Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Οι μπίζνες του Αρτεμίου των Panama Papers που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ

Οι δαιδαλώδεις εταιρίες offshore που διαχειρίζεται ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, η εμπλοκή του στα περίφημα Panama Papers και οι επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου πυκνώνουν το μυστήριο γύρω από το είδος της συνεργασίας που έχει ο έμπειρος νομικός σε θέματα διαχείρισης εξωχώριων εταιριών με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κύπριος δικηγόρος φέρεται να διαχειρίζεται πλήθος υπεράκτιων εταιριών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϋχέλλες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους (British Virgin Islands). Μετά την αποκάλυψη του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής ότι επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου την ημέρα συζήτησης στη Βουλή για τη διαπλοκή, ο κ. Αρτεμίου σε γραπτή του δήλωση είχε υποστηρίξει ότι συνδέεται μόνο με τρεις εταιρίες που βρίσκονται στα Panama Papers.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ανάλυση των αρχείων που έχουν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ο Αρτέμης Αρτεμίου διαχειρίζεται εταιρίες- «κορμούς» οι οποίες συνδέονται με δαιδαλώδη τρόπο με πλήθος άλλων offshore εταιριών που βρίσκονται στα Panama Papers.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο σύνδεσμος με αυτές τις εταιρίες είναι οι εταιρίες του Αρτέμη Αρτεμίου και του συνεργάτη του, Λάμπρου Πιερή, APlaw Nominess Ltd και APlaw Services Limited με έδρα τη Λευκωσία.

Ο ισχυρισμός του κ. Αρτέμη Αρτεμίου, στη δήλωσή του, ότι μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να κομίσει επενδυτική πρόταση για την ελληνική κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Αντιθέτως, τα περιπλέκει. Επιπλέον, η σιγή ιχθύος που εξακολουθεί να τηρεί η κυβέρνηση αλλά και το είδος των δραστηριοτήτων σε χώρες όπως ο Παναμάς και η Βενεζουέλα του έμπειρου Κύπριου δικηγόρου σε θέματα υπεράκτιων εταιριών προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αναλύοντας τα στοιχεία από την Open Database of the Corporate World, από τα οποία προκύπτει ότι τουλάχιστον επτά εταιρίες offshore, που φέρεται να διαχειρίζεται το γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, αν και έχουν έδρα τον Παναμά, δεν περιλαμβάνονται στα περίφημα Panama Papers.

Πρόκειται για τις εταιρίες Prasinus Cisterna Corporation, Infinitus Cibus Corporation, Domom Omnibus Corporation, Rutilus Carina Corporation, Amplo Corporation, Executo Corporation και Proficio Corporation. Οι εταιρίες αυτές έχουν έδρα τον Παναμά, δημιουργήθηκαν το 2013 και το 2014 και εμφανίζονται να είναι ενεργές (Vigente) μέχρι σήμερα.

Στις περισσότερες από αυτές εμφανίζονται ως «directors / officers» οι εταιρίες APlaw Nominees LTD και Aplaw Services Limited των Αρτέμη Αρτεμίου και Λάμπρου Πιερή αλλά και τα φυσικά πρόσωπα Icaza Gonzalez, Ruiz Aleman, Itzamara Madrid και Luis Enrique Montaρo Gonzalez.

Μάλιστα, στα πρακτικά εγγραφής στο Μητρώο Εταιριών του Παναμά αναφέρεται ότι αν το Δ.Σ. δεν αποφασίσει κάτι διαφορετικό νόμιμος εκπρόσωπος των εταιριών θα είναι ο πρόεδρός τους, δηλαδή ο Αρτέμης Αρτεμίου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

● Για ποιο λόγο οι συγκεκριμένες εταιρίες που διαχειρίζεται το γραφείο του κ. Αρτέμη Αρτεμίου δεν περιλαμβάνονται στα περίφημα Panama Papers;

● Ποιοι μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εταιρίες offshore με έδρα τον Παναμά που διαχειρίζεται ο Αρτέμης Αρτεμίου;

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 30/10/16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom