Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Αρειος Πάγος: Στο πειθαρχικό παραπέμφθηκαν η Ελένη Ράικου και η Ηλιάνα Ζαμανίκα


Στο πειθαρχικό  παραπέμφθηκαν η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για τις καταγγελίες που είχε κάνει με την παραίτησή της, αλλά και η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάνα Ζαμανίκα, σχετικά με την καθυστέρηση στην αποστολή
εγγράφων από τις δικογραφίες κατά Παπαντωνίου και Λιακουνάκου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Συγκεκριμένα, η πειθαρχική έρευνα αφορά το σύνολο της υπόθεσης που προέκυψε, τόσο με το δημοσίευμα για την αναφορά της ανακρίτριας κ. Ζαμανίκα προς τον επόπτη-εισαγγελέα των ανακρίσεων, Στ. Δασκαλόπουλο και τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν επ’ αυτής, καθώς και όσα κατήγγειλε η εισαγγελέας κ. Ράικου, περί στοχοποίησής της, με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.

Αναλυτικότερα, η κ. Θάνου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελέα Διαφθοράς».

Όπως είναι γνωστό, η κ. Ζαμανίκα κατήγγειλε με αναφορά της στις 31 Ιανουαρίου, ότι από τη δικογραφία για την υπόθεση των φρεγατών, δεν της εστάλησαν αρχικά δυο υπολογιστές που είχαν κατασχεθεί σε έρευνα που έγινε στην οικία κεντρικού προσώπου του εξοπλιστικού προγράμματος, που αφορά τον Γιάννο Παπαντωνίου, καθώς επίσης και έγγραφα από τη δικογραφία για τα ΝΗ90 που αφορούν τον Θωμά Λιακουνάκο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κ. Θάνου, «σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

Ο ορισμός εισαγγελικού λειτουργού, ως εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά, όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ».

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της κ. Ράικου λήγει στις 11 Μαίου 2017.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Βασιλικής Θάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom