Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Στα άδυτα της «μαφίας» των λαθραίων τσιγάρων


Ηταν πρωί της 13ης Δεκεμβρίου όταν αστυνομικοί έκαναν έφοδο σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Ασπρόπυργο, ύστερα από πληροφορίες ότι στο σημείο λειτουργούσε παράνομο συσκευαστήριο καπνού. 

Πράγματι, κρυμμένους μέσα σε νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες εντόπισαν 14 τόνους χύμα καπνού και μηχανήματα παρασκευής τσιγάρων, ενώ τα πέντε άτομα που βρέθηκαν να ξεφορτώνουν καπνό από την καρότσα ενός φορτηγού συνελήφθησαν.

Παρότι το περιστατικό δεν έτυχε δημοσιότητας, αποκαλύπτεται ότι αποτελεί τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των ερευνών που ξεκίνησαν το 2016 από τη Θεσσαλονίκη για την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων διεθνώς. Οι επικεφαλής φέρονται να συνδέονται με τη «μαφία» του τσιγάρου σε Ιταλία, Βουλγαρία και Ρουμανία, και να είχαν υπό τον έλεγχό τους τα πρωτοφανή σε μέγεθος και οργάνωση εργοστάσια παραγωγής λαθραίων τσιγάρων, που ήρθαν στο «φως» τον Μάιο στον Ασπρόπυργο.

Ο «Franco»

Το χρονικό της πολύμηνης έρευνας άρχισε να ξετυλίγεται τον Ιούνιο του 2016. Αξιωματούχοι της ιταλικής αστυνομίας ενημέρωσαν τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης ότι ένας Ιταλός, σεσημασμένος για λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών, κάνει συχνά ταξίδια για «δουλειές» στην Ελλάδα. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι άνδρες της υπηρεσίας έμαθαν πότε ο «Franco», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, θα επισκεπτόταν ξανά την Αθήνα και μόλις αφίχθη στη χώρα, τον έθεσαν υπό παρακολούθηση. Προέκυψε ότι συναντήθηκε στο Ιλιον με δύο ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση: έναν 49χρονο, ύποπτο για λαθρεμπόριο τσιγάρων, και τον κουμπάρο και άμεσο συνεργάτη του. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με μια εκδοχή, η αγορά χύμα καπνού από την Ιταλία και η μεταφορά του για επεξεργασία στα «μυστικά» εργοστάσια του Ασπροπύργου.

Την ίδια περίοδο, Βούλγαροι αστυνομικοί κατέγραψαν ύποπτες συναλλαγές του 49χρονου και των συνεργατών του στη χώρα τους και ενημέρωσαν την ΕΛ.ΑΣ. Οι πληροφορίες αφορούσαν την αγορά από την ομάδα των ομογενών μιας πρέσας, όχι για την παρασκευή τσιγάρων αλλά για την κατασκευή μονωτικών υλικών.

Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν το φορτηγό που μετέφερε το μηχάνημα από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα και οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στα κρυμμένα καπνεργοστάσια του Ασπροπύργου. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, χρησιμοποιώντας ακόμα και drones, «μέτρησαν» έντεκα κτίρια-αποθήκες σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μαγούλα και Ωρωπό. Ηταν περιφραγμένα ώστε να μη διακρίνεται το εσωτερικό τους και στον μαντρότοιχο είχαν κάμερες ασφαλείας για να καταγράφουν τις κινήσεις περιμετρικά. Τα ακίνητα είχαν νοικιαστεί από άτομο-φάντασμα, που χρησιμοποιούσε πλαστή κυπριακή ταυτότητα. Ακόμα, οι ύποπτοι είχαν συστήσει τέσσερις εταιρείες εισαγωγών - εξαγωγών στο Πετρίτσι κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στις οποίες είχαν καταχωρίσει τον στόλο των 50 φορτηγών με τα οποία έκαναν τη διανομή των τσιγάρων στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη. Είχαν έδρα στην ίδια ακριβώς διεύθυνση και ως νόμιμοι εκπρόσωποί τους εμφανίζονταν τοξικομανείς, άποροι ή πρόσωπα που είχαν πεθάνει.

Τον Απρίλιο του 2017 και ενώ η έρευνα βρισκόταν στην τελική ευθεία, οι Ελληνες αστυνομικοί αποφάσισαν να σκηνοθετήσουν έναν «τυχαίο» τροχονομικό έλεγχο σε μία από τις νταλίκες. Σκοπός τους ήταν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες ότι τα φορτηγά που μπαινόβγαιναν στις αποθήκες μετέφεραν λαθραία τσιγάρα και να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «τι χρησίμευαν τα μονωτικά υλικά που κατασκεύαζε το κύκλωμα». Ξημερώματα 28ης Απριλίου, άνδρες της Τροχαίας σταμάτησαν, στα διόδια Μαλγάρων, μία από τις νταλίκες και βρήκαν μέσα σε γύψινα τούβλα 105.000 πακέτα τσιγάρων με εμπορική επωνυμία «American Legend». Ο οδηγός κατέθεσε ότι είχε συμφωνήσει να εισπράξει 2.000 ευρώ για να μεταφέρει τα τσιγάρα στην Ισπανία.

Σφραγίδες και μισθωτές «φαντάσματα»

Η έφοδος της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης στα παράνομα καπνεργοστάσια στον Ασπρόπυργο και στα σπίτια των υπόπτων έγινε τον Μάιο. Οι αστυνομικοί είδαν τέσσερις γραμμές παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων, χώρους επεξεργασίας καπνού ακόμα και δωμάτια με κουκέτες για τη φιλοξενία 40 εργατών.

Δεσμεύθηκαν ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού «μαμούθ»: 9 εκατομμύρια πακέτα με διάφορες εμπορικές επωνυμίες, 177 εκατομμύρια τσιγάρα που δεν είχαν συσκευαστεί, 70 τόνοι «χύμα» καπνού και απόθεμα υλικών που θα μπορούσε να «δώσει» άλλα 25 εκατομμύρια πακέτα. Τα αντικείμενα που χρησίμευαν ως καμουφλάζ για τα λαθραία τσιγάρα (γυψοσανίδες, τούβλα κ.ο.κ) παράγονταν σε τρεις αποθήκες, σε Μαγούλα, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο.

39 ύποπτοι

Στη δικογραφία παρατίθενται τα στοιχεία 39 υπόπτων, κυρίως Ελλήνων ομογενών από το Καζαχστάν και δευτερευόντως Ρουμάνων. Επισημαίνεται ακόμα ότι το κύκλωμα ξεκίνησε τη δράση του το 2012, και ότι ηγετικό ρόλο σ’ αυτό έχει ο 49χρονος ομογενής επιχειρηματίας, πλαισιωμένος από τρία ακόμα άτομα.

Στις 9 Δεκεμβρίου και ενώ εκκρεμεί η έκδοση (από την ανακρίτρια Θεσσαλονίκης) ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος των βασικών υπόπτων, στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που δεν είχε μέχρι τότε ανάμειξη στην υπόθεση, έφτασε η πληροφορία ότι σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ στη θέση «Δύο Πεύκα» Ασπροπύργου άγνωστοι προετοίμαζαν παράνομα συσκευαστήριο καπνού. Κατέστρωσαν σχέδιο παρακολούθησης για να ελέγξουν την πληροφορία, ωστόσο, η μυστική έρευνα διακόπηκε όταν, άγνωστο γιατί, άνδρες από υπηρεσίες ένστολης αστυνόμευσης αποφάσισαν να ελέγξουν πρώτοι τον χώρο.

Το πρωινό της 13ης Δεκεμβρίου στο πάρκινγκ βρέθηκαν και συνελήφθησαν πέντε ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι τρεις από αυτούς εντοπίστηκαν να ξεφορτώνουν καπνό από την καρότσα μιας νταλίκας, ένας ακόμα εκτελούσε χρέη φύλακα, ενώ ο πέμπτος συλληφθείς υποστηρίζει ότι είναι ηλεκτροσυγκολλητής και ότι είχε πάει στον χώρο για να επισκευάσει ένα μεταλλικό τραπέζι. Μέσα σε 15 νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας βρέθηκαν κρυμμένοι 14 τόνοι «χύμα» καπνού, μηχανήματα για την παρασκευή καπνικών ειδών καθώς επίσης κούτες με κενά πακέτα καπνού OLD HOLBORN και ετικέτες με την ένδειξη UK tax paid.

Πώς όμως συνδέεται η έρευνα της προπερασμένης Τετάρτης με το διεθνές δίκτυο «τσιγαράδων» που αποκάλυψε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης είχαν νοικιάσει προ διετίας δύο πρόσωπα «φαντάσματα» που εμφανίζονται ως μισθωτές και των αποθηκών που στέγαζαν τα καπνεργοστάσια. Δεν αναγνωρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου και εκφράζονται σοβαρές υπόνοιες ότι πρόκειται για ανύπαρκτα πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι στους πέντε συλληφθέντες της πρόσφατης επιχείρησης συγκαταλέγεται ο πατέρας ενός εκ των βασικών υπόπτων για συμμετοχή στο διεθνές δίκτυο λαθρεμπόρων. Πρόκειται για έναν 62χρονο ομογενή από το Καζαχστάν, ο οποίος εμφανίζεται να εκτελούσε χρέη φύλακα στο υπαίθριο πάρκινγκ.

Τέλος, μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν υπήρχαν σφραγίδες με εμπορικές επωνυμίες, που αντιστοιχούν στις εταιρείες «μαϊμού», που διαχειρίζονταν τα 50 φορτηγά διεθνών μεταφορών του λαθρεμπορικού δικτύου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες θα συσκεύαζαν τον «χύμα» καπνό και θα τον εξήγαγαν στη Δυτική Ευρώπη.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom