Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Η Πάρος τίμησε τον ήρωά της Νικόλα Στέλλα (φωτο & βίντεο)

74 χρόνια από τον απαγχονισμό του παλικαριού από τους κατακτητές Γερμανούς στη Μάρπησσα

Σήμερα Κυριακή 20 Μαϊου 2018 στη Μάρπησσα της Πάρου τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Παριανού ήρωα Νικόλα Ιακώβου Στέλλα (1921-1944),ενώ από χθες πραγματοποιούνται
εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του στον τόπο όπου απαγχονίστηκε στις 22 Μαϊου του 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.

Το πρωί μετά τη Θεία Λειτουργία και την Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Μάρπησσας,πραγματοποιήθηκε η τελετή στο μνημείο του ήρωα με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο,ωδή στον ήρωα Νικόλα Στέλλα,χαιρετισμούς-μηνύματα επισήμων και κατάθεση στεφάνων. Η χορωδία του γυμνασίου Αρχιλόχου ερμήνευσε τραγούδι αφιερωμένο στον Νικόλα Στέλλα. Απόδοση τιμών από την φιλαρμονική του δήμου Πάρου.Ακολούθησε παρέλαση των μαθητών.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Παριανό ήρωα συνεχίζονται με αιμοδοσία,αθλητικούς αγώνες,πεζοπορία,ενώ το βράδυ από 18:00 - 20:00 στην αίθουσα της Αγροτολέσχης υπάρχει έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές των σχολείων εμπνευσμένη από την θυσία του Νικόλα Στέλλα.Στον ίδιο χώρο στις 21:00 θα γίνει η εκδήλωση από τον σύλλογο γυναικών Μάρπησσας με την συμμετοχή της χορωδίας του συλλόγου υπό την διεύθυνση του κυρίου Αστέριου Ρήγα.Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η φιλόλογος κυρία Αθηνά Πέππα - Μεσσήνη

Μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του Μαϊου του 1944 στα χωριά της Πάρου πέριξ του Γερμανικού αεροδρομίου,που βρισκόταν στον κάμπο των Μαρμάρων
Το μνημείο στον τόπο που γεννήθηκε ο Νικόλας Στέλλας στον Αη Γιώργη,στα "Δαμάλια" Πάρου

Βρισκόμαστε στο Μάιο του 1944. Η Πάρος ζει υπό τη σκληρή καταπίεση της Γερμανικής Κατοχής, ἡ οποία ύστερα από τα γεγονότα της 16ης προς 17ης Μαΐου, στην περιοχή των κάτω χωριών (Τσιπίδου, Μαρμάρων, Δραγουλά) και του γερμανικού αεροδρομίου, γίνεται ακόμη σκληρότερη!

Τα γεγονότα, με τη σειρά που έλαβαν χώρα, έχουν ως ακολούθως:

Στην περιοχή Τρυπητή (στου Πετρή) αποβιβάζονται από την Ηρακλειά, τη νύχτα της 14ης Μαΐου, Άγγλοι κομάντος, που αποτελούνται από Έλληνες και άλλες αντιστασιακές εθνικότητες. Αρχηγός είναι ο Λοχαγός Δανός ευπατρίδης Anders Lassen. Κατ' αρχήν κρύβονται σε μια παρακείμενη σπηλιά και μετά πηγαίνουν στην κατοικιά του Βαγγελή Περράκη.

Στη συνέχεια οδηγούνται στην κατοικιά του Ιάκωβου Στέλλα, που βρίσκεται κάτω από τους Αγίους Θεοδώρους, στη θέση Άη-Γιώργης «τα Δαμάλια» και παίρνουν για οδηγό και συνεργάτη τον 23ετή προτελευταίο γιο του Νικόλα, που εργαζόταν στο αεροδρόμιο και ήξερε να τους προφυλάξει στη μετακίνηση προς τα χωριά και στο αεροδρόμιο, αφού ο σκοπός τους ήταν η κάθε είδους καταστροφική δολιοφθορά των Γερμανών και των εγκαταστάσεών των. Ακολουθούν και οι αδελφοί του Νικόλα, Μανώλης και Χρήστος.

Την 1η ομάδα δράσεως αποτελούσαν οι Άγγλοι κομάντος και ο Νικόλας Στέλλας.

Την 2η ομάδα ο αστυνομικός, γενναίος Μανώλης Γρυλλάκης (που ο Ιωσήφ Αναγνωστάκης, Μακεδονομάχος Οπλαρχηγός με υψηλό πατριωτικό φρόνημα, τον είχε ορίσει υπαρχηγό), ο Ανθυπολοχαγός Σοφούλης, που είχε φθάσει από τη Μέση Ανατολή έμφορτος πατριωτικού ενθουσιασμού και από τον Γιάννη Νικητ. Αλιπράντη, αδελφό του γιατρού Στρατή Αλιπράντη, άνδρα με σοβαρή σκέψη και αποφασιστικότητα.

Την 3η ομάδα ο Αντώνης Δελέντας, παλληκάρι από το Δραγουλά, με ανδρειωμένη ψυχή και άλλοι. Φυσικά, υπήρχαν και οι βοηθητικές ομάδες, όπως η 4η, που αποτελούσαν ο Παναγιώτης Εμμ. Τσιγώνιας, 19ετής ριψοκίνδυνος νέος, ο μετέπειτα κουνιάδος του, τολμηρός καπτα Δημήτρης Περαντινός κ.α.

Οι ομάδες όλες, προσυνεννοημένες για την αποστολή κάθε μιας και την ώρα της κοινής δράσεως, που ήταν η 10.30 μ.μ. της 16ης Μαΐου, είχαν καταλάβει, με αυστηρή κάλυψη, νευραλγικά σημεία στο χώρο.

Η 1η ομάδα θα κατέστρεφε τους ασυρμάτους του Γαλιού και τις αντιαεροπορικές ισχυρές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου (ο Γαλιός είναι μικρός λοφίσκος στα βορειοδυτικά του χωριού Μάρμαρα, με επίκαιρη φυσική θέση στο αεροδρόμιο).

Η 2η ομάδα θα περικύκλωνε την κατοικία του διοικητή του αεροδρομίου Tabel, που ήταν μέσα στο χωριό του Τσιπίδου και φυσικά φρουρούμενη, η 3η ομάδα θα κατέστρεφε τους κεντρικούς ασυρμάτους που βρισκόταν μέσα στο χωριό του Δραγουλά και η 4η βοηθητική ομάδα θα έκοβε το τηλεφωνικό καλώδιο στο ύψος της εκκλησίας της Φλουριάς, έξω από τους Μύλους του Τσιπίδου, που πεσμένο στο έδαφος πήγαινε στον Άγιο Αντώνιο, στην κορυφή του λόφου, που είχε περίοπτη θέα της περιοχής των τριών χωριών και του αεροδρομίου και που είχε επίσης ισχυρή στρατιωτική και αντιαεροπορική γερμανική δύναμη. Συγχρόνως, όμως, λόγω και του ύψους του λόφου και της φυσικής στρατιωτικής του θέσεως, έπαιζε και τον ρόλο «του Πύργου ελέγχου».

Η ώρα της δράσεως πλησίαζε και όλα είχαν και έβαιναν καλώς, όταν ένα ούρλιασμα σκύλου παρατεταμένο, ατελείωτο, απ' τη θέση του Γαλιού, σκίζει θαρρείς τη νύχτα. Ακούγονται τρείς ισχυροί πυροβολισμοί και μια φωτοβολίδα μετατρέπει την περιοχή του αεροδρομίου και των τριών χωριών σε μέρα. Η κάλυψη φαίνεται να έχει χαθεί. Αλλά όχι όμως και το θάρρος των παλληκαριών των ομάδων, που γίνεται ορμητικότερο.

Η 4η βοηθητική ομάδα, στις 10.00 μ.μ. κόβει το καλώδιο προς τον Άγιο Αντώνιο. Η 2η εφορμά στην κατοικία του διοικητή Tabel, τον συλλαμβάνει προς απαγωγή και φονεύει τον υπασπιστή του. Άλλα μέλη της ίδιας ομάδας καταστρέφουν τους ασύρματους του Τσιπίδου και φονεύουν τους δυο Γερμανούς ασυρματιστές.

Η 1η ομάδα ενεργεί στο Γαλιό κατά το σχέδιο. Η 3η ομάδα στο Δραγουλά, καταστρέφει μια γερμανική αποθήκη και αποκόπτει την τηλεφωνική γραμμή προς το αεροδρόμιο.

Τα μεσάνυχτα όλα έχουν τελειώσει. Οι κομάντος που αποτελούν την 1η ομάδα συγκεντρώνονται στον Άγιο Χαράλαμπο, Νοτιοδυτικά του Τσιπίδου, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Εκεί, στο προσκλητήριο για αναχώρηση λείπουν από την ομάδα των δυο.Ο Νικόλας Στέλλας και ο Άγγλος γιατρός. 

Λόγω της εξελίξεως των συνθηκών, δεν είναι δυνατή η απαγωγή του διοικητή και τον αφήνουν βαριά τραυματισμένο. Η υπόλοιπη ομάδα παραλαμβάνει τον τραυματισμένο Γρυλλάκη και με τη φουσκωτή λέμβο, από το Πίσω Λιβάδι, επιβιβάζονται στο πλοίο των κομάντος, που τους περίμενε, και φεύγουν για την Ηρακλειά. Την επόμενη νύχτα παραλαμβάνουν τον Άγγλο γιατρό από την Τρυπητή, όπως ήταν συμφωνημένο (ο Tabel μεταφέρεται με αεράκατο στον Πειραιά).

Τη νύχτα της 16ης Μαΐου οι Γερμανοί συλλαμβάνουν τον άτυχο Νικόλα Στέλλα, τον οδηγό της 1ης ομάδας που βρέθηκε να είναι στη ζώνη του αεροδρομίου. Αφού υπέστη τυραννισμούς πρωτοχριστιανικής εποχής από τους Γερμανούς, απαγχονίζεται στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου Μάρπησσας και εκτίθεται σε δημόσια θέα για παραδειγματισμό.

Το αγνό παλληκάρι, από τον «Άη Γιώργη τα Δαμάλια», στάθηκε ως την τελευταία του στιγμή με μοναδική αντοχή και ψυχική υπερηφάνεια «παράδειγμα τοις επιγιγνομένοις».

Ο Νικόλας Στέλλας, στην πραγματικότητα, ήταν ένα απλό, αγνό, τίμιο και εργατικό αγροτόπαιδο της νότιας Πάρου. Στην προτομή που στήθηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, ο Παριανός γλύπτης Νικόλαος Περαντινός δεν πήρε ακριβώς την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά τα στοιχεία που συγκροτούσαν την εξωτερική του υπόσταση, την γενναία ψυχή του και την ελληνική ευγένεια του πνεύματός του και εσμίλεψε τον υπερήφανο Νέο, που ίσως είναι ο γνησιότερος Νικόλας Στέλλας. Κι από τη μόνιμη αυτή ιερή θέση, θεάται αγέρωχα τον αέναο χρόνο και τα γεγονότα του!

Από τα Ιστορικά Προλεγόμενα:
Αρχείο Παν. Ε. Τσιγώνια,
Αντιπύραρχου - πλοηγού της 4ης βοηθ. αντιστασιακής ομάδας

Το θέμα το πήραμε από τη σελίδα του Λευκιανού

Μήνυμα Προέδρου Ο.Π.Α.Σ. για την επέτειο του Ήρωα Νικόλα Στέλλα

Νικόλαος Στέλλας ετών 23

Απαγχονίστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στην Μάρπησσα το Μάιο του 1944

Στο πρόσωπο του τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας

Οι εποχές αλλάζουν, ο τρόπος που κανείς παλεύει αλλάζει, αλλά ορισμένες αξίες και ιδανικά όπως: η ελευθερία, η δικαιοσύνη, το να ζουν οι λαοί ειρηνικά, αδελφωμένοι, με αξιοπρέπεια, με πολιτισμό και αγάπη, είναι στοιχεία διαχρονικά!

Και θα παραμείνουν διαχρονικά, όσο θα υπάρχει άνθρωπος και ανθρωπότητα, αρκεί... η κάθε νέα γενιά να τα γνωρίζει, να τα κάνει κτήμα της και πιστεύω της και τότε, θα βρει ανάλογα με την εποχή της τον καταλληλότερο τρόπο για να τα υπηρετήσει, μέχρι που να γίνουν ένα με την ζωή, όπως ο αέρας που αναπνέουμε!

Σ’ εκείνο το ιστορικό στάδιο που σίγουρα δεν θα αργήσει να έρθει, δεν θα χρειάζεται πια η κοινωνία να θυσιάζει τα καλύτερα παιδιά της για να υπάρχει απρόσκοπτη εξέλιξη, πρόοδος, ευτυχία και ασφαλής διαιώνιση του ανθρώπινου είδους και θα μπορούμε να πούμε σε όλους αυτούς τους ωραίους ανθρώπους

Νικήσαμε!!!

Οι αγώνες και οι θυσίες σας δεν πήγαν χαμένες, τα όνειρά σας και τα ιδανικά σας καρποφόρησαν!

Αντώνης Πατέλης

Πρόεδρος της Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (Ο.ΠΑ.Σ.)

Το ετήσιο Μνημόσυνο Νικόλα Στέλλα στον Αη Γιώργη στα Δαμάλια

Την προηγούμενη Κυριακή 13 Μαΐου 2018, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Παριανού Εθνομάρτυρα Νικόλα Ι. Στέλλα (1921-1944) στον Άη Γιώργη στην περιοχή Δαμάλια, τη γεννέτηρά του.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από το μνημόσυνο στα Δαμάλια του Αποστόλη Παντελαίου.



Δείτε ΕΔΩ ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στον Παριανό ήρωα

Διαβάστε στις σελίδες 8 & 9 της "Φωνής της Πάρου" τους ύμνους των Δανών για τον Παριανό ήρωα Νικόλα Στέλλα πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom