Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Μπλόκο της αστυνομίας στον αποκλεισμό των συνόρων


Την ώρα που οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και συσκέπτονται για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους, αστυνομικές δυνάμεις στα διόδια πριν το τελωνείο των Ευζώνων, τους σταμάτησαν ώστε να μην αποκλειστεί η δίοδος προς τα σύνορα. 

Προτροπή στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα παραγωγής να μην αποκλείσουν διασυνοριακές οδούς γιατί θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομία, απευθύνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Στο τελωνείο των Ευζώνων αγρότες του Δήμου Παιονίας

Το Σάββατο, αγρότες του Δήμου Παιονίας κατευθύνθηκαν στα διόδια πριν το τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν.
Μετά την εξέλιξη αυτή, αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Σερρών, επιχειρούν να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα από δύο άλλες διαφορετικές κατευθύνσεις, τη στιγμή που οι συνάδελφοί τους προσπαθούν να «σπάσουν» το φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Σερρών, έξω απο τον Λευκώνα.
«Ήδη με τα τρακτέρ μας επιχειρούμε τη μετάβασή μας στο τελωνείο του Προμαχώνα απο δύο διαφορετικές κατευθύνσεις, κινούμενοι σε χωράφια, αλλά και παρακαμπτήριους δρόμους και όπου πάμε», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης της περιοχής, Διαμαντής Διαμαντόπουλος. 

Αποδεκτές οι κινητοποιήσεις με ανοικτά σύνορα

«Να μην κλείσουν τη δίοδο προς Βουλγαρία ή άλλες χώρες γιατί έτσι θα κληθεί η χώρα να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις και θα διαταραχθεί το εμπόριο» ήταν το μήνυμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τους αγρότες μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αγορά».
Ο Νίκος Τόσκας φρόντισε να προσθέσει πως οι «κινητοποιήσεις είναι αποδεκτές» αλλά «με ανοιχτά τα σύνορα».

Μπλόκα και συνελεύσεις για κλιμάκωση του αγώνα

Στο μπλόκο της Νίκαιας, οι αγρότες προσανατολίζονται να προχωρήσουν σήμερα (28/01) σε συμβολικό αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης για δύο ώρες.
Λίγο πριν τον αποκλεισμό οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν συνέλευση, όπου θα συζητήσουν θέματα για την κλιμάκωση του αγώνα τους, την πολυήμερη παραμονή τους στο μπλόκο, αλλά και το συντονισμό με άλλα μπλόκα ανά την Ελλάδα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων.
Κρίσιμη θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων δυτικής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί στις 07.30 το βράδυ και στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συναποφασίσουν και οργανώσουν τα ακριβή σημεία που θα στηθούν αγροτικά μπλόκα αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.
«Οι όποιες πιέσεις ασκούνται ήδη από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων να μην κατευθυνθούμε με τα τρακτέρ μας σε συγκεκριμένα σημεία, δεν θα ανακόψει την ορμή μας», τόνισε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα στήσουμε τα μπλόκα μας όπου εμείς οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κρίνουμε ότι πρέπει να στηθούν».
Υπενθύμισε ότι οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.
Σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου διευρύνθηκε στα 15 μέλη από 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.
Στην εφαρμογή των εναλλακτικών τους σχεδίων, ώστε να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, οι οποίοι από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου έχουν κατασκηνώσει στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.
Η δύναμή τους στο σημείο έχει ενισχυθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και όπως όλα δείχνουν η σημερινή ημέρα θα αποτελέσει ορόσημο για τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν το τελευταίο διάστημα.
Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, με τον επικεφαλής να έχει επανειλημμένα τονίσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους ότι οι εντολές τους είναι να μην επιτρέψουν την κατεύθυνση των αγροτών και κτηνοτρόφων στον Προμαχώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom