Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δυτική Αττική: Προαναγγελθέν έγκλημα καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Η απουσία οργανωμένων αντιπλημμυρικών έργων, οι ανεπαρκείς υποδομές για τα όμβρια ύδατα και τα μπαζωμένα ρέματα πάνω στα οποία είναι χτισμένες ολόκληρες γειτονιές διαμορφώνουν το σκηνικό της τραγωδίας

Ανοχύρωτες βρήκε τις φτωχογειτονιές της Δυτικής Αττικής η βιβλική καταστροφή που χτύπησε τα ξημερώματα της Τετάρτης τη Μάνδρα, τη Μαγούλα και τη Νέα Πέραμο.
Η πρωτοφανής τραγωδία που εκτυλίχθηκε σε ένα μέτωπο μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων άφησε πίσω της νεκρούς, τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Δυστυχώς ήταν μια κατάσταση μάλλον προδιαγεγραμμένη. Η απουσία οργανωμένων αντιπλημμυρικών έργων, οι ανεπαρκείς υποδομές για τα όμβρια ύδατα και τα μπαζωμένα ρέματα πάνω στα οποία είναι χτισμένες ολόκληρες γειτονιές επέτειναν την καταστροφή. Οι κάτοικοι εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η περιοχή τους είναι αφημένη στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Και μιλούν για προαναγγελθέν έγκλημα.

Το 1999 στο ίδιο σημείο είχαν σημειωθεί εκτεταμένες πλημμύρες ενώ το 2015 η Δυτική Αττική είχε θρηνήσει τρεις νεκρούς λόγω της κακοκαιρίας. Οι παρεμβάσεις που γίνονται κατά καιρούς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, είναι πρόχειρες και αποσπασματικές καθώς κανένα έργο δεν έχει συντελεστεί ολοκληρωμένα από το βουνό μέχρι τη θάλασσα. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι για να αποφασιστεί η εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια, τελικώς το έργο δημοπρατήθηκε φέτος, όμως ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί.

Η Μάνδρα είναι μια περιοχή χτισμένη επάνω σε ρέματα. Το μεγαλύτερο τμήμα της έχει οικοδομηθεί πάνω στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης το οποίο αποστραγγίζει τεράστιες ποσότητες βροχής από τα γύρω βουνά. Είναι μπαζωμένο σχεδόν στο σύνολό του εδώ και χρόνια. Στο σημείο που ενώνεται με το ρέμα στις Σούρες η κοίτη του είναι στενή και γεμάτη φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να ξεχειλίσει χθες και να κατέβει με ορμή στη Μαγούλα. Σοβαρές ζημιές προκάλεσε και το ρέμα του Αγίου Γεωργίου. Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίζονται επίσης τα ρέματα Κουλουριώτικο στη Νέα Πέραμο, της Μαύρης Ωρας και του Μαυραντζά καθώς και ο χείμαρρος Σαρανταπόταμος.

«Φράγμα η Εθνική Οδός»

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τις αιτίες της τραγωδίας ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «κατέβηκαν χείμαρροι από το Ορος Πατέρα. Κυρίως το ρέμα του Γιώργη είναι αυτό που στη δική μας περιοχή προκάλεσε τεράστιες ζημιές, έσπασε δρόμους». Ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα επεσήμανε πως «έχει γίνει ένα τέτοιο έργο στο ρέμα Κανδήλι κι έχουμε μελέτη για ακόμη ένα στην περιοχή Νεράκι. Πιστεύω πως τώρα δεδομένης της κατάστασης θα έχουμε τη χρηματοδότηση για να ξεκινήσει. Η μεγάλη, όμως, λύση για τις περιοχές μας όταν έχουμε τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα είναι να ανοίξουν δίοδοι στην Εθνική Οδό. Και τι εννοώ με αυτό; Αυτή τη στιγμή η Εθνική Οδός περνά βόρεια της πόλης της Νέας Περάμου και με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένη - έχοντας κλείσει κάθε φυσική δίοδο από την οποία έφευγαν τα νερά -λειτουργεί σαν φράγμα, με αποτέλεσμα οι χείμαρροι που κατεβαίνουν από το βουνό να διοχετεύονται στις περιοχές γύρω από αυτή και να πλημμυρίζουν με τραγικά αποτελέσματα. Εκτός από τις ελάχιστες διόδους που έχουν αφήσει ανοιχτές, θα πρέπει να ανοίξουν κι άλλες, προκειμένου να φεύγουν τα νερά», σημείωσε ο δήμαρχος Μεγαρέων.

«Το ρέμα έγινε... αμαξοστάσιο!»

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε από την πλευρά του μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου. «Το σύνολο των ποταμών από τους πιο μικρούς που βρίσκονται στα βουνά μέχρι τους πιο μεγάλους που καταλήγουν στη θάλασσα θα πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους κανονικά. Αν η επικοινωνία αυτή διακοπεί χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους παροχέτευση το αποτέλεσμα είναι φαινόμενα όπως το χθεσινό. Αυτό συμβαίνει εδώ και μία δεκαπενταετία στη Δυτική Αττική. Από το 2005 φέρνω τη συγκεκριμένη περιοχή ως αρνητικό παράδειγμα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μου», σημείωσε.

«Το 1996 είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άτομα πάνω στο σημείο που πνίγηκαν και τώρα άνθρωποι. Αν πάρετε την παλαιά Εθνική Οδό στην περιοχή της Μάνδρας θα δείτε ότι σε μήκος περίπου 500 μέτρων η κοίτη του ρέματος διακόπτεται γιατί έχει μπαζωθεί. Ενα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος το έχει κάνει ο δήμος για να χρησιμοποιήσει την έκταση ως αμαξοστάσιο, ενώ δίπλα έχει χτιστεί ένα σουπερμάρκετ. Οταν όμως δεν γίνεται διευθέτηση του νερού συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές».

Μεσογειακός κυκλώνας!

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Σήμερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής προβλέπονται σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Καλύτερη αναμένεται να είναι η εικόνα για τα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος, αύριο υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, να επηρεαστούν το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα από μεσογειακό κυκλώνα με τροπικά χαρακτηριστικά (Medicane). «Ο πιο πρόσφατος τέτοιου τύπου κυκλώνας παρατηρήθηκε στις 30-31 Οκτωβρίου 2016 στην Κρήτη προκαλώντας προβλήματα στο νησί» συμπληρώνει.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom