Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Το Focus ξαναχτυπά: H Eλλάδα είναι μία από τις έξι χώρες που κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Ευρωζώνης


«Σπεύδουν να βγουν απ’ την Ευρωζώνη; Ποιες χώρες έχουν σειρά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική έκδοση του οικονομικού φύλλου του γερμανικού περιοδικού «Focus».

Στο δημοσίευμα απαριθμούνται έξι κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου πρέπει να σκεφτούν ή να προχωρήσουν στην έξοδό τους από τη νομισματική ένωση.

«H καταχρεωμένη Ελλάδα δεν έχει σοβαρή έλλειψη χρημάτων, αλλά θα χρειαστεί και πάλι χρήματα το καλοκαίρι. Ωστόσο, η Αθήνα δεν είναι η μόνη επισφαλής στη ζώνη του ευρώ. Ο φόβος της διάλυσης του ευρώ αυξάνεται. Αυτό αντικατοπτρίζεται όλο και περισσότερο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές », σημειώνεται στο άρθρο.

Οι προτεινόμενες προς αποχώρηση από την Ευρωζώνη χώρες είναι, σύμφωνα με το Focus, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, το δημοσίευμα επισημαίνει πως κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, ενώ αμφισβητείται κατά πόσον η χώρα έχει υλοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις. Όπως σημειώνεται, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Για την περίπτωση της Ιταλίας, το Focus αναφέρεται εκτενώς στην επισφάλεια που επικρατεί στον τραπεζικό τομέα της χώρας, καθώς και στην ασταθή πολιτική κατάσταση στη χώρα. Μάλιστα, για το δημοσίευμα, η Ιταλία είναι «ίσως το προβληματικότερο παιδί» στην Ευρωζώνη.

Αντιστοίχως για τη Γαλλία, το πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των πολύ κρίσιμων προεδρικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, για την μεν Πορτογαλία κρίνεται πως οι προσπάθειες για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων δεν κατάφεραν να αναστρέψουν τη διόγκωση του χρέους και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, για την δε Ισπανία επισημαίνεται πως υπάρχουν ακόμη προβλήματα αναφορικά με το ύψος του ελλείμματος.

Εντελώς διαφορετική περίπτωση είναι αυτή της Ολλανδίας. Ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την πολιτική αβεβαιότητα που πυροδοτείται ενόψει των εθνικών εκλογών, με την ακροδεξιά παράταξη του Γκέερτ Βίλντερς να προηγείται σε πολλές δημοσκοπήσεις.
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom