Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΤΗ ΛΕΣΒΟ

Κοινά χαρακτηριστικά της χθεσινής σεισμικής δόνησης με εκείνη που στις 12 Ιουνίου ισοπέδωσε τη Βρίσα εντοπίζουν οι ειδικοί

Εντονη θα είναι η μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες ημέρες στην Κω, προειδοποιούν οι σεισμολόγοι, μετά το χθεσινό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, μεγέθους 6,6 βαθμών, που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα, το Αιγαίο και πάλι ταρακουνήθηκε. Τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγο μετά τη μία και μισή τη νύχτα κι όταν η νυχτερινή ζωή στο κέντρο της πόλης της Κω ήταν στο απόγειό της, σημειώθηκε η ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Κι ενώ αρχικά οι σεισμολόγοι έκαναν λόγο για σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών, αργά το μεσημέρι το μέγεθος αναθεωρήθηκε σε 6,6 (6.7 λέει το Ευρομεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο).

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αναφέρεται πως «εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 01.31 ώρα Ελλάδος οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προερχόταν από απόσταση 345 χλμ. ανατολικά της Αθήνας.

Επίκεντρο της δόνησης: θαλάσσιος χώρος 20 χλμ. βορειοανατολικά της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11.00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί 10 σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ» αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης.

Ενα ρήγμα μήκους περίπου 60 χιλιομέτρων που ξεκινά από την Κω και την Ψέριμο και πηγαίνει ανατολικά καταλήγοντας στη Μαρμαρίδα, ήταν αυτό που έδωσε τη φονική δόνηση. «Πρόκειται για ένα ρήγμα το οποίο ήταν χαρτογραφημένο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ένα ρήγμα εμφανές και καλά οριοθετημένο. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν μπορούσαμε να πούμε πότε και εάν θα δώσει σεισμό, και μάλιστα τέτοιου μεγέθους.

Για μένα ήταν επόμενο να έχουμε μια τέτοια σεισμική δόνηση» επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος - πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

Οπως τονίζει, το συγκεκριμένο ρήγμα, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, προφανώς έχει ξαναδώσει σεισμό, «ωστόσο ενδέχεται κάτι τέτοιο να έγινε πριν από εκατομμύρια χρόνια». Η σεισμική δόνηση των 6,6 βαθμών στο νησί της Κω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι, όπως όλα δείχνουν, ο κύριος σεισμός. «Ομως, για να μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη σιγουριά, θα πρέπει να περάσουν τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα» σημειώνει ο Λέκκας.

ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ. Αυτό που αναμένουν, πάντως, οι σεισμολόγοι είναι μια έντονη μετασεισμική ακολουθία, που θα εκτονώσει το φαινόμενο και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και έναν ολόκληρο μήνα, με μειούμενο βέβαια ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι νωρίς χθες το απόγευμα είχαν σημειωθεί συνολικά 170 μετασεισμοί, οι 100 εκ των οποίων ήταν μεγέθους πάνω από 3 βαθμούς.

«Σε ένα τόσο μεγάλο ρήγμα, το οποίο έδωσε ισχυρό σεισμό με μικρό εστιακό βάθος, περιμένουμε τις επόμενες μέρες πολύ ισχυρούς μετασεισμούς» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης.

Ο χθεσινός σεισμός πάντως στην Κω ήταν, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, μια αντιγραφή του σεισμού που σημειώθηκε τον Ιούνιο στη Λέσβο. «Και οι δύο σημειώθηκαν στον υποθαλάσσιο χώρο, με τα ίδια δυναμικά, γεωμετρικά και κινητικά χαρακτηριστικά. Αυτό που δεν είναι ίδιο είναι οι επιπτώσεις του σεισμού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το νησί της Κω είναι σαν να μην έχει περάσει σεισμό. Και με αυτό εννοώ πως το νησί ήταν τόσο καλά οχυρωμένο από άποψη οικοδομικού σχεδιασμού, που όποιες ζημιές έγιναν ήταν σε κτίρια παλιά, όπως το μπαρ, στο οποίο σκοτώθηκαν οι δύο τουρίστες». Ερωτηματικά αφήνει ακόμη και στους σεισμολόγους το γεγονός ότι πολλά παλιά κτίρια είχαν άδεια λειτουργίας χώρου εστίασης και διασκέδασης. «Θα πρέπει να απαντηθεί ποιος έδωσε άδεια ώστε ένα κτίριο της δεκαετίας του 1920 να λειτουργεί ως μπαρ, η κατάρρευση του οποίου στοίχισε τη ζωή των δύο ανθρώπων» αναρωτιέται ο Τσελέντης.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom