Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Φόβος και τρόμος στη Γαλλία: Το πρόσωπο του δράστη της επίθεσης στο Παρίσι - Τον είχαν συλλάβει πρόσφατα αλλά τον άφησαν ελεύθερο


- Φόβος και τρόμος στο Παρίσι από τη νέα επίθεση των τζιχαντιστών στη γαλλική πρωτεύουσα λίγα 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών
- Ο 39χρονος Karim Cheurfi με το παρατσούκλι Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, δράστης
- Έγραφε σε υπηρεσία μηνυμάτων ότι ήθελε να σκοτώσει αστυνομικούς

- Τον είχαν συλλάβει πρόσφατα γιατί έψαχνε να προμηθευτεί όπλα αλλά τον άφησαν ελεύθερο
- Η διαφορά στην ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές που προκαλεί εντύπωση
- Δραματικό video από τη στιγμή της ανταλλαγής πυροβολισμών στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων


Η λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων, ο δρόμος με τα μεγάλα πεζοδρόμια, τα πολυτελή μαγαζιά, που "ενώνει" την Αψίδα του Θριάμβου με τους Κήπους του Κεραμεικού και το Λούβρο, ο δρόμος που οι Γάλλοι αρέσκονται να αποκαλούν "η ωραιότερη λεωφόρος του κόσμου", μόλις λίγα μέτρα μακριά από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, έδρα του προέδρου της Γαλλίας, έγινε η λεωφόρος του τρόμου για τους Παριζιάνους μόλις λίγα 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Οι τζιχαντιστές, ανενόχλητοι όπως αποδεικνύεται ξανά, έφτασαν μέχρι την "καρδιά" του Παρισιού. Έστειλαν δυο υποστηρικτές τους, να ανοίξουν πυρ, να προκαλέσουν τρόμο, να σκοτώσουν έναν αστυνομικό και να τραυματίσουν άλλους δυο. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Την έκανε ο Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, ανέφερε το μήνυμα μέσα από το πρακτορείο Amaq.
1)Breaking:  'Amaq reports Champs-Elysees  attack carried out by  "fighters," one named Abu Yusuf alBeljiki ("The ") pic.twitter.com/15ki5cZjdh
4) ' 'Amaq also released now the Champs-Elysees  attack statement in several languages, including English & French. pic.twitter.com/AMdlmrbxxh
View image on TwitterView image on Twitter

Σύμφωνα με την Rita Katz, διευθύντρια του SITE, αυτή τη φορά η ανάληψη ευθύνης ήταν διαφορετική από άλλες. Το Ισλαμικό Κράτος μοιάζει να γνωρίζει τον δράστη και να είναι ενήμερο για την επερχόμενη επίθεση.
1)Breaking:  'Amaq reports Champs-Elysees  attack carried out by  "fighters," one named Abu Yusuf alBeljiki ("The ") pic.twitter.com/15ki5cZjdh
2) This claim is different than most other 'Amaq claims, indicating that  was familiar with the attacker & likely the upcoming attack

Το δυστυχές (ξανά) είναι πως τον δράστη, τον άνδρα που έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυροβολισμών στη Champs Elysees αφού σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους δυο κι έναν πολίτη, ήξεραν και οι γαλλικές αρχές. Και πρόσφατα τον είχαν συλλάβει για να τον ανακρίνουν, αλλά τον άφησαν ελεύθερο!

Οι πρώτες φωτογραφίες του 39χρονου Karim Cheurfi, του επονομαζόμενου και Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος, κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου μέσα από τα social media. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ακόμη έναν Γάλλο που στράφηκε κατά της Γαλλίας, στο όνομα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Le terroriste des   deja condamné à 15 ans de prison pour tentative de meurtre sur policiers

Ο δράστης, το 2001 είχε επιτεθεί ξανά σε αστυνομικούς. Τότε, είχε τραυματίσει δυο σοβαρά. Συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλακή. Αλλά αποφυλακίστηκε πρόωρα. Και πρόσφατα είχε μπει ξανά στο στόχαστρο των αρχών. 

Φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Telegram, για την ανταλλαγή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων με άλλους ομοϊδεάτες του, για να εκτοξεύσει απειλές και να κάνει γνωστή την "επιθυμία" του να σκοτώσει αστυνομικούς μετέδωσε το BFM TV.

Σύμφωνα δε με το France 2, πρόσφατα είχε κρατηθεί από τις γαλλικές αρχές και είχε ανακριθεί γιατί πληροφοριοδότες είχαν ενημερώσει την αστυνομία πως έψαχνε όπλα για να σκοτώσει αστυνομικούς. Άγνωστο ακόμα γιατί, είχε αφεθεί ελεύθερος. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο βράδυ της Πέμπτης (20.04.2017) όταν το Παρίσι έζησε ξανά ώρες τρόμου.

Μετά την επίθεση και ως τα ξημερώματα, η αστυνομία έκανε έρευνες στο πατρικό του Cheurfi στην πόλη Chelles, ένα προάστιο ανατολικά του Παρισιού. Κι αν ο 39χρονος είναι ο δράστης της επίθεσης στη Σανς Ελιζέ, φαίνεται πως δεν έδρασε μόνος του. Η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για δεύτερο δράστη, ο οποίος έφτασε στη Γαλλία μέσω τρένου από το Βέλγιο.

Το χρονικό
Ήταν 21:00 το βράδυ (22:00 ώρα Ελλάδας) όταν ο Cheurfi πλησίασε με το αυτοκίνητό του ένα σταματημένο στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων περιπολικό, κατέβηκε κρατώντας ένα καλάσνικοφ και άρχισε να πυροβολεί.

Ήταν η ώρα που η λεωφόρος – σύμβολο του Παρισιού ήταν γεμάτη από κατοίκους της πόλης και τουρίστες. Άμεσα η περιοχή εκκενώθηκε και δόθηκε εντολή στους πολίτες να μην πλησιάζουν στο σημείο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και πάνοπλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν άμεσα.

"Λίγο μετά τις 9:00 μ.μ. (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ένα όχημα σταμάτησε δίπλα σε ένα περιπολικό που ήταν σταθμευμένο. Αμέσως, βγήκε ένας άνδρας και πυροβόλησε το περιπολικό, τραυματίζοντας θανάσιμα έναν αστυνομικό", είπε ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ.

Η στιγμή των πυροβολισμών έχει καταγραφεί από πολίτη που βρισκόταν στο σημείο…

Ένας αστυνομικός 30 ετών σκοτώθηκε, άλλοι δυο αστυνομικοί κι ένας πολίτης τραυματίστηκαν, ενώ νεκρός έπεσε και ο δράστης της επίθεσης. Το νέο αιματηρό περιστατικό σημειώνεται τρεις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ματαίωσε το ταξίδι του στη Βρετανία, ενώ σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία (με πρώτους τη Μαρίν Λε Πεν και τον Φρανσουά Φιγιόν) ανέστειλαν την προεκλογική τους εκστρατεία.

Ήταν μια ακόμη επίθεση από οπαδό του Ισλαμικού Κράτους. Τα τελευταία δυο χρόνια, η Γαλλία έχει θρηνήσει το θάνατο περισσότερων από 230 ανθρώπων από παρόμοιες επιθέσεις, που έγιναν από νεαρούς που μεγάλωσαν είτε στη Γαλλία είτε στο Βέλγιο.

Μια αυτόπτης μάρτυρας, η Σελούγκ, βοηθός σε εστιατόριο, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι έβγαινε από ένα μαγαζί και είδε έναν άνδρα να βγαίνει από αυτοκίνητο και να ανοίγει πυρ με όπλο, στοχεύοντας έναν αστυνομικό. "Ο αστυνομικός έπεσε. Άκουσα έξι πυροβολισμούς, φοβήθηκα. Έχω μια δίχρονη κόρη και νόμιζα ότι θα πεθάνω. (...) Πυροβόλησε τον αστυνομικό κατ' ευθείαν", είπε.

Πιο γρήγορα από άλλες φορές, το Ισλαμικό Κράτος, που χάνει τα εδάφη στα οποία επικρατούσε στο Ιράκ και τη Συρία, ανέλαβε την ευθύνηΚατονόμασε τον δράστη ως Αμπού Γιουσίφ ο Βέλγος.

Η ανάληψη ευθύνης έγινε γρήγορα και η ταύτιση του δράστη με συγκεκριμένο άτομο υποδεικνύει κάποιο βαθμό άμεσης επαφής με το Ισλαμικό Κράτος. 

Στις αρχές της εβδομάδας, η αστυνομία είχε συλλάβει δύο άνδρες στη Μασσαλία που σχεδίαζαν μία επίθεση πριν τις εκλογές. Μάλιστα στόχος τους φέρεται να ήταν ο υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν. Στο διαμέρισμά τους είχαν βρεθεί ένα πολυβόλο, δύο όπλα χειρός και τρία κιλά εκρηκτικού TATP, μεταξύ άλλων, καθώς και υλικά προπαγάνδας υπέρ των τζιχαντιστών.

"Βούτυρο στο ψωμί" της Λε Πεν
Η επίθεση δεν σημειώθηκε μόνο τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής (23.04.2017) αλλά και την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το τελευταίο debate των υποψηφίων. Και ήταν, κακά τα ψέματα, "βούτυρο στο ψωμί" της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν.

Η οποία δήλωσε "ιδιαίτερα θυμωμένη" και λυπημένη για τους αστυνομικούς θύματα "γιατί δεν λαμβάνονται αρκετά μέτρα (...) για να προστατευθούν οι συμπατριώτες μας. Χρειάζονται περισσότερα από την συμπόνια μας".

Ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των συντηρητικών, ακύρωσε τις προεκλογικές εκδηλώσεις που είχε διοργανώσει για την Παρασκευή και ζήτησε την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας γενικότερα, παρότι σύμφωνα με το νόμο η εκστρατεία σταματά έτσι κι αλλιώς από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο ακροαριστερός υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν είχε αντίθετη άποψη και υποστήριξε ότι η προεκλογική εκστρατεία πρέπει να συνεχιστεί.

Τον Νοέμβριο του 2015, το Παρίσι συγκλονίστηκε από σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις με όπλα και βόμβες στο Bataclan, το Stade de France, σε καφετέριες και εστιατόρια, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 368. Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη. Δύο από τους 10 γνωστούς δράστες ήταν Βέλγοι υπήκοοι και άλλοι τρεις ήταν Γάλλοι.

Σε άλλη μια από τις χειρότερες επιθέσεις στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 2016, ένας Τυνήσιος που είχε ορκιστεί αφοσίωση στο Ισλαμικό Κράτος έριξε ένα φορτηγό πάνω στο πλήθος στη νότια πόλη της Νίκαιας, σκοτώνοντας 86 ανθρώπους.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom