπε ο νόμος μέχρι το καλοκαίρι του 2010!
Σε πληροφορώ λοιπόν πως οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι αν έπαιρναν τα χρήματα που έχουν καταβάλει συν τον τόκο όλων αυτών των χρόνων θα δικαιούνταν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη.
Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με την πρότασή σου ο καθένας να παίρνει όσα έχει εισφέρει.Τι ποιο δίκαιο απ' αυτό.
=====
Υ.Γ.:να δεχτώ ότι μιλάμε για αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα.Τα χρήματα της πρώτης γενιάς συνταξιούχων(35 χρόνια!!!) που πήγαν;Επίσης για το ότι μια ολόκληρη εικοσαετία που με νόμο του κράτους τα χρήματά μας παρέμειναν άτοκα στη διάθεση συγκεκριμένων τραπεζών ποιος ευθύνεται,για το ότι οι διοικήσεις των ταμείων αγόρασαν ομόλογα ποιος φταίει;
Οχι οι συνταξιούχοι πάντως.
Σ' ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ζείδωρε,

Όταν θεσπίστηκαν τα πρώτα συστήματα
προνοιας, υπήρχαν ταυτόχρονα και εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αρα τα χρήματα της πρώτης γενιάς εργαζομενων πήγαιναν στις συντάξεις της "μηδενικής" γενιάς συνταξιούχων. Για να μην σου πώ ότι πρώτα θεσπίστηκαν οι συντάξεις και μετά οι εισφορες :-)

Τα χρήματα της δικής σου γενιας (αν κατάλαβα καλά είσαι συνταξιούχος) πήγαν (ή θα έπρεπε να έχουν πάει :-( ) στις συντάξεις των εργαζόμενων της προηγούμενης από εσένα γενιάς. Τα χρήματα που έμεναν άτοκα στη διάθεση των τραπεζών ή του κράτους ήταν, ή θα έπρεπε να είναι, μόνο
ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρημάτων που δίνατε π.χ. τα "τρέχοντα" αποθεματικά, αν και, απ' όσο ξέρω, ανέκαθεν αυτά ήταν αρνητικά αφού ανέκαθεν το κράτος έπρεπε στο τέλος του χρόνου να "συμπληρώνει" (από τους δικούς σας φόρους πάλι) για να πληρωθούν οι συντάξεις της προηγούμενης από εσάς γενιας. Ακόμα και αν υποθέσουμε όμως ότι περίσσευαν καποια χρήματα από τις εισφορές που καταβάλατε, αυτές τις "εκμεταλευόταν" το κράτος και αραπήγαν (θεωρητικά μιλάω πάλι) για παροχές στη δικιά σας γενιά (π.χ σχολεια, δρόμους, μισθούς, κλπ). Αν πάλι φαγώθηκαν τα λίγα υποθετικά περισσέυματα από τις εισφορές σας (γιατι για τα περισέυματα μιλάμε), αυτά φαγώθηκαν επί των ημερών σας από πολιτικούς που η γενιά σας ψηφήσε... Και όχι μόνο αυτά, αλλα φαγώθηκαν και πολύ περισσότερα από τη γενιά σας με δανεικά τα οποία τώρα η δικιά μου γενιά καλέιται να πληρώσει.

Όλα τα υπόλοιπα περί των χρημάτων των ταμείων που φαγώθηκαν είναι λαικίστικες κορόνες των πολιτικών μας που αρέσκονται να κατηγοριούν ο ένας τον άλλο και να λένε αυτα που θέλει ο κόσμος να ακούσει...

Και εγώ είμαι φανατικός οπαδός του ανταποδοτικού συστήματος αλλα, καλώς ή κακώς, έχουμε αναδιανεμητικό σύστημα. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα αυτό θέλουν, αυτό ψήφησαν οι παπούδες μας, αυτό λεει το σύνταγμά μας (νομίζω οτι το λέει και το σύνταγμα) και αυτό εφαρμόζουμε.

Αντί οι σημερινοί συνταξιούχοι να τα βάζουν με τον εκάστοτε υπουργό θα πρέπει να τα βάζουν με αυτούς που παίρνουν σύνταξη στα 40, με αυτούς που παίρνουν ψευτοαναπηρικές συντάξεις και με όλους του δημ. υπαλήλους που πέρναν προαγωγή για μία μέρα για να πάρουν σύνταξη διεθυντή. Γιατί με αυτούς "μοιραζονται" αναγκαστικά τις εισφορές των σημερινών εργαζομένων. Αυτά τα ξέρατε (φυσικά, μιλώ για τη γενιά σου, και όχι προσωπικα) όταν δουλεύατε και βλέπατε τους αλλους να φέυγουν με τρελές συντάξεις και δεν κάνατε τίποτα. Θα πρεπει ακόμα να παρακαλάμε να πεσει η ανεργία και να ανέβει η ανάπτυξη γιατί οσο περισσότεροι δουλεύουν και όσο πιο μεγάλοι είναι οι μισθοί των σημερινών εργαζόμενων, τόσο περισσότερες εισφορές θα μπορούν να πληρώσουν και τόσο πιο μεγάλες θα μπορεί να είναι οι συντάξεις σας.

Τα παραπάνω δεν θα τα ακούσεις από κανενα απολύτως πολιτικό αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια...

Φιλικά

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ φίλε Ανώνυμε συμφωνώ στα περισσότερα απ' όσα λες αλλά διαφωνώ στην παράγραφο:"Αντί οι σημερινοί συνταξιούχοι να τα βάζουν με τον εκάστοτε υπουργό θα πρέπει να τα βάζουν με αυτούς που παίρνουν σύνταξη στα 40,...."!
Ναι όλα αυτά συνέβαιναν και ίσως συμβαίνουν αλλά με την υπογραφή των εκάστοτε διευθυντών και τα παραθυράκια των νόμων,που πετύχαιναν κάποιοι συνδικαλιστές και περνούσαν στη Βουλή οι πολιτικάντηδες κάθε κόμματος!
Προσωπικά φίλε ούτε σύνταξη έχω πάρει ακόμα μετά από 35 χρόνια (δεν έχω την απαραίτητη ηλικία),ούτε δάνεια βούτηξα,ούτε κονόμησα μαύρα ως εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα.
Επιμένω όμως πως αν είχα τα χρήματα που μου παρακρατούσαν,σε μια τράπεζα ή σε μια σοβαρή ασφαλιστική θα έπαιρνα ένα σοβαρό ποσόν!
Ολα αυτά που γράφεις για τη γενιά μου είναι σωστά μεν αλλά αφορούν συγκεκριμένα κομματόσκυλα που ζούσαν παρασιτικά στο άρμα της εκάστοτε εξουσίας κι όχι συλλήβδην τον κάθε εργαζόμενο,που έπαιρνε ένα μισθό.Μη γενικεύεις σαν τον Πάγκαλο!
Να είσαι καλά,καλό βράδυ και μακάρι να μειωθεί η ανεργία αλλά δεν βλέπω καμιά κίνηση για ανάπτυξη παρά μόνο για ύφεση.

Read more: Go to TOP and Bottom