Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η Αυγή κατά της κυβέρνησης: “Αργά αντανακλαστικά” για τη ντροπή στη Μόρια!


Ακόμα και η εφημερίδα που επί της ουσίας εκφράζει την κομματική γραμμή, η Αυγή, επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια, με τους
πρόσφυγες να μένουν απροστάτευτοι στο κρύο και το χιόνι αλλά και για το περιστατικό με τον υπάλληλο του δήμου Αθηναίων που άφησε στο κρύο έναν άστεγο γιατί αυτός που θα τον "άλλαζε" αρρώστησε ξαφνικά. 

Η επίθεση της Αυγής γίνεται μέσα από το κύριο άρθρο της εφημερίδας στο φύλλο της Τετάρτης (11.01.2017).

Το κείμενο έχει τίτλο "Αργά αντανακλαστικά" και στο οποίο η Αυγή τονίζει πως αυτό που θα περίμενε κανείς περισσότερο απ’ όλα και απ’ όλους ήταν «να φροντίσουν εγκαίρως για τη στοιχειώδη προστασία όλων όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο».

Χαρακτηρίζει «ασυγχώρητο το ότι προχθές πέταξαν έξω άστεγους από τον χώρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στην Πανόρμου» αλλά επίσης ασυγχώρητο και το γεγονός πως «μόλις σήμερα θα φτάσει στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες της Μόριας».

Και αφήνει αιχμές για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα που έριξε ευθύνες στους ξενοδόχους της Μυτιλήνης, οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν στέγη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αφήνοντας τους να ξυλιάσουν στις καλυμμένες από το χιόνι σκηνές τους στο hot spot της Μόριας.

«(…) σε αυτή τη φάση, λίγη σημασία έχει ποιος φταίει, το αν αρνούνται οι ξενοδόχοι να ανοίξουν -επί χρήμασι- τα άδεια τους δωμάτια ή εάν βρήκε την ευκαιρία ο κάθε δήμαρχος να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε βάρος των παγωμένων ή εάν δεν κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν οι χρυσοπληρωμένες από την Ε.Ε. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Αυτά ήταν γνωστά και πριν πέσει το πρώτο χιόνι. Αλλά στην τελική, είναι ευθύνη του κράτους -εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- να επιδείξει γρήγορα ανακλαστικά και να βρει λύση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή που βρήκε θα δουλέψει».

Ακολουθεί το κείμενο της Αυγής


Αργά αντανακλαστικά

Όλες τις ημέρες των γιορτών γινόταν πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Με την κοροϊδία να πηγαίνει σύννεφο επειδή δεν έκανε την εμφάνισή του ο -βαφτισμένος από τα μέσα ενημέρωσης- "φονικός" χιονιάς τις ημέρες που έλεγαν. Αλλά τα χιόνια ήρθαν τελικά, έστω, με καθυστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις. Και το χιόνι δεν είναι "ακραίο" καιρικό φαινόμενο, εκτός κι αν πέσει Αύγουστο μήνα στη Ρόδο. Βεβαίως, υπάρχουν χειμώνες λιγότερο και περισσότεροι βαριοί - κι ο φετινός ανήκει στους δεύτερους, όπως φάνηκε από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου, πριν ακόμη πέσουν τα χιόνια, και πριν αρχίσει ο συνηθισμένος μιντιακός πανικός.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς όλοι να είναι προετοιμασμένοι για τον χειμώνα. Και ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες. Προετοιμασμένος κρατικός μηχανισμός -στην Ελλάδα "που δεν κάνει κρύο τον χειμώνα"- δεν σημαίνει να έχουν οι δήμοι και οι Περιφέρειες συνεργεία για να καθαρίσουν το κάθε στενό των πόλεων από το χιόνι, αλλά σε ετοιμότητα τις αλατιέρες για να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές αρτηρίες. Και προετοιμασμένοι πολίτες δεν σημαίνει να έχουν, π.χ., χειμωνιάτικα λάστιχα στην Αθήνα, όπως οι μαθημένοι στα χιόνια οδηγοί της Κοζάνης, αλλά να έχουν αυξημένη την προσοχή τους και μαζί τους αλυσίδες εάν χρειαστεί να κινηθούν σε χιονισμένους δρόμους.

Αυτό, όμως, που θα περίμενε κανείς περισσότερο από όλα, και από όλους τους αρμόδιους, θα ήταν να φροντίσουν εγκαίρως για τη στοιχειώδη προστασία όλων όσοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο κρύο.

Εν προκειμένω, των άστεγων και των προσφύγων. Γι' αυτό και είναι ασυγχώρητο το ότι προχθές πέταξαν έξω άστεγους από τον χώρο φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στην Πανόρμου επειδή αρρώστησε και δεν εμφανίστηκε ο υπάλληλος της νυχτερινής βάρδιας.

Όπως είναι ασυγχώρητο ότι μόλις σήμερα θα φτάσει στη Λέσβο ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσει κάποιους από τους παγωμένους πρόσφυγες της Μόριας. Και σε αυτή τη φάση, λίγη σημασία έχει ποιος φταίει, το αν αρνούνται οι ξενοδόχοι να ανοίξουν -επί χρήμασι- τα άδεια τους δωμάτια ή εάν βρήκε την ευκαιρία ο κάθε δήμαρχος να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε βάρος των παγωμένων ή εάν δεν κάνουν τη δουλειά που ανέλαβαν οι χρυσοπληρωμένες από την Ε.Ε. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Αυτά ήταν γνωστά και πριν πέσει το πρώτο χιόνι. Αλλά στην τελική, είναι ευθύνη του κράτους -εν προκειμένω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής- να επιδείξει γρήγορα ανακλαστικά και να βρει λύση. Ας ελπίσουμε ότι αυτή που βρήκε θα δουλέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom