Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Να πει την αλήθεια ο «πρόεδρος των πλουσίων»


Συντάκτης: Ήρα Φελουκατζή

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει βροχή επικρίσεων για τη φιλελεύθερη πολιτική του και τα προσβλητικά σχόλιά του κατά των ανέργων και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Ο αμφιλεγόμενος αντιτρομοκρατικός νόμος του Μακρόν, ο οποίος περιλαμβάνει πολυάριθμα επίμαχα μέτρα που ίσχυαν στη διάρκεια του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, η οποία λήγει την 1η Νοεμβρίου, υιοθετήθηκε οριστικά από την Εθνοσυνέλευση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Αριστεράς.

Νέο μέτωπο άνοιξε τώρα για τον Μακρόν με τις έντονες αντιδράσεις για τη φορολογική του μεταρρύθμιση.

Με πρωτοβουλία της εφημερίδας Libération, 120 βουλευτές, γερουσιαστές και πολίτες υπέγραψαν έκκληση προς την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα την ακριβή μελέτη επιπτώσεων των φορολογικών μέτρων του Γάλλου προέδρου, που ευνοούν σε μεγάλο βαθμό τους πλουσιότερους φορολογουμένους.

Η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Φορολογία των πλουσίων: Πείτε μας την αλήθεια!», τονίζει ότι «πριν από την ψηφοφορία το Κοινοβούλιο πρέπει να εκτιμήσει τις συνέπειες του νέου προϋπολογισμού για το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών.Αυτή η διαφάνεια αποτελεί προϋπόθεση για την αποδοχή της φορολογίας από τους Γάλλους».

Τα Ηλύσια παραπέμπουν στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ ότι «το συνολικό κόστος θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή, αλλά δεν θα παραβιάσουμε το φορολογικό απόρρητο που είναι ο κανόνας στη Γαλλία».

Η Αριστερά καταγγέλλει τον πρώην τραπεζίτη Μακρόν ότι ενεργεί ως «πρόεδρος των πλουσίων».

Στη φορολογική του μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2018, ευνοεί τους ισχυρούς και επιβαρύνει τις μικρομεσαίες τάξεις.

Μοιράζει δώρα φορολογικών ελαφρύνσεων σε όσους έχουν μεγάλη περιουσία, δεν φορολογεί ράβδους χρυσού, ιδιωτικά τζετ, πολυτελή γιοτ, κοσμήματα μεγάλης αξίας και έργα τέχνης με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα επιστρέψουν οι επενδυτές στη Γαλλία.

Για πρώτη φορά ο τέως πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπασε τη σιωπή του και εξαπέλυσε σκληρή κριτική κατά του Μακρόν, δηλώνοντας ότι ασκεί «μια βάναυση πολιτική», καταφέροντας πλήγμα σε οργανώσεις και πολίτες.Τόνισε ότι «αν υπάρχει μειωμένη φορολογία για τους πλούσιους, τότε θίγεται η συλλογική παραγωγικότητα της χώρας».

Αποκατάσταση της δημοφιλίας του στην κοινή γνώμη προσπάθησε να πετύχει ο Μακρόν με μια πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στη Γαλλία.

Η εκπομπή, που μεταδόθηκε στα κανάλια TF1 και LCL, συγκέντρωσε ποσοστό τηλεθέασης 9,5%. Ο Γάλλος πρόεδρος απέφευγε μέχρι τώρα τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις.

Η μεταστροφή της κοινής γνώμης, με κάθετη πτώση της δημοτικότητάς του (60% τον Μάιο, 44% τον Οκτώβριο), οι κοινωνικές κινητοποιήσεις και η χιονοστιβάδα από επικρίσεις τον ανάγκασαν να αντεπιτεθεί.

Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με το στιλ προεδρίας του και τις πρόσφατες αμφιλεγόμενες δηλώσεις του -για τους «τεμπέληδες», τους «τιποτένιους», τους διαδηλωτές που δημιουργούν «μπουρδέλο»- ο Μακρόν αρνήθηκε να παραδεχτεί τα λάθη του ή να κάνει αυτοκριτική.

Αντέκρουσε αυτούς που κριτικάρουν την «αλαζονεία», την «υπεροψία», την «περιφρόνησή» του και όσους θεωρούν ότι «διχάζει τους Γάλλους» με τη «δεξιά πολιτική» του.

«Θα συνεχίσω να λέω αυτά που πιστεύω, ακόμα κι αν δυσαρεστούν τις "πολιτικές ελίτ" της Γαλλίας», δήλωσε.

Σε μακρύ μονόλογο με διδακτικό τόνο, ο Μακρόν θέλησε να αναδείξει το εύρος των μεταρρυθμίσεων που επιτεύχθηκαν και δήλωσε ότι ο αντίκτυπος θα φανεί με μείωση της ανεργίας σε δύο χρόνια. Τόνισε ότι θα συνεχίσει την κυβερνητική του δράση «με τον ίδιο ρυθμό» και κατήγγειλε «τη ζήλια και τον φθόνο των Γάλλων» προς τους πλούσιους.

Δυσπιστία στο 61%

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive, 61% των Γάλλων δεν πείσθηκαν από όσα είπε.

Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Κοινοβούλιο, Ολιβιέ Φορ, δήλωσε: «Είδαμε μια φούσκα, έναν πρόεδρο που ζει στο δικό του κύκλωμα και προφανώς δεν καταλαβαίνει τι είναι οι Γάλλοι και δεν τους γνωρίζει».

Προσωπικότητες της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν τονίζουν: «Καταλάβαμε ότι ευνοεί τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας και το κεφάλαιο».

Προσωπικότητες της Δεξιάς εκτιμούν ότι ο Μακρόν «επιδόθηκε σε άσκηση αυτοϊκανοποίησης κι ότι είναι πολύ μακριά από τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων».

Η Mαρίν Λεπέν δήλωσε ότι είδε «έναν πρόεδρο που προσπαθεί να εξηγήσει το προεδρικό του στιλ, το οποίο θεωρείται σχεδόν ομόφωνα περιφρονητικό, αυτάρεσκο, ενώ η πολιτική του είναι αλλοπρόσαλλη».
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom