Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Eurogroup: Απόφαση για μέτρα και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα - “Τυράκι” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος


- Η συνεδρίαση του Eurogroup τελείωσε... νωρίς - νωρίς
- Μοσκοβισί: Έγινε σημαντική πρόοδος
- Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα αυτά είναι προς συζήτηση, αλλά θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους
- Ο Ντάισελμπλουμ δεν πήρε σαφή θέση για την "εφιαλτική" πρόταση Σόιμπλε
- Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για άλλα 10 χρόνια!

"Ημερομηνία - ορόσημο η 5η Δεκεμβρίου". Μία φράση που έχει... χιλιογραφτεί το τελευταίο διάστημα, αποτελώντας όμως απλά την αλήθεια.

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το αναμενόμενο, με αποφάσεις για μέτρα και δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα. Το... τυράκι που έδωσαν στην Ελλάδα, ήταν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που απόφασίστηκαν για το χρέος.

Αρκετά ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο αυτά που είπε στο τέλος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ περιελάμβαναν όλη την ουσία.

Επαναλαμβάνουμε όσα είπε: "Δεν μπορούμε τώρα να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα. Στα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ελπίζουμε επιτυχώς. Τότε θα δούμε αν θα είναι απαραίτητα τα νέα μέτρα. Μέχρι τα μέσα του 2018 δε θα έχουμε νεότερα. Το θέμα του χρέους θα συζητηθεί μετά το τέλος του προγράμματος".

Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν είναι θετική. Γιατί μπορεί να συμφωνήθηκαν απόψε βραχυπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο έγινε σαφές πως το θέμα του χρέους είναι το "τυράκι" για την παραμονή των "σκληρών" στόχων για υψηλότατα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η ελληνική κυβέρνηση σίγουρα θα περίμενε περισσότερα πράγματα απόψε, ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το είπε ξεκάθαρα: "Συζήτηση για το χρέος όχι νωρίτερα από το 2018".

Παρακολουθείστε  από το live blog του newsit.gr όλες τις εξελίξεις στο Eurogroup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom