Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Απειλεί με μηνύσεις το υπουργείο Υγείας για τα περί χολέρας


Με παραπομπή στη δικαιοσύνη απειλεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τη χθεσινή καταγγελία της Ομοσπονδίας σχετικά με ανίχνευση χολέρας στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Για «πολιτική αλητεία, χυδαιότητα, διασπορά ψευδών ειδήσεων, τρομοκράτηση του πληθυσμού, δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας», που «θα αντιμετωπιστούν δραστικά με κάθε νόμιμο τρόπο», κάνουν λόγο σε κοινή δήλωσή τους ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Πρόκειται όπως λένε για «τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, της επίδειξης ανωτερότητας και του σεβασμού στα συνδικαλιστικά όργανα», που έχει δείξει μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, το οποίο, επισημαίνουν, «είναι υποχρεωμένο πλέον να προστατεύσει την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του δημοσίου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του».

Νωρίτερα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με ανακοίνωσή του, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την «ανίχνευση του βακτηρίου της χολέρας» σε λιμνάζοντα ύδατα στο μεγαλύτερο μαιευτήριο της χώρας, διευκρινίζε ότι «με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν τεκμηριώνεται η παρουσία εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) από τον εργαστηριακό έλεγχο».

Επιπλέον ότι κανένα κρούσμα νόσου δεν έχει αναφερθεί στο Κέντρο, καθώς και ότι αναμένεται η τελική εργαστηριακή επιβεβαίωση από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Από την πρώτη στιγμή που έλαβε το σχετικό δελτίο Τύπου (Τετάρτη 18/10) με την τρομακτική καταγγελία για την ανίχνευση χολέρας στο «Έλενα Βενιζέλου», που δημιούργησε ανησυχία, η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στους εξειδικευμένους επιστήμονες και έγραψε ότι επρόκειτο για «πυροτέχνημα».

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» χθες, ο επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγούσε ότι στο περιβαλλοντικό δείγμα που εξέτασε το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου βρέθηκε μη εντεροπαθογόνο δονάκιο, ένα βακτήριο που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

«Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, πρόκειται για βακτήρια που ζουν στα νερά», προσθέτε. Και διευκρίνιζε ότι «υπάρχουν εκατομμύρια δονάκια -είδη του συγκεκριμένου βακτηρίου- ένα από αυτά είναι το πολύ επικίνδυνο δονάκιο της χολέρας».

Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΣΔΥ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το οποίο θα εξετάσει το δείγμα, έκανε λόγο για δονάκιο που δεν έχει σχέση με εκείνο της χολέρας. Η σχετική επιβεβαίωση του ΚΕΔΥ αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, «το βακτήριο της χολέρας ανιχνεύθηκε από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου στα πρώτα δείγματα σε νερά του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”» και προειδοποιούσε ότι «κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά, εργαζόμενοι».

Λίγο μετά τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας, ο διοικητής του νοσοκομείου, Δημήτρης Βεζυράκης, είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση, στην οποία δεν επιβεβαίωνε τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.

Αποσαφήνιζε δε ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία λόγω των συγκεντρωμένων υδάτων στην αποθήκη ξηράς τροφής. Δηλαδή ότι η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα.

Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο πραγματοποίησε μία πρώτη εκτίμηση και στη συνέχεια ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας, που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
http://www.efsyn.gr/

Διαβάστε σχετικά:
Καθησυχαστικό το ΚΕΕΛΠΝΟ «με τα έως τώρα» δεδομένα… για χολέρα στο «Έλενα»

Χυδαία επίθεση του Πολάκη στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ για το βακτήριο της χολέρας στο "Έλενα Βενιζέλου"

Το υπ. Υγείας επιβεβαιώνει την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για χολέρα στο υπόγειο του νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom