Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Μοσκοβισί: Πρέπει να μείνει το ΔΝΤ - Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ 4ο ΜΝΗΝΟΜΙΟ, ΑΛΛΑ...»

Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τάχθηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε απόψε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου. Από τα λεγόμενα του ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο...
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε: «Χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι Θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους – μετά το πέρας της συνάντησης- για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε: «Πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εργαζόμαστε σε πολύ καλό κλίμα για να το επιτύχουμε αυτό, δεν μπορώ να σας απαντήσω για το αν θα χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα γιατί θα ήταν σαν να διαχωρίζω τους θεσμούς».
Μοσκοβισί: Ανοιχτό ενδεχόμενο για νέα μέτρα - «Ναι» στην παραμονή του ΔΝΤ
Ο κ. Μοσκοβισί πρόσθεσε ακόμη πως «οι Θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο».
Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα, αλλά...
Είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο, είναι εφικτό και μπορεί να γίνει». Πρόσθεσε δε, ότι «θέλουμε να ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα και να είναι το τελευταίο. Δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».
Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να συμμετέχει ως εγγυητής».
Από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής. Ανέφερε δε, ότι «η χώρα έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει κάνει κάποιες ριζικές αλλά απαραίτητες προσαρμογές. Είναι ακόμη στη διαδικασία να κάνει αυτό σε πολλούς τομείς, αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει «σταθερή οικονομική διακυβέρνηση και αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη και η ευημερία στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Υποστήριξε παράλληλα, πως είναι είναι τέσσερα τα στοιχεία τα οποία είναι βασικά για την εξασφάλιση της ευημερίας. Πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, τη συνεισφορά όλων (με αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών), την κυριότητα του προγράμματος από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, αλλά και την ενεργό συμμετοχή στο ευρωπαϊκό μέλλον.
«Χρονιά ανάκαμψης το 2017»
Πεπεισμένος ότι το 2017 θα είναι χρονιά επιτυχούς ανάκαμψης για την Ελλάδα και εν γένει την Ε.Ε. εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «H Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Ειδικά, όμως, για την περίπτωση της Ελλάδας τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να καρποφορήσουν οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα. Όπως εξήγησε δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ενώ είναι επιτακτική ανάγκη να συμμετάσχουν σε μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Διαβεβαίωσε δε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας προς τη χώρα και την επίτευξη του στόχου αυτού.
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, το αναθεωρημένο πρόγραμμα για την Ελλάδα εστιάζει αφενός στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας, καθώς και την αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα. Αφετέρου στην ενσωμάτωση ενός συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, στοχευμένου, συνεπούς και αποτελεσματικού.
Η χώρα, συνέχισε ο Επίτροπος, έχει αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες στιγμές και έχει ήδη προχωρήσει σε ριζικές, αλλά απαραίτητες προσαρμογές. «Απομένει ωστόσο δουλειά σε πολλούς τομείς. Αλλά υπάρχει φως στο τέλος αυτού του τούνελ» συμπλήρωσε σχετικά.
Σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, είναι σαφές ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα να μην πάνε χαμένες.
Κατά την άποψή του η δημοσιονομική εξυγίανση και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και παρέχουν στη χώρα μια ανανεωμένη προοπτική ανάπτυξης.
Ήδη από το 2015, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε πολύ λιγότερο απ' ό,τι όλοι περίμεναν δεδομένων των σημαντικών προκλήσεων. Το ΑΕΠ αναμένεται να αποκτήσει θετικό πρόσημο στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να είναι συνολικά θετικό το 2017. Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία εκπέμπει σημάδια ανάκαμψης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε ο Επίτροπος.
Είπε ακόμη ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια και από την αγορά εργασίας, καθώς η ανεργία μειώθηκε κάτω του 24% από 27% πριν από τρία χρόνια. Έσπευσε βέβαια να συμπληρώσει ότι ο αριθμός των ανέργων παραμένει εξαιρετικά υψηλός.
Στη συνέχεια διατύπωσε το ερώτημα: «Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο;».
Κατά την άποψή του τέσσερα είναι τα «κλειδιά» για την εξασφάλιση της ευημερίας και της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη βάση.
Πρώτον, η οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς. Το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας θα πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη αυτών των πολιτών που κινδυνεύουν να μείνουν έξω από την ανάκαμψη. Ο πλούτος ενός έθνους δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των μεσαίων και κατώτερων τάξεων.
Δεύτερον, όλοι θα πρέπει να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα θετικό παράδειγμα για τη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διασφάλιση της δίκαιης κατανομής των βαρών σε ολόκληρη την κοινωνία και τους φορείς.
Τρίτον, όλο το πολιτικό φάσμα πρέπει να συνεργαστεί για τη διασφάλιση σταθερής οικονομικής διακυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Τέταρτον, το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ. Γι' αυτό πρέπει να γίνει και πάλι ενεργός εταίρος στο ευρωπαϊκό της μέλλον. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom