Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Στην αμερικανική πρεσβεία η πορεία για το Πολυτεχνείο (φωτο & βίντεο)


Στις 18:45 έφτασαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ - Η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης του 1973 έφτασε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 16:30 - Στα μέτρα περίπου 30 διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής

Δείτε live


Έκλεισαν λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ στις 17:10 ξεκίνησε η πορεία για το Πολυτεχνείο, που κατέληξε στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Αυτήν την στιγμή, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο πορείες: μία από φοιτητές, συλλογικότητες και αντιεξουσιαστές, στην πλατεία Κάνιγγος, που κινήθηκαν αρχικά προς την πλατεία Συντάγματος (περίπου 5.000 άτομα) και μία από το ΠΑΜΕ, στην Πανεπιστημίου, που κινήθηκε αντίθετα στην Πανεπιστημίου και σταμάτησε στα Προπύλαια (περίπου 6.000 άτομα).

Λίγο αργότερα, οι δύο πορείες ενώθηκαν, με το πλήθος να κινείται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και έφτασε περί τις 18:45.

Κλειστές είναι η Πατησίων, η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πατησίων μέχρι Αγίου Μελετίου, η Σταδίου, η Κηφισίας εκτρέπεται στην κάθοδο της Πανόρμου και η Αλεξάνδρας εκτρέπεται επίσης στην κάθοδο της Πανόρμου.

Νωρίτερα, στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης -απαρτιζόταν από μέλη της ΠΑΣΠ, που έχουν στην κατοχή τους τη σημαία μετά τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, αρχικά, στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας, κινήθηκαν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, όπου άνοιξαν τη σημαία και φώναξαν «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε».

Κατόπιν, η πορεία κατευθύνθηκε προς την αμερικανική πρεσβεία. Όταν έφτασε έξω από τη Βουλή, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Μόλις έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν -στις 16:30.

Ο δρόμος μπροστά από την πρεσβεία παραμένει κλειστός, καθώς αναμένεται να καταφθάσει εκεί η μεγάλη πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.




















Η φετινή πορεία διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί, μετά τη σύλληψη του 29χρονου Κωνσταντίνου Γ. στην πλατεία Αττικής, την ένοπλη επίθεση σε αστυνομικούς των  ΜΑΤ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, την ανάληψη ευθύνης από της Επαναστατική  Αυτοάμυνα, αλλά και την πολιτική αντιπαράθεση για την 48ωρη άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα. 

Το γιγαντιαίο σχέδιο της Αστυνομίας με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2017» περιλαμβάνει και την εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. 



Στα μέτρα συμμετέχουν περίπου 7.000 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ενώ όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία. 
Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια των ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο - ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών  - θα παίξει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία.  «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας θα λαμβάνουν μέτρα 7000 ένστολοι. Από αυτούς οι 2000, θα ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης), 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης). Σχεδόν το σύνολο των  δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της Ζ. Και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας. Στο σχέδιο δράσης συμπεριλαμβάνεται και μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής. Οχήματα και άνδρες θα βρίσκονται σε προκαθορισμένα σημεία.



Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 μετά το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» στο Σύνταγμα ενώ δύο ώρες αργότερα θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα». 



http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom