Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥΣ

Να κλείσει κάθε συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση και να βάλει κάτω από το χαλί το θέμα του χρέους, μετά την αποτυχία να εξασφαλίσει άμεσες παρεμβάσεις, επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση

Να απολογηθεί σε αντιπάλους και φίλους για όσα συνέβησαν ή δεν συνέβησαν στο Eurogroup και να προχωρήσει σε έναν νέο κυβερνητικό σχεδιασμό θα επιχειρήσει, τα επόμενα κιόλας 24ωρα, ο Αλέξης Τσίπρας.

Με κύριο γνώμονα ότι πρέπει να τελειώσει η ενδοσκόπηση για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και η κυβέρνηση - όπως παραδέχονται και τα δικά της στελέχη - «επιτέλους να κυβερνήσει», το πρωθυπουργικό επιτελείο επιθυμεί να χτίσει μια θετική ατζέντα, η οποία θα επιτρέψει ακριβώς τον απεγκλωβισμό προσωπικά του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση για το χρέος και γενικότερα την οικονομία. Ετσι, θα επιδιώξει να πείσει τους πολίτες - και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση - ότι προτεραιότητα πλέον αποτελούν τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Το σύνθημα, επίσης, που θα ακουστεί από τα χείλη του Τσίπρα και των συνεργατών του το επόμενο διάστημα είναι «η έξοδος από τα Μνημόνια» το καλοκαίρι του 2018, με το τέλος του προγράμματος - «η ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας», όπως βαφτίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, καθώς η φράση «έξοδος από την επιτροπεία» που είχε ακουστεί παλαιότερα έρχεται μάλλον σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει έως το μακρινό 2060.

ΜΕ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ ΚΑΙ ΑΡΧΗΓΟΥΣ. Από τη νέα αυτή κυβερνητική ατζέντα δεν θα λείψουν τα ζητήματα υψηλής πολιτικής. Μάλιστα, η αρχή γίνεται σήμερα: ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει σχετικά τη συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Αντικείμενο των συνομιλιών δεν θα είναι μόνο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά και το Κυπριακό, ενόψει της επανεκκίνησης των συνομιλιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Ελβετία. Συζητήσεις Ελλάδας - Τουρκίας σε διμερές επίπεδο θα υπάρξουν και μεταξύ υπουργών για σειρά ζητημάτων, όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών, το Προσφυγικό και η ενέργεια, με τον αγωγό ΤΑΡ στο προσκήνιο.

Θα ακολουθήσουν από σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο οι διαδοχικές συναντήσεις Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίες, μολονότι επισήμως έχουν ως θέμα την ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Eurogroup, θεωρείται βέβαιο ότι θα «απλωθούν» εφ' όλης της ύλης.

Εκκρεμεί πλέον η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει αμέσως μετά τις συναντήσεις των αρχηγών - πιθανότατα το πρωί της Τετάρτης -, ενώ συνεννοήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, προκειμένου να οριστεί ημερομηνία για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των αρχηγών που ζήτησε η ΝΔ για το Eurogroup.

ΦΟΡΤΩΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ. Ωστόσο, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα είναι ιδιαίτερα φορτωμένο, καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα θα βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα μία μέρα νωρίτερα: το απόγευμα της Τετάρτης θα είναι ομιλητής σε εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Πράσινοι, Σοσιαλιστές) για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με την επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ, τον πρόεδρο της Βαλονίας Πολ Μανιέτ και τον γάλλο Σοσιαλιστή υποψήφιο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές Μπενουά Αμόν.

Ως προς το Eurogroup, στην κυβέρνηση επιμένουν στους πανηγυρικούς τόνους και υποστηρίζουν ότι η Αθήνα βγήκε νικήτρια, καθώς η συμφωνία κάνει σε μεγάλο βαθμό αποδεκτές τις ελληνικές θέσεις και εξασφαλίζει αυτό που στην κυβέρνηση ονομάζουν «καθαρό διάδρομο» για την οικονομία, εστιάζοντας στις αναπτυξιακές προοπτικές.

Στόχος είναι, όπως λένε, να δοθεί το σήμα για επενδύσεις και να εξασφαλιστεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστεί αντίστοιχα και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Κάτι που μοιάζει μακρινή προσδοκία μετά την απόφαση του Eurogroup, αφού αυτή απομακρύνει το ενδεχόμενο για θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους άμεσα, ιδίως από την πλευρά του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν το σκέφτεται τουλάχιστον στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά θα μπορούσε να το... ξανασκεφτεί το φθινόπωρο, όταν θα εμφανιστεί η ανάγκη για νέο γύρο πολιτικών πρωτοβουλιών.

Αλλωστε, στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την παραίνεση προς τους υπουργούς του για περισσότερη δουλειά μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, υπονοώντας ότι όλοι βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μια άτυπη περίοδο ανοχής.

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού χαρακτηρίστηκε, πάντως, χθες ως «δημοσιογραφική έμπνευση» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά, ως γνωστόν, οι ανασχηματισμοί ποτέ δεν προαναγγέλλονται και αποτελούν «προνομία του πρωθυπουργού».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 19/6/17
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom