Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Αλέξη ιδού η πραγματική απάντηση στα μέτρα και στα μνημόνια


Μία είναι η πραγματική, η ουσιαστική και χωρίς πισωγύρισμα απάντηση στα μνημόνια, στην περικοπή συντάξεων, τη μείωση του αφορολόγητου και τα άλλα μέτρα. Η ανάπτυξη.

Καλά τα αντίμετρα και πολύ σωστά έκανε η κυβέρνηση να διεκδικήσει αντίμετρα,ώστε να ακυρώσει την υφεσιακή λαίλαπα που θα προκαλούσαν τα μέτρα χωρίς τα αντίμετρα.

Ομως, και τα αντίμετρα βρίσκονται στον αέρα από τη στιγμή που εξαρτώνται από την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5%.

Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι πως θα επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μα, μόνο με ανάπτυξη. Μόνο με την παραγωγή περισσότερου πλούτου, ο οποίος θα αποφέρει περισσότερα έσοδα και στα δημόσια ταμεία. Η συνταγή της αύξησης των φόρων έχει εξαντλήσει οποιαδήποτε δυνατότητα υπήρχε και αν στηριχτεί σε αυτή η κυβέρνηση θα αποτύχει παταγωδώς.

Το δεύτερο και πιο καίριο ερώτημα, που τίθεται, είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να πετύχει ανάπτυξη. Με μία πρώτη γρήγορη απάντηση ασφαλώς και μπορεί, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός την αναγόρευσε σε πρώτο στόχο. Αρκεί, όμως, αυτό; Οχι ασφαλώς.

Και γιατί θα ρωτήσετε καλοπροαίρετα. Διότι δύο χρόνια δεν είδαμε την πλειοψηφία των υπουργών να παράγουν έργο ικανό να βάλει μπροστά και με ταχείς ρυθμούς τη μηχανή της οικονομίας. Δεν είδαμε υπουργούς να προωθούν θαρραλέες ριζικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν την οικονομία παραγωγική, τη χώρα ανταγωνιστική και το κράτος δημιουργικό στο πλευρό του πολίτη και της επιχείρησης και όχι απέναντι, όπως δεκαετίες τώρα γνωρίζουμε.

Και δεν το είδαμε παρότι πέρυσι τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους υπουργούς του να ανασκουμπωθούν και να παράξουν έργο, γιατί από αυτό θα κριθούν στον ανασχηματισμό, πράγμα που τελικά δεν έγινε.

Και αναρωτιέται κάθε καλόπιστος πολίτης, αν ο υπουργός που επί δύο χρόνια δεν έχει έργο να παρουσιάσει, είναι ικανός σήμερα να σηκώσει το βάρος της αναπτυξιακής αναγκαιότητας, να ανοίξει μεταρρυθμιστικούς δρόμους, να καθαρίσει το πεδίο, ώστε να κινηθεί γρήγορα η οικονομία και με ταχύτερους.

Δυστυχώς φοβάμαι πως όχι.

Γιατί Αλέξη καλές οι προθέσεις (και να σου θυμίσω εδώ τη γνωστή ρήση τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από ανθρώπους καλών προθέσεων τις οποίες ουδέποτε υλοποίησαν), καλά τα σχέδια και οι στόχοι, αλλά μπορούν να τους δώσουν σάρκα και οστά άνθρωποι οι οποίοι κατ΄ αρχάς τα πιστεύουν, τα ενστερνίζονται και είναι διατεθειμένοι και ικανοί να τα υλοποιήσουν πάση θυσία.

Αλήθεια πόσοι από τους συνεργάτες, σου οι οποίοι αντί να παράγουν έργο στα δύο χρόνια και τρεις μήνες που πέρασαν, κάθονταν στις υπουργικές καρέκλες και παρακολουθούσαν τη διαπραγμάτευση ή στη χειρότερη περίπτωση απολάμβαναν τη γοητεία της εξουσίας, είναι ικανοί σήμερα να βγάλουν ...φτερά και να πετάξουν; Πόσοι είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να κάνουν βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις οποίες η ανάπτυξη δεν θα κάνει τον κόπο να μας επισκεφθεί; Η απάντηση που θα δώσεις Αλέξη θα καθορίσει και την επιτυχία της πολιτικής και των στόχων για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Α, και κάτι τελευταίο Αλέξη. Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να αντιληφθούν πως δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος χωρίς ανάπτυξη. Γιατί δεν είναι κοινωνική πολιτική η αναδιανομή της μιζέριας.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom