Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Κοντονής για Ράικου: Είχε απόλυτη στήριξη - Να δώσει διευκρινίσεις (βίντεο)


«Η κυβέρνηση είναι εκείνη που πήρε την πρωτοβουλία να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Novartis, η έρευνα συνεχιζόταν κανονικότατα και συμφωνούμε απολύτως με την κ. Ράικου. Το σκάνδαλο Novartis είναι η κορωνίδα της διαφθοράς στην Ελλάδα»,
δήλωσε το βράδυ της Τρίτης από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το σκάνδαλο Novartis θα αποδειχθεί ίσως μεγαλύτερο και από αυτό το σκάνδαλο της Siemens.


Ο υπουργός Δικαιοσύνης που υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, οι μίζες από την υπόθεση Novartis, ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια αναφέρθηκε και στην παραίτηση της εισαγγελέως Διαφθοράς σημειώνοντας ότι «οι βολές προς την κυρία Ράικου δεν προέρχονται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από οικονομικούς κύκλους, ούτε από κόμματα, προέρχονται από μια συνάδελφό της, πρόεδρο πρωτοδικών, που με αναφορά της επισημαίνει ότι δεν παρέλαβε υλικό που είχε κατασχεθεί στο πλαίσιο της έρευνας».

Κληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκο Δένδια, να ενημερώσει τη Βουλή για την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επιστολή παραίτησής της για να επισημάνει ότι σύμφωνα με όσα διαλαμβάνονται σε αυτή, η κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία εκκίνησης της υπόθεσης της Novartis και λόγω της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, διερευνάται σήμερα. Επεσήμανε ακόμη ότι, σύμφωνα με την επιστολή Ράικου, η έρευνα είχε φτάσει σε ικανοποιητικότατο επίπεδο, όσον αφορά χιλιάδες εμπλεκόμενους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι ελάμβαναν χρηματοδότηση στους λογαριασμούς τους κατευθείαν από τη Novartis Ελβετίας.

«Πού ήξερε η Novartis Ελβετίας τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους λογαριασμούς τους;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «αποκαλύπτονται επίσης στην Ελλάδα νομικά πρόσωπα, τα οποία ήταν τα οχήματα διοχέτευσης αυτών των χρημάτων σε κρατικούς λειτουργούς».

«Δεν θα πω τίποτε περισσότερο αυτήν την στιγμή, από την συζήτηση που είχαμε με την κυρία Ράικου, την Πέμπτη 23 Μαρτίου», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προσθέτοντας ότι με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, αυτές οι μίζες ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια.

Για τους ισχυρισμούς που διαλαμβάνονται στην παραίτηση Ράικου, ο Σταύρος Κοντονής διερωτήθηκε πώς η κ. Ράικου γνώριζε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και παραιτήθηκε, ενώ έως τότε υπήρχε μόνο ένα διαφημιστικό τρέιλερ; Διερωτήθηκε επίσης, για το ζήτημα της αναφοράς της ανακρίτριας προέδρου πρωτοδικών κ. Ζαμανίκα, γιατί δεν προσέφυγε η κ. Ράικου στη δομημένη διαδικασία εντός του δικαστικού σώματος για να πει τη γνώμη της και τις απόψεις της;

Διερωτήθηκε επίσης, γιατί η κ. Ράικου στρέφεται με χαρακτηρισμούς κατά της κ. Ζαμανίκα, ανακρίτριας κατά της διαφθοράς, όταν έχει ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία; Δηλαδή, ζήτησε τα στοιχεία που δεν της αποδόθηκαν και το αναφέρει και στον προϊστάμενο Εισαγγελέα Εφετών.

«Οι βολές προς την κυρία Ράικου δεν προέρχονται ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από οικονομικούς κύκλους, ούτε από κόμματα. Προέρχονται από μια συνάδελφό της πρόεδρο πρωτοδικών. Και σε αυτή την αναφορά διαλαμβάνονται αιτιάσεις ότι, δεν είχε λάβει δύο σκληρούς δίσκους, ενώ στην έκθεση κατάσχεσης που είχε στα χέρια της αυτό περιλαμβάνεται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και διερωτήθηκε αν είναι «παράκεντρο» η αναφορά της ανακρίτριας για πράγματα που διαπίστωσε;

«Ποιά στήριξη μας ζητάει το Ποτάμι για την κ. Ράικου; Όταν η κ. Ράικου, στην υπόθεση Novartis, είχε εμπράκτως λάβει την απόλυτη στήριξη; Και αυτό μπορεί να το βεβαιώσει με δήλωση της και όχι με μήνυμα που μου απέστειλε στο τηλέφωνό μου», είπε ο Σταύρος Κοντονής και αναρωτήθηκε, ποιοί ήταν τελικά αυτοί που την εμπόδισαν στην συγκεκριμένη υπόθεση; «Η κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατό με αυτό που της αναλογούσε, με τη δικαστική συνδρομή στις ΗΠΑ, και να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία. Η κυβέρνηση έκανε ότι ακριβώς έπρεπε σε απόλυτη συνεννόηση με την κ. εισαγγελέα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, ο Σταύρος Κοντονής ανέφερε για την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι συγχρωτίζεται περίπου με τις ανακοινώσεις των κομμάτων και ότι «όταν ενώσεις λαμβάνουν τέτοιες θέσεις, χάνουν από την αξιοπιστία και το κύρος τους».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η κ. Ράικου «ως εισαγγελικός λειτουργός έχει όλα τα όπλα που της δίνει ο ΚΠΔ, αν εμποδίζεται στο έργο της να πράξει τα ανάλογα. Και επομένως, αναφορές περί Ιφιγένειας, καλύτερα να λείπανε σε αυτή την επιστολή».

Για τον ισχυρισμό της κ. Ράικου ότι τα στοιχεία δεν εστάλησαν επειδή είχαν δευτερεύουσα σημασία, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Εγώ να δεχθώ ότι οι σκληροί δίσκοι ήταν δευτερεύουσας σημασίας, όμως είπε και κάτι άλλο. Ότι εκ παραδρομής παρέμειναν στο γραφείο της. Ή ήταν δευτερεύοντα στοιχεία και παρέμειναν στο γραφείο της. Ή εκ παραδρομής παρέμειναν. Και δευτερεύοντα και εκ παραδρομής δεν γίνεται».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει η απάντηση του βοηθού εισαγγελέα κ. Ελευθεριάνου ότι, αυτοί οι σκληροί δίσκοι δεν ανοίχθηκαν, δεν ελέγχθηκαν ποτέ και δεν αξιολογήθηκαν. «Αυτά χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης την οποία θα κάνουν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Δικαιοσύνης», είπε ο Στ. Κοντονής.

Αναρωτήθηκε αν είναι στάση εισαγγελικού λειτουργού να παραιτείται, χωρίς να έχει ενημερώσει για το θέμα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και να καλεί στο γραφείο της δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις.

Το αίτημα προανακριτικής
«Η κοινωνία βλέπει την κυβερνητική πλειοψηφία, μετά από μια δεκαετία και πλέον να φέρνει στη Βουλή ένα ζήτημα που ήταν κοινό μυστικό, τις μίζες στα εξοπλιστικά», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας την κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή την πρόταση προανακριτικής επιτροπής για να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό.

Οι λογαριασμοί στην Ελβετία
«Δεκατέσσερα χρόνια πέρασαν για να έρθει στη Βουλή το συγκεκριμένο ζήτημα. Και κατηγορείτε την κυβέρνηση για δίκη προθέσεων; Οι δικές σας προθέσεις ποιές ήταν;» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρχουν παραγεγραμμένα αδικήματα, αλλά ήδη έχουν εντοπιστεί τρεις λογαριασμοί του κ. Παπαντωνίου στην Ελβετία.

«Ξέρετε πολύ καλά ότι αν συνδεθούν οι λογαριασμοί με χρήματα τα οποία αναφέρονται σε αυτές τις αξιόποινες πράξεις, τότε δεν υπάρχει παραγραφή. Γιατί το αδίκημα είναι διαρκές, επεκτείνεται σε χρόνο που δεν είναι υπουργός, και δεν τον καλύπτει το κατασκεύασμα των κυβερνήσεων σας (σ.σ. νόμος περί ευθύνης υπουργών) και μπορεί να διωχθεί. Δηλαδή ότι έγινε με τον κ. Τσοχατζόπουλο», είπε ο Σταύρος Κοντονής. Στο σημείο αυτό ο υπουργός ανέφερε ότι έχει υπάρξει αίτημα δικαστικής συνδρομής για τους λογαριασμούς για να σημειώσει ότι για όσους αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «κρατάει κρισάρα και δεν πρόκειται να βρει χρυσό» ότι «τότε θα δούμε ποιός θα μείνει με την κρισάρα στο χέρι».

Ο Νίκος Μπελογιάννης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην κριτική από τη ΝΔ για την εκδήλωση για το Νίκο Μπελογιάννη.

«Για την ΝΔ δεν είναι η αποκατάσταση, εκ μέρους του κράτους, της δικαίωσης ενός λαϊκού αγωνιστή, ενός αγωνιστή της εθνικής αντίστασης, που κατά κυριολεξία δολοφονήθηκε επειδή υπήρξαν ψευδέστατες κατηγορίες περί κατασκοπίας, αλλά είναι και πάλι εδώ η δολιότητα της κυβέρνησης για να παραπλανήσει το λαό», είπε ο Σταύρος Κοντονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom