Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Σε πύρινο κλοιό η χώρα! Στις φλόγες Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Κάλαμος,Ζάκυνθος και Ηλεία - «Κλειστή λόγω διακοπών» η κυβέρνηση

Στα όριά τους οι δυνάμεις αεροπυρόσβεσης
Με έξι Canadair προσπαθούν να σβήσουν 91 φωτιές σε όλη την Ελλάδα!

Στις φλόγες Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Κάλαμος: Αγωνία από τις αναζωπυρώσεις

Στο Μετόχι το πιο μεγάλο μέτωπο - Αγωνία για τη φορά του ανέμου που σπρώχνει τη φωτιά προς Καπανδρίτι και Μικροχώρι - Στα 25χλμ. το μήκος του μετώπου που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να καίγεται η φωτιά στο Βαρνάβα, στο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Κάλαμο το απόγευμα της Κυριακής και γρήγορα πήρε διαστάσεις με πολλούς να καταγγέλλουν ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να επέμβουν έγκαιρα καθώς λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι εκδηλώθηκε νέο μέτωπο στο Καπανδρίτι κοντά στην περιοχή της μονής Αναλήψεως. Παράλληλα δεν επιβεβαιώθηκε η καταγγελία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Καπανδριτίου Μιχάλη Ντάση ότι υπάρχει μια γυναίκα εγκλωβισμένη στο σπίτι της στην οδό Κώστα Βάρναλη καθώς όπως προέκυψε υπήρχε μόνο ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας που δεν μπορούσε να μετακινηθεί και τελικά μεταφέρθηκε με όχημα της πυροσβεστικής.

Λίγο μετά τις 15:00 το μεγαλύτερο πρόβλημα με το μέτωπο της φωτιάς εντοπίζονταν στο Μετόχι, την ώρα που οι αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα προβλημάτιζαν τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μάλιστα αν ο άνεμος συνεχίσει να πνέει με την ίδια φορά, οι κάτοικοι λένε ότι θα απειληθεί και το Μικροχώρι και οι εκεί κατοικίες που δεν είναι λίγες.

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο στη θέση Αγκώνα όπου σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.

Οι πυροσβέστες «επιτάσσοντας» μπουλντόζες του στρατού προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους όπου δεν υπάρχουν ώστε να καταφέρουν να φτάσουν κοντά στις φλόγες και να προσπαθήσουν να περιορίσουν το μέτωπο.


Ζάκυνθος: Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τις φωτιές στο νησί

Δώδεκα τα ενεργά μέτωπα φωτιάς, που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Επιχειρούν δυνάμεις απ' όλη την Ελλάδα - Τα πιο δύσκολα μέτωπα είναι στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό, όπου οι ισχυροί άνεμοι και η διασπορά των δυνάμεων δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Ζάκυνθος, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, για την αντιμετώπιση των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώθηκαν στις 12 και 13 Αυγούστου, ενώ στο νησί υπάρχουν ακόμα 12 ενεργές εστίες φωτιάς.

Σχετικό αίτημα απέστειλε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του Νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, Νίκο Παπαθεοδώρου.

Δώδεκα τα ενεργά μέτωπα στο νησί

Κόλαση φωτιάς για τέταρτη ημέρα σε δασικές περιοχές στη Ζάκυνθο και η πύρινη λαίλαπα δεν λέει να «κοπάσει», παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των 134 πυροσβεστών που βρίσκονται στο νησί.

Τα μέτωπα ξεφυτρώνουν συνεχώς, με τελευταίο αυτό στην περιοχή Παλιό χωριό του Δήμου Αρτεμισίου το οποίο εκδηλώθηκε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και ανέβασε τον αριθμό των ενεργών εστιών σε δώδεκα.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής, τα πιο δύσκολα μέτωπα είναι τρία, στο Καταστάρι, στο Κοιλιωμένο και στο Παλιό Χωριό, όπου οι ισχυροί άνεμοι και η διασπορά των δυνάμεων δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση. Στην κατάσβεση των φωτιών συμμετέχουν 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος επιχειρεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Τα άλλα ενεργά μέτωπα βρίσκονται στις περιοχές Κάμπι και Άγιος Νικόλαος, ενώ το βράδυ της Κυριακής είχε ξεσπάσει μια ακόμη πυρκαγιά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά τέτοια καταστροφή

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμεινε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές που καίνε εδώ και τέσσερις ημέρες.

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολοκοτσάς.

Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Προσπαθώντας να ανιχνεύσει τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς είπε ότι «το νησί μας είναι πανέμορφο και γι αυτό θέλησαν να την κάψουν».

Όσον αφορά, τέλος, το αν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές ο δήμαρχος Ζακύνθου είπε ότι «έχει φύγει ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, δύο ημέρες κάναμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε το χωριό Αγαλά».

Στις φωτιές της Ζακύνθου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι οποίες αναφέρουν ότι το πιο επικίνδυνο μέτωπο είναι αυτό που βρίσκεται μεταξύ του Κοιλιωμένου και Αγαλά.

Την Κυριακή έφτασαν στο νησί ακόμα έξι οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.

Σε Αγαλά και Βασιλικό υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, ενώ στις Βολίμες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες, για να περιορίσουν την πυρκαγιά.

Το απόγευμα της Κυριακής παραδόθηκε στις φλόγες ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στο χωριό, περίπου 100 μέτρα από τον κύριο οικισμό του Αγαλά και οι προσπάθειες της πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί στο να μην φτάσει η φωτιά στα σπίτια του χωριού.

Ηλεία: Τέσσερις οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές


Το κυριότερο μέτωπο σε Αμαλιάδα, όπου σώθηκε «στο παρά πέντε» το χωριό Ανάληψη - Φωτιές σε Στρέφι-Αγία Κυριακή, Μέλισσα και Ανδρώνι

Σε πύρινο κλοιό σήμερα η Ηλεία. Δεν έφτανε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αμαλιάδας που μαίνεται από τις 12.15 το μεσημέρι και παραλίγο να οδηγήσει σε εκκένωση χωριού, άλλες τρεις φωτιές ξέσπασαν στο νομό, σε Στρέφι-Αγία Κυριακή, Μέλισσα και Ανδρώνι.

Όπως είπε στο protothema.gr, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, «σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, αποφασίστηκε να κηρυχθεί η Ηλεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των τεσσάρων πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος επίσης μίλησε στο protothema.gr, έκανε λόγο για ανεπάρκεια σε αεροσκάφη. «Δυστυχώς δεν έχουμε επαρκή εναέρια μέσα, έχουμε μόνο ένα ericsson και δύο πετζετέλ, τα οποία δεν είναι αρκετά, όταν είναι πολύ μεγάλη η πυρκαγιά. Γιατί δυστυχώς η φωτιά στην Αμαλιάδα ξέφυγε και καίει ανεξέλεγκτα πευκοδάσος. Επίσης, έχουμε άλλες τρεις πυρκαγιές που δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται, δεν έχουμε εικόνα και να δούμε τι θα γίνει».

Ο κ. Γεωργιόπουλος, συνέχισε, επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα καναντέρ. «Υπάρχουν τρία καναντέρ στην Ανδραβίδα, τα οποία είναι καθηλωμένα λόγω βλαβών. Ζήτησα απεγνωσμένα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, βοήθεια σε εναέρια μέσα, αλλά μου είπε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη σε όλη τη χώρα».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας πρόσθεσε: «Έχουμε ήδη κάνει αίτημα για να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προφορικά μου είπαν από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ότι έχει γίνει αποδεκτό. Τουλάχιστον θα τεθούν έτσι σε συναγερμό οι υπηρεσίες και ευτυχώς ο κόσμος που έχει χωματουργικά ή σκαπτικά μηχανήματα βοηθάει πολύ».

Αμαλιάδα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Περιστέρι, προς το οποίο κατευθύνεται η πύρινη λαίλαπα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ήλιδας, η φωτιά καίει σε ένα μέτωπο τριών με τεσσάρων χιλιομέτρων. Μάλιστα, από την ίδια περιοχή είχαν ξεκινήσει και οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 49 άνθρωποι και είχαν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και δέντρων.

Νωρίτερα, είχε κινδυνέψει το χωριό Ανάληψη. «Άλλαξε η φορά του ανέμου και δεν κινδυνεύει αυτή τη στιγμή από την καταστροφική πυρκαγιά το χωριό Ανάληψη Αμαλιάδας», δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και πρόσθεσε πως «για αυτό τον λόγο ανεστάλη και η εκκένωση του χωριού». «Η φωτιά κινείται προς τον οικισμό Περιστέρι, αλλά ευτυχώς είναι αρκετά μακριά», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ήλιδας.

Στο σημείο βρίσκονται 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, και 17 άτομα πεζοπόρου τμήματος, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Επίσης, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχει η σύλληψη ενός πολίτη, καθώς θεωρείται ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο ιδιοκτησίας του, στον οποίο πήγε να κάψει ξερά χόρτα.

Υπενθυμίζουμε ότι γύρω στις 2 το μεσημέρι είχε δοθεί εντολή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία να εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Ανάληψη Αμαλιάδας, καθώς η καταστροφική πυρκαγιά έφτανε απειλητικά κοντά στα σπίτια του οικισμού. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της Ανάληψης δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. «Προσπαθούμε να πείσουμε τους κατοίκους της Ανάληψης να εκκενώσουν τον οικισμό, που απειλείται από τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, αλλά δυστυχώς αρνούνται», είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

«Εμείς», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ήλιδας, «είμαστε σε ετοιμότητα και στην περιοχή βρίσκονται ήδη λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους, αλλά οι τελευταίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Και επισήμανε: «Προσπαθούμε, ώστε να φύγουν τουλάχιστον από τον οικισμό οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι»

Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική περιοχή στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Άλλες τρεις πυρκαγιές στην Ηλεία

Μία δεύτερη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική περιοχή του δήμου Φολόης, μεταξύ Στρέφι και Αγία Κυριακή. Πρόκειται για περιοχή κυρίως με πουρνάρια. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχει πολύ δυνατός αέρας που δυσχεραίνει την κατάσβεση της φωτιάς. Επιτόπου βρίσκονται 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Μία τρίτη πυρκαγιά καίει στην περιοχή Μέλισσα Λεχαινών, ενώ υπάρχει και μία τέταρτη φωτιά στα ορεινά της Ηλείας, στο Ανδρώνι.

Στα όριά τους οι δυνάμεις αεροπυρόσβεσης - Με έξι Canadair προσπαθούν να σβήσουν 91 φωτιές σε όλη την Ελλάδα!
Από τα 18 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415 και CL-215, μόνο έξι επιχειρούν στις μεγάλες πυρκαγιές σε Κάλαμο, Ζάκυνθο και Αμαλιάδα - Αγώνα δρόμου δίνουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας για να επισκευάσουν τις βλάβες

Τιτάνια προσπάθεια να επισκευάσουν τις βλάβες στα πυροσβεστικά αεροσκάφη και να απελευθερώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Canadair καταβάλλουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Ωστόσο, αυτή την ώρα, μεσημέρι Δευτέρας, από το στόλο των 18 πυροσβεστικών αεροσκαφών (11 CL-215 και 7 CL-415) διαθέσιμα είναι μόνο έξι αεροσκάφη τα οποία έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο να σταματήσουν την επέλαση της πυρκαγιάς!

Συγκεκριμένα, στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα, στην Ζάκυνθο αλλά και στην Αμαλιάδα, συμμετέχουν μόλις τέσσερα παλαιότερα Canadair CL-215 και μόνο δύο τύπου CL-415.

Οι δυνάμεις αεροπυρόσβεσης βρίσκονται στα όρια τους, παρά το γεγονός ότι οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να τιθασεύσουν τις φλόγες, ενώ οι μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας δίνουν μάχη για να επισκευάσουν τις βλάβες ώστε να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα Canadair στους ιπτάμενους χειριστές τους.

Υψηλές θερμοκρασίες, συνεχείς βλάβες από το γεγονός ότι εδώ και δύο εβδομάδες οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχουν σταματήσει τις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -ακόμη και στην γειτονική Αλβανία διατέθηκαν δυνάμεις- δημιουργούν προβλήματα στη διαθεσιμότητα των ιπτάμενων μέσων. Μετά την επιδιόρθωση των τεχνικών προβλημάτων τα Canadair δίνονται για πτητικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός ετοιμότητας των αεροσκαφών.

Το ανησυχητικό είναι ότι για τις επόμενες ώρες ο αριθμός των πυροσβεστικών αεροσκαφών που παλεύουν για να θέσουν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς δεν προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά.

Από τα δύο αεροσκάφη τύπου CL-415 που επιχειρούν τώρα, το μέγιστο που μπορεί να φτάσει τις επόμενες ώρες είναι τα τέσσερα αεροσκάφη, αφού εκ των πραγμάτων τρία από τα πιο σύγχρονα Canadair δεν μπορούν να ετοιμαστούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα, από τα 11 παλαιότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-215 μόνο τα 8 είναι δυνητικά διαθέσιμα, δεδομένου ότι τρία Canadair είναι στην ΕΑΒ και δεν αναμένεται να ετοιμαστούν πριν το τέλος της σεζόν... Από τα 8 δυνητικά διαθέσιμα τώρα πετούν τέσσερα CL-215 και οι τεχνικοί κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να ετοιμάσουν κι άλλα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

«Κλειστή λόγω διακοπών» η κυβέρνηση ενώ οι φωτιές κατακαίουν τη χώρα

Το ελληνικό καλοκαίρι απολαμβάνουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου - Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο Νίκος Τόσκας - Καμία ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα από επίσημα χείλη, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού

Μετά την κατάργηση της διαγωγής και της έπαρσης του εθνικού μας συμβόλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει και τις... απουσίες. Όχι βέβαια στα δημοτικά, αλλά στο «manual» των υποχρεώσεων κυβερνητικών στελεχών και λοιπών κρατικών στελεχών και λειτουργών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Αν δεν θέλει να μείνει στην ίδια... τάξη.

Στην καταστροφή που πλήττει την Αττική απουσιάζουν τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρμόδιος υπουργός, αλλά και η εκλεγμένη περιφερειάρχης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει διακοπές, ενώ επικοινώνησε για να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Τόσκα, ενώ η αρμόδια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, από νησί του Ιονίου, όπου φέρεται να βρίσκεται για τις καλοκαιρινές της διακοπές, ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -όπερ και εγένετο- και αρκέστηκε σε ευχαριστίες προς όσους συμμετέχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο, απαριθμώντας τα μέσα, με τα οποία τους συνέδραμε η Περιφέρεια.

Σε διακοπές βρίσκεται και ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Νίκος Τόσκας έχει μεταβεί στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής. Απών είναι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε συνεργάτη του στο Συντονιστικό, προκειμένου να ενημερωθεί για την εικόνα των πυρκαγιών ανά την επικράτεια.

Όλοι τους φρόντισαν βέβαια να εστιάσουν στις προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής που δρουν στις περιοχές που φλέγονται, προκειμένου να εισπράξουν λίγη από τη συμπάθεια που προκαλεί ο αγώνας τους. Απέφυγαν, όμως, κάθε κουβέντα για τον κακό συντονισμό, την καθυστέρηση στην εμπλοκή των εναέριων μέσων και την απουσία δράσεων πρόληψης.

Αντ' αυτού, στα social media λογαριασμοί που εκφράζουν φιλοκυβερνητικές θέσεις ζητούν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα οι... δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν! Η αποθέωση της άρνησης των ευθυνών μέσω της μετάθεσής του στους άλλους και την πολιτικοποίηση της ανικανότητας μέσω της ενοχοποίησης κάθε πολιτικού πρωταγωνιστή που δεν ανήκει στο κυβερνών κόμμα.

Οι πολίτες και η πραγματικότητα διαψεύδουν πρωθυπουργό, υπουργό και περιφερειάρχη. Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, καθώς είναι ουκ ολίγες οι κατηγορίες για έλλειψη συντονισμού και ολιγωρία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάτοικοι της περιοχής του Καλάμου κατήγγειλαν χθες, μιλώντας στο protothema.gr, ότι στην αρχή της φωτιάς, ρίψεις νερού πραγματοποιούσε μόνο ένα ελικόπτερο, ενώ και ο δήμαρχος Ωρωπού, Θωμάς Ρούσσης, κατήγγειλε στον τηλεοπτικό «αέρα» ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν πολύ να φτάσουν στην περιοχή.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, αλλά και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς, καθώς το νησί καίγεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα. Ο ίδιος ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου «Ξενοκράτης» και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ τόνισε ότι «φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών».

Οι μαρτυρίες των κατοίκων και των δημοτικών αρχών μεταφέρουν εικόνα χάους, ολιγωρίας και πλήρους ανυπαρξίας συνεννόησης. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πόσα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες ή ακόμα και για το αν υπάρχουν θύματα...
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom