Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Σε πύρινο κλοιό η Ζάκυνθος - Ξεσπούν οι κάτοικοι - Ξέφυγαν οι δύο εμπρηστές! (φωτο & βίντεο)

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ναυπακτία

- Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο με τους πυροσβέστες να τρέχουν και να μην φτάνουν - Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στο βόρειο τμήμα του νησιού και φόβοι για τη νύχτα που έρχεται - Συνολικά 82 πυρκαγιές στη Ζάκυνθο από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου το φετινό καλοκαίρι - Ξέφυγαν οι δύο εμπρηστές που εντοπίστηκαν από πυροσβεστικό ελικόπτερο στις Μαριές

Άλλη μια δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους και τους πυροσβέστες έρχεται στη βόρεια πλευρά της Ζακύνθου, που παραμένει σε πύρινο κλοιό. Το νέο μέτωπο της πυρκαγιάς, μαίνεται σε πευκώδη έκταση πάνω στο βουνό, κοντά στο χωριό Μαριές, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να κινδυνεύει. Γύρω από το χωριό, απ’ όπου πέρασε η φωτιά το Σάββατο, υπάρχουν αναζωπυρώσεις, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσκολεύουν αφάνταστα τις προσπάθειες να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο.
Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους. «Μας έχουν εγκαταλείψει! Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσαν κάτοικοι των Μαριών.

Άκαρπες οι έρευνες για τους εμπρηστές

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο εμπρηστών ξεκίνησε το μεσημέρι στην περιοχη Μαριές της Ζακύνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα εντοπίστηκαν από πυροσβεστικό ελικόπτερο που έκανε ρίψεις στις εστίες, δυτικά από την περιοχή Μαριές, την ώρα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε δασική έκταση που δεν είχε φτάσει η πυρκαγιά. Αμέσως σήμανε συναγερμός και ειδοποιήθηκαν επίγειες δυνάμεις. Η περιοχή αποκλείστηκε αλλά οι έρευνες δεν απέφεραν καρπούς.

Η εικόνα της φωτιάς

«Είναι καλύτερη πλέον η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την οριοθέτησή της». Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, για την πυρκαγιά που μαίνεται στο χωριό Μαριές της Ζακύνθου. Σημειώνεται ότι έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Ειδικότερα, επιχειρούν αυτή την ώρα 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 33 ατόμων, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Αποκαλυπτικές εικόνες καταστροφής

Η φωτιά ξεκίνησε από το χωριό της Αναφωνήτριας, πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών της περιοχής και συνέχισε το καταστροφικό της έργο στην άλλη πλευρά του βουνού και κατευθύνθηκε προς το χωριό Μαριές. 

Στην Αναφωνήτρια, κάηκε ολοσχερώς, ένα παλιό σπίτι όπου κατοικούσε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ενώ υπέστη σοβαρές ζημιές μια ταβέρνα της περιοχής. Οι νέες εικόνες που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν την έκταση της φωτιάς… 
Όλο το βράδυ, οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες έξω από το χωριό των Μαριών ενώ σημαντική ήταν η συμβολή των πυροσβεστικών ενισχύσεων που έφτασαν κατά την διάρκεια της νύχτας. Με το πρώτο φώς της ημέρας, ένα αεροσκάφος τύπου canadair και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο erisscon, άρχισαν ρίψεις νερού από αέρα, βοήθώντας το έργο των επίγειων δυνάμεων. 
Σημειώνεται πως με έκτακτο δρομολόγιο, έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ζάκυνθο, ενισχύσεις ώστε να συνδράμουν στο έργο των τοπικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Πιο συγκεκριμένα, με έκτακτο δρομολόγιο το πλοίο «Mare Di Levante» της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries», έφτασαν στην Ζάκυνθο, 20 πυροσβεστικά οχήματα, με 40 πυροσβέστες, 3 ερπυστριοφόρα του στρατού, και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. 

Νύχτα κόλαση στις φλόγες

Η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού και τους πυροσβέστες που έδωσαν μάχη, ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει στις περιοχές Αναφωνήτρια, Μαριές, Ορθωνιές και Βασιλικό, δεν ήταν δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο. Το σημαντικότερο μέτωπο είναι στην περιοχή Μαριές, όπου η πύρινη λαίλαπα κατακαίει δάση πεύκης και υπεραιωνόβιους ελαιώνες. Ωστόσο, σήμερα δεν κινδυνεύουν σπίτια. 
«Η εικόνα είναι πάρα πολύ άσχημη εικόνα. Είμαστε όμως καλύτερα από χθες το βράδυ. Δεν κινδυνεύει κανένα χωριό» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λευτέρης Νιοτόπουλος.

Το χρονικό της μεγάλης καταστροφής

Ο πύρινος εφιάλτης ξαναξύπνησε στη Ζάκυνθο πιο καταστροφικός από κάθε άλλη φορά. Τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο.
Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της.
Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.
http://www.newsit.gr/

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ναυπακτία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μολύκρειο  Ναυπακτίας, χωρίς ωστόσο να απειλεί κατοικημένες περιοχές.
Δυνάμεις της πυροσβεστικής από Αιτωλοακαρνανία και Πάτρα με 14 οχήματα και 30 άνδρες, καθώς και πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων μετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή φωτο: agriniosite.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom