Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Βρέθηκαν στην... Καραϊβική 2,5 εκ. δολάρια του ΥΠΕΞ - Μέρος του «πάρτι» των ΜΚΟ


Ποσό ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων που είχε χορηγηθεί το 2008 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής», εντοπίστηκε και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήδη από τον Φεβρουάριο είχε καταγγείλει στη βουλή «πάρτι» κατασπατάλησης από ΜΚΟ, λέγοντας πως είχε στείλει τον εισαγγελέα 43 υποθέσεις. «Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι» για τη δουλειά που κάνουμε στο υπουργείο γύρω από αυτά τα θέματα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «στο πλαίσιο της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και ενεργειών των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών, υπό τον Πρέσβυ, Ν. Βαμβουνάκη, εντοπίστηκε -μετά από μακρά και επίπονη έρευνα- και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 2,5 εκατ. δολ. που είχε χορηγηθεί το 2008 –επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη- από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, διαπιστώθηκε, «τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας.

Η συνέπεια των «παραλείψεων» ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%».

Εκτός από το ποσό αυτό, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εντοπίσει -επίσης μετά από μακρά και κοπιαστική έρευνα, όπως αναφέρει- και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα.

«Υπό τη σκιά των ανωτέρω, εξυπακούεται ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom