Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Δήμος Πάτρας: Διαγράφει δημοτικά χρέη πολιτών για να αποφευχθούν πλειστηριασμοί!


Τη διαγραφή χρεών εργαζομένων και ανέργων και γενικότερα πολιτών που πλήττονται βάναυσα από την κρίση, ώστε να μην κινδυνέψουν τα σπίτια τους από
πλειστηριασμό, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης και ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Πελεκούδας.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού άμεσα με σύνθημα «Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα» με συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών. 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης περιέγραψε τις δύο σημαντικές πρωτοβουλίες του δήμου Πάτρας: «Πρόκειται για τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουμε μαζί με Εργατικά Συνδικάτα, Συλλόγους Επαγγελματοβιοτεχνών και άλλους μαζικούς λαϊκούς φορείς ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας και την ενίσχυση του αγώνα για δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. 
Περιέγραψε ότι «όπως ήδη σας είναι γνωστό, το Δημοτικό μας Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίασή του με θέμα τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αποφάσισε κατά πλειοψηφία, (οι παρατάξεις της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν τη συγκεκριμένη απόφαση, με βασικό επιχείρημα τη νομιμότητα), να προχωρήσει στα εξής:
1. Πλήρη διαγραφή σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ
2. Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000€, μία κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
3. Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000€ και μία κατοικία.
4. Από 12.000€-25.000€ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
5. Από 25.000-50.000€ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
6. Οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ενταγμένοι στο ΚΕΑ και όσοι την τελευταία πενταετία έχουν μέσο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000, να μην επιβαρύνονται με την προβλεπόμενη από το νόμο επιβάρυνση που αφορά την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματος.
Τη Δευτέρα 21 Μάη, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων στη Βουλή, πλην της Χρυσής Αυγής, στις οποίες θα επιδώσουμε τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 
Την Τρίτη 22 Μάηημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, θα επισκεφθούμε και θα πραγματοποιήσουμε συναντήσεις μαζί με φορείς, Σωματεία και Συλλόγους της πόλης: Στις 10 π.μ. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 11 π.μ. στην Α’ ΔΟΥ Πατρών, στις 12 μεσ. στην Εθνική Τράπεζα (Πλατεία Γεωργίου), στη 1 μ.μ. στον ΕΦΚΑ. 
Το βράδυ στις 8.30, διοργανώνουμε εκδήλωση στην πλατεία Γεωργίου όπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει μουσικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση άμεση νομοθετική ρύθμιση, που να προστατεύει τη λαϊκή οικογένεια από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις με γνώμονα την οικονομική της κατάσταση και να δίνει το δικαίωμα στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν για διαγραφές οφειλών σε αυτούς που αποδεδειγμένα ούτε μπορούν, ούτε έχουν να πληρώσουν. 
Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.). Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει αποκτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος Κυβέρνησης –Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.
Στο στόχαστρο κυβέρνησης, των κομμάτων που υπηρετούν τα μνημόνια και φοροεισπρακτικών μηχανισμών, βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά.
Οι μεγάλοι οφειλέτες, οι «επενδυτές» και οι κουβαλητές της ανάπτυξης, έχουν τη δυνατότητα, με βάση τη νομοθεσία και τις πολιτικές που ασκούν οι έως τώρα κυβερνήσεις, όχι μόνο φοροαπαλλάσσονται σκανδαλωδώς, αλλά παίρνουν και δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες διαγράφονται τα χρέη τους. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου. Συγκεκριμένα, σε σύνολο οφειλών 120.107.630 ευρώ, τα 55.547.368,01 τα χρωστάνε 204 επιχειρηματίες, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ. Ο Δήμος έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 
Από τις δεσμεύσεις των λογαριασμών, τα αποτελέσματα πλην μεμονωμένων περιπτώσεων ήταν πενιχρά έως αμελητέα στο σύνολο. Την ίδια στιγμή, που νομίμως φοροδιαφεύγουν μεγαλοεπιχειρηματίες ο Πατραϊκός λαός κινδυνεύει να χάσει το βιος του για οφειλές 500 και 1.000 ευρώ.
Μας απασχολεί ως Δημοτική Αρχή, το πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην λεηλατηθεί η περιουσία και οι κόποι μιας ζωής της λαϊκής οικογένειας στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου προστατεύσαμε τις λαϊκές οικογένειες αρνούμενοι να στείλουμε στοιχεία στην εφορία για μικροοφειλέτες και να δεσμεύσουμε το ΑΦΜ, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι. 
Δηλώνουμε ότι όσο μας αφορά ως Δημοτική Αρχή, δεν θα επιτρέψουμε για μικροοφειλές στο Δήμο, για ανθρώπους και νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν, να γίνουν κατασχέσεις στην περιουσία τους.
«Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα» 
Ο Κώστας Πελετίδης τόνισε ότι «στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας και αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση του Δήμου ενάντια στην ανεργία, με κεντρικό αίτημα «Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα».
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε την Παρασκευή 15 Ιούνη να πραγματοποιηθούν δράσεις σε γειτονιές της Πάτρας και την Κυριακή 17 Ιούνη να πραγματοποιηθεί στο Νότιο Πάρκο εκδήλωση με ομιλία και αμέσως μετά συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Το τελικό πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με τους φορείς που θα συμμετάσχουν.
Για την οργάνωση και την προετοιμασία της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθούν: Σύσκεψη Σωματείων, Συλλόγων και Φορέων το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 11.00 π.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, Λαϊκές Συνελεύσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, Δημοτικές Ενότητες, τις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας και συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους στον Δήμο, την ΔΕΥΑΠ, τους Οργανισμούς.
Στο επίκεντρο της νέας λαϊκής κινητοποίησης θέτουμε και πάλι το επίκαιρο αίτημα «Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα». Φέτος, σε αυτή μας την αγωνιστική πρωτοβουλία και με αυτό το σύνθημα, θεωρούμε αναγκαίο να δώσουμε περισσότερη έμφαση και στο δυστυχώς επίκαιρο «κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί!», θεωρώντας το ένα από τα μείζονα προβλήματα των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών σήμερα.
Χαρακτηριστικά αποτυπώνεται η κατάσταση και στο Δήμο μας. Από το 2010 μέχρι 31/12/2017 είχαμε 567 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και καμία αναπλήρωση
Την ίδια στιγμή μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται με τα 8μηνα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, όπου στο Δήμο μας το 2017 εργάστηκαν 623 εργαζόμενοι για να επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Αντίστοιχος ήταν ο αριθμός τους και τα προηγούμενα χρόνια. 
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κοινωνικός Οργανισμός και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Στους 240 περίπου εργαζόμενους οι 146 είναι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν το 2019 οπότε και απολύονται.
Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο το μόνιμο προσωπικό είναι μόνο 8 εργαζόμενοι ενώ 24 εργάζονται μέσω προγραμμάτων, ποσοστό 75%! Ακόμη και οι 10 θέσεις τακτικού προσωπικού που επέτρεψαν με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών το 2016 για πρόσληψη, δεν έχουν εγκριθεί
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» χρόνια βρίσκονται σε ομηρία. Οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των αιθουσών. Οι παρατασιούχοι στην καθαριότητα συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στην εργασία. 
Εγκρίνονται μόνο θέσεις εργασίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του Δήμου που το λογαριασμό πληρώνει ο πατραϊκός λαός και η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με «ξένα κόλλυβα». 
Με το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1» που δόθηκε πρόσφατα στη διαβούλευση ετοιμάζουν και νέο αντιλαϊκό μποναμά, καθώς και η υπηρεσία πρασίνου θα είναι πλέον ανταποδοτική. Αυτό σημαίνει 4.500.000 € επιπλέον φορολόγηση του πατραϊκού λαού.
Αποκαλυπτικό αυτής της πολιτικής, είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει με την υπολειτουργία των τακτικών καθημερινών χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, οφειλόμενη σε μειωμένο προσωπικό και ελλιπή αναισθησιολογικό εξοπλισμό. 
Εδώ και πολλά χρόνια τα χειρουργεία υπολειτουργούν ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, ενώ περιοδικά, γεμίζει ο χώρος ανάνηψης του χειρουργείου με διασωληνωμένα περιστατικά, τα οποία δεν χωράνε πλέον στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ως αποτέλεσμα έρχεται η ακύρωση των τακτικών χειρουργείων, προκειμένου να γίνει σταδιακή αποσυμφόρηση των χώρων.
Η ουσία είναι το γεγονός ότι η βάση του προβλήματος είναι η έλλειψη προσωπικού (νοσηλευτικού και ιατρικού) και εξοπλισμού, οπότε συχνά και περιοδικά ανακυκλώνεται αυτή η κατάσταση. 
Ο ρόλος του ΠΓΝΠ σαν τριτοβάθμιου και περιφερειακού το καθιστά αναγκαίο και μοναδικό αποκούμπι για τον πληθυσμό της περιφέρειας, και ειδικά για τα λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν έχουν και άλλη διέξοδο.Αποδεικνύονται, για ακόμα μια φορά, οι τραγικές συνέπειες από την έλλειψη προσωπικού στο δημόσιο τομέα υγείας. 
Η πολιτική της υποβάθμισης και της εγκατάλειψης, που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υπηρετεί τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας και ‘’τρίβει τα χέρια του’’ μπροστά σε αυτή την εξέλιξη.
Νομίζουμε πως αυτό το ζήτημα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό και σε αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση, ένας κανόνας που γενικεύεται και ενισχύεται, υποβαθμίζοντας τις παροχές στη λαϊκή οικογένεια σε όλους τους τομείς.
Με την μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, να γεμίσει η Πάτρα και οι γειτονίες της, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή των ανέργων και αυτών που πλήττονται από την σημερινή πολιτική!».
από ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom