Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ελληνική και αλβανική μαφία “αλωνίζουν” στα κέντρα προσφύγων

Καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών και σωματεμπορία

- Νέες αποκαλύψεις – σοκ από τον Observer για τους ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων
- Για μέλη της ελληνικής και αλβανικής μαφίας που λυμαίνονται τα κέντρα προσφύγων κάνει λόγο το δημοσίευμα
- Ναρκωτικά, σωματεμπορία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες αποκαλύπτουν εργαζόμενοι και πρόσφυγες
- Ο συνωστισμός των προσφύγων ένα από τα βασικά προβλήματα των κέντρων


Νέα στοιχεία που προκύπτουν δείχνουν πως οι πρόσφυγες που βρίσκονται στους καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα πέφτουν θύματα των συμμοριών της μαφίας που βλέπουν στους πρόσφυγες μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για σωματεμπορία, διακίνηση ναρκωτικών αλλά και μια σειρά άλλων εγκληματικών πράξεων.

Λεπτομέρειες των ανησυχητικών συνθηκών που επικρατούν στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έρχονται στο φως την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται κριτική για τις προηγούμενες αποκαλύψεις του Observer σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στους καταυλισμούς και ανακοινώνει μέτρα για την εκτόνωση της κρίσης. Τέσσερα ακόμα κέντρα προσφύγων αναμένεται να δημιουργηθούν ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες δημιουργίας εντάσεων.

Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στα κέντρα αυτά, εκτιμούν πως οι 58 χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα γίνονται ολοένα και περισσότερο στόχος της ελληνικής και αλβανικής μαφίας. Άλλωστε όπως λένε οι εργαζόμενοι, οι ιστορίες εγκληματιών που διεισδύουν στα κέντρα “στρατολογώντας” ευάλωτα άτομα είναι πλέον συνηθισμένες.

“Αν δεν γίνει κάτι για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους και να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους, βλέπω να έρχεται μεγάλη καταστροφή, προειδοποιεί ο Νεσρίν Αμπάζα Αμερικανός εθελοντής που προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στον πρώτο ιδιωτικό καταυλισμό στην Ελλάδα με το όνομα “Ελπίδα” έξω από τη Θεσσαλονίκη. “Αυτοί οι καταυλισμοί αποτελούν γόνιμο έδαφος για την τρομοκρατία, τις συμμορίες και τη βία. Μοιάζει σαν όλοι να τους έχουν ξεχάσει. Δεν βρίσκονται πια στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και έτσι δεν υπάρχουν... όμως αυτή η παραμέληση θα δείξει το άσχημο πρόσωπό της”.

Τα κέντρα ανά την Ελλάδα υπολογίζονται στα 55 μεταξύ αυτών και τα hotspots στα νησιά του Αιγαίου, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει τη φιλοξενία τους, από τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους. Σύμφωνα με τον Observer, αρκετοί Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως οι αριθμοί των προσφύγων θα αυξηθούν και πάλι καθώς η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας απειλείται άμεσα με κατάρρευση.

Παρά το γεγονός πως οι αριθμοί δεν μπορούν να σταθούν δίπλα σε αυτούς του περασμένου καλοκαιριού, όταν σχεδόν 10 χιλιάδες άνθρωποι έφταναν καθημερινά στη Λέσβο, οι αφίξεις έχουν αυξηθεί και πάλι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου μήνα στην Τουρκία. Την Πέμπτη 261 πρόσφυγες σχεδόν διπλάσιοι από τους συνηθισμένους πλέον αριθμούς έφτασαν στις ελληνικές ακτές. Δίχως να μπορούν να μετακινηθούν προς τον τελικό τους προορισμό, η απογοήτευση κυριαρχεί.

Με δεδομένη την αβεβαιότητα και τον θυμό για τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων για άσυλο, οι πρόσφυγες θεωρούν ότι γίνονται εύκολος στόχος για τους εγκληματίες. “Δεν ήξερα τίποτα για τα ναρκωτικά και τώρα τα χρησιμοποιώ” δηλώνει ένας 17χρονος Σύρος που παραμένει στον καταυλισμό της Softex κοντά στη Θεσσαλονίκη.
“Ο καταυλισμός είναι άθλιος. Ζούμε σαν ζώο σε σκηνές σε συνθήκες καύσωνα.” Τα ναρκωτικά, προσθέτει, είναι η κύρια αιτία εντάσεων. “Η ελληνική και η αλβανική μαφία έρχονται εδώ και διακινούν ναρκωτικά” εξηγεί ενώ ομολογεί πως ο ίδιος χρηματοδοτεί την εξάρτησή του, περνώντας τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, αγοράζοντας φθηνά τσιγάρα και έπειτα πουλώντας τα στον καταυλισμό. “Η αστυνομία είναι άφαντη. Βλέπουν ναρκωτικά, μαχαιρώματα, καυγάδες και δεν κάνουν τίποτα. Δεν νοιάζονται. Ο κόσμος δεν νοιάζεται.”

Η κατάθεση του νεαρού Σύρου συμφωνεί και με όσα μεταφέρονται κατά καιρούς και από τα δίκτυα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μιλούν συνεχώς για τις συνθήκες στις οποίες φιλοξενούνται οι πρόσφυγες. Κι αυτό παρά τα 83 εκατομμύρια που απελευθερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλη για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα.

Κατά την ανακοίνωση της έκτακτης συνεισφοράς για τους πρόσφυγες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση της κρίσης, υποστήριξε πως “Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πως αντιμετωπίζει τις προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση”. “Πρέπει να αποκαταστήσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα” πρόσθετε τότε.

Τέσσερις μήνες αργότερα, οι καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες προκύπτουν η μια μετά την άλλη και προκαλούν απορίες σχετικά με το πόσο καλά χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα χρήματα. Εκτός από τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης και την έλλειψη αστυνόμευσης, οι τελευταίες αποκαλύψεις δείχνουν πως το σύστημα δεν δουλεύει ούτε στο ελάχιστο”.

“Δεν δίνεται έμφαση στην ανθρωπιά, αλλά στους αριθμούς” δηλώνει στον Observer ο Αμίντ Καν, ένας εκ των χρηματοδοτών του κέντρου “Ελπίδα”. Ο εν λόγω καταυλισμός που βρίσκεται και αυτός στη Θεσσαλονίκη, έχει διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων και ένας για... γιόγκα, καθώς θεωρείται πρότυπο και προτρέπει τους πρόσφυγες να το αντιμετωπίζουν σαν σπίτι τους! Από τη μέρα που το κέντρο αυτό, άνοιξε τις πόρτες του, έχει κερδίσει πολλούς επαίνους, καθώς θεωρείται με διαφορά ο χώρος με τις καλύτερες συνθήκες.

“Το σύστημα που χρησιμοποιείται είναι το ίδιο που χρησιμοποιούταν και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, του λείπει ευελιξία και είναι εντελώς άχρηστο. Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να γίνει είναι, αν η βοήθεια που δόθηκε, χρησιμοποιήθηκε όπως έπρεπε” συμπληρώνει ο Αμίντ Καν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom