Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Χωρίς περίθαλψη λόγω... ΕΝΦΙΑ στο Ασυλο Ανιάτων


Eπιδείνωση του σοβαρού οικονομικού προβλήματος που ήδη αντιμετωπίζει το Ασυλο Ανιάτων φέρνει ο ΕΝΦΙΑ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας), ύψους 973.682,23 ευρώ, που το ίδρυμα καλείται να καταβάλει φέτος.

Στο ίδρυμα φιλοξενούνται 180 άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα έξοδα φιλοξενίας των οποίων καλύπτονται από ίδιους πόρους και χορηγίες χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Αντιθέτως, το κεντρικό κράτος και οι δομές του, που αφορούν την περίθαλψη ανθρώπων με τόσο αυξημένες ανάγκες, ανακουφίζονται εξαιτίας της λειτουργίας του Ασυλου Ανιάτων εδώ και 124 χρόνια.

«Μέχρι σήμερα το Ασυλο Ανιάτων έχει αποδώσει πάνω από 3.800.000 ευρώ μόνο στον ΕΝΦΙΑ χωρίς ποτέ κανείς να αναλογιστεί ότι αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των περιθαλπομένων μας.

Σε αυτό το εξωφρενικό ποσό κάθε χρόνο προστίθεται και η φορολογία εισοδήματος συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής του επόμενου έτους, που μόνο για το 2016 ανέρχεται σε 804.175,17 (εκ των οποίων τα 443.384,63 αντιστοιχούν στην προκαταβολή του επόμενου έτους)», τονίζει η Ιωάννα Ηλιάδη, πρόεδρος Δ.Σ. Ασύλου Ανιάτων. «Εκατόν είκοσι τέσσερα χρόνια τώρα, καλύπτουμε τα μεγάλα κρατικά κενά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης και τα τελευταία χρόνια για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να εξασφαλίζουμε πρώτα απ’ όλα μεγάλα εισοδήματα στα κρατικά ταμεία», συμπληρώνει.

Οι πόροι του ιδρύματος προέρχονται κατ’ αποκλειστικότητα από χορηγίες, δωρεές και κυρίως από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Με τους επιβαλλόμενους φόρους «το Δημόσιο στερεί από τους ασθενείς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που έχουν διατεθεί από δωρεές για την περίθαλψή τους», προσθέτει η κ. Ηλιάδη και αναρωτιέται πώς ένα ίδρυμα που έτσι και αλλιώς βγαίνει δύσκολα οικονομικά και αναζητεί χορηγίες θα μπορέσει να είναι νόμιμο καταβάλλοντας τους επιβαλλόμενους φόρους ώστε να μην αντιμετωπίσει κατασχέσεις λογαριασμών που θα καταστήσουν αδύνατη τη λειτουργία του. «Πώς θα εξασφαλίσουμε τα φάρμακα, τα τρόφιμα, το υγειονομικό υλικό που χρειάζονται οι περιθαλπόμενοι, αλλά και τους μισθούς των εργαζομένων που τους φροντίζουν;» λέει η κ. Ηλιάδη.

«Εστω φοροαπαλλαγή»

Το διοικητικό συμβούλιο ζητάει να υπάρξει έστω φοροαπαλλαγή για τα ακίνητα του ιδρύματος που δεν είναι νοικιασμένα και να αντιμετωπιστεί ως αυτό που είναι: ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει φροντίσει και συνεχίζει να φροντίζει με τις δικές του δυνάμεις χιλιάδες ανθρώπους.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom