Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Λαθρέμπορος όπλων με δικαστική βούλα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Βουλή καθώς ο μεσάζοντας Βασίλης Παπαδόπουλος, με τις υψηλές διασυνδέσεις στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είχε καταδικαστεί, ύστερα από καταγγελία του ΣΔΟΕ, το 2014

Ισχυρές πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία και τον σκοτεινό ρόλο του διαμεσολαβητή της
διακρατικής συμφωνίας Βασίλη Παπαδόπουλου, καθώς επιτακτικά πλέον ζητούνται πειστικές εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σκιά της σκανδαλώδους υπόθεσης η θερμοκρασία στη Βουλή ανεβαίνει, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή συζήτηση για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, όπου ο μεσάζοντας της Αραβίας παρέμεινε κυρίαρχο ζήτημα.

Η ΝΔ διά του εισηγητή της Γιάννη Βρούτση καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τέτοιου είδους τεχνάσματα, όπως το μέρισμα, προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε πως είναι φανερή η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας, αλλά «κάποιοι θα λογοδοτήσουν».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στην καταδικαστική απόφαση για λαθρεμπορία του διαμεσολαβητή Βασίλη Παπαδόπουλου, που προσδίδει νέα τροπή στην υπόθεση, λέγοντας πως έχει ήδη εκδοθεί από το 2014 και συνεπώς γνώριζαν στην κυβέρνηση με ποιον είχαν να κάνουν.

Ειδικότερα, το 2014 το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης επικύρωσε - και σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης - ότι ο βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας το οποίο εμπιστεύτηκε το «Πεντάγωνο» για τη διαμεσολάβηση και την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία βαρύνεται με το αδίκημα της λαθρεμπορίας. Μάλιστα, το Εφετείο τού επέβαλε πρόστιμο ύψους πάνω από 340.000 ευρώ.

Ο διαμεσολαβητής με τις υψηλές διασυνδέσεις στο «Πεντάγωνο», εξάλλου, ήταν γνώριμος και στο ΣΔΟΕ, το οποίο από το 2003 εξέταζε μια σοβαρή υπόθεση λαθρεμπορίας, με τον ίδιο ως πρωταγωνιστή, όπως προκύπτει από την εφετειακή απόφαση. Το ΣΔΟΕ είχε διαπιστώσει πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος (μαζί με την Ολυμπιακή Βιομηχανία ΑΕ, της οποίας διατελούσε από τότε νόμιμος εκπρόσωπος) ήταν εμπλεκόμενος και συνυπεύθυνος για διάπραξη λαθρεμπορίας ύψους 545.000 δολαρίων κατά την εισαγωγή μηχανημάτων στην Ελλάδα με πλαστά τιμολόγια και στη συνέχεια παρέπεμψε την υπόθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη.

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΔ
Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος γίνεται καθημερινά πιο πιεστικός, ακολουθώντας τις συνεχόμενες αποκαλύψεις για τον ρόλο και τη δράση του φερόμενου ως μεσάζοντα. Η ΝΔ κατέθεσε χθες νέα ερώτηση στη Βουλή, αφήνοντας υπαινιγμούς για εμπλοκή του Βασίλη Παπαδόπουλου και σε πώληση αμυντικού υλικού στην Κένυα, φωτογραφίζοντας προϋπάρχουσα σχέση του μεσάζοντα με τον υπουργό Αμυνας.

Το ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να λογοδοτήσει ο Πάνος Καμμένος ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και να καταθέσει στη Βουλή όλες τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί επί υπουργίας του κι αφορούν πώληση πυρομαχικών. Ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας καλεί τον υπουργό να απαντήσει για το πόσες πωλήσεις οπλικών συστημάτων έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα σε αραβικές χώρες, αλλά και πόσες από αυτές πραγματοποιήθηκαν με διακρατική συμφωνία.

Επίσης, καλεί τον υπουργό να καταθέσει τη διακρατική σύμβαση - συμφωνία, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, και όποια σχετικά δικαιολογητικά υφίστανται και αφορούν την πώληση, από την Ελλάδα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, 1.000 βομβών ΜΚ-82 και 700 βομβών ΜΚ-83 με τα παρελκόμενά τους, καθώς τα αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» τις προηγούμενες ημέρες αποδεικνύουν ότι η δράση του Βασίλη Παπαδόπουλου δεν περιοριζόταν μόνο στη διαμεσολάβηση για τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, αλλά επεκτεινόταν και σε άλλες αραβικές χώρες για την πώληση μεγάλης ποσότητας οπλικών συστημάτων.

Σχετικά με τον ρόλο του διαμεσολαβητή με την εταιρεία από το Κιλκίς, η ΝΔ καλεί τον υπουργό να απαντήσει εάν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας διαπραγματεύτηκε πώληση όπλων στην Κένυα ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, καταλογίζοντας παράλληλα «ένοχη σιωπή» στον Πρωθυπουργό και «προσπάθεια συγκάλυψης» του Πάνου Καμμένου.

Ωστόσο, την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Αμυνας αναμένεται να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση αυτή στη Βουλή, καθώς έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Ολομέλεια η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ για το θέμα αυτό και όλα τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δώσει εξηγήσεις και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τα προσβλητικά σχόλια του Πάνου Καμμένου στον έλληνα πρέσβη που αποκάλυψε ότι ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν είχε την απαραίτητη εξουσιοδότηση για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας από τη Σαουδική Αραβία.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom