Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

"Εφαγε τα μούτρα" της η κυρία Θάνου για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης! - Εισέπραξε μεγαλοπρεπές ΟΧΙ


Κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης,κόντρα στην επιθυμία-πρόταση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, τάχθηκε η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία συνεδρίασε σήμερα επί τέσσερις ώρες για το ζήτημα που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία συνεδρίασε μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Αρείου Πάγου,τάχθηκε κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας με πλειοψηφία 40 έναντι 25.

Η πλειοψηφία των μελών της διοικητικής Ολομέλειας ψήφισαν την άποψη πως δεν τίθεται ανάγκη τέτοιας παράτασης, μη κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Δικαστικές πηγές τόνιζαν, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας, πως το ερώτημα που τέθηκε σήμερα ήταν εάν γενικά θα πρεπει να υπάρξει αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών.

Το ερώτημα του τέθηκε σήμερα ειναι "εαν παρίσταται ανάγκη αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών που προβλέπεται με το Σύνταγμα 1975 ώστε να προστατευθούν οι συνταγματικές αρχές της ανεξαρτησίας και της ισοβιότητας που προστατεύουν τους δικαστές και που έχουν καταλυθεί λόγω της εν τω μεταξύ μεγάλης αύξησης του ορίου ζωής, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομοθετικών και λοιπών εξελίξεων".

Αυτό το ερώτημα αποτελεί "στροφή" από αυτό που αρχικά είχε διατυπωθεί για άμεση εναρμόνιση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών με τις θεμελιώδεις αρχες της ισοβιότητας και της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Κι αυτό διότι σύμφωνα πηγές του Αρείου Πάγου η συντριπτική πλειοψηφία των Αρεοπαγιτών τάσσεται κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας με νομοθετική ρύθμιση και όχι με συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εισηγήθηκαν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου και οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεώργιος Σακκάς και Ειρήνη Κιουρτσόγλου. Η κυρία Θάνου και ο κ. Σακκάς σύμφωνα με πληροφορίες στις εισηγήσεις τους τόνισαν πως μπορεί να υπάρξει παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών.

Νωρίτερα και η διοικητική Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ομόφωνα εξέφρασε την άποψη ότι τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας των Δικαστικών Λειτουργών μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος, κατά άρθρο 110 αυτού, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνεται και το άρθρο 88 παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος.

Ουσιαστικά με αυτήν την ομόφωνη απόφαση τους, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου λένε όχι σε οποιαδήποτε αύξηση του ορίου ηλικίας αυτήν την χρονική στιγμή με νομοθετική ρύθμιση, απορρίπτοντας την σχετική πρόταση της Πρόεδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom