Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Παιδικούς σταθμούς στα hot spots θέλει ο Νίκος Φίλης - Πρόγραμμα «Καλώς τους»

Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες

Ο υπουργός Παιδείας κρίνει αναγκαία τη δημιουργία τους καθώς πολλά προσφυγόπουλα βρίσκονται σε προσχολική ηλικία - Εθελοντές εκπαιδευτικοί θα τους διδάσκουν την ελληνική και άλλη μια ευρωπαϊκή γλώσσα.

Την αναγκαιότητα ύπαρξης παιδικών σταθμών στα hot spots επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Nίκος Φίλη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες του προγράμματος «Καλώς τους».

«Είναι αναγκαίο να υπάρχουν παιδικοί σταθμοί στα hotspot αφού υπάρχουν πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι αναγκαίο να υπάρχουν άνθρωποι που θα διδάσκουν στα παιδιά αυτά και την ελληνική, αλλά και κάποια ευρωπαϊκή γλώσσα, δεδομένου ότι πολλοί από αυτούς θέλουν να μεταφερθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι αναγκαίο ότι πρέπει τα παιδιά να αισθανθούν πως πέρα από το φαγητό, που είναι αναγκαίο, και τη στέγη, υπάρχει και αυτό που λέγεται πολιτισμός που τους δίνεται, τα πολιτιστικά αγαθά που τους δίνονται» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε:

«Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία και με τη UNICEF που έχει εμπειρία σε σχέση με την εκπαίδευση των προσφύγων, όπως και η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προχωρούμε σε σχεδιασμούς, προκειμένου να υπάρξει σε πρώτο στάδιο η κοινωνική εκπαίδευση των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών, και μάλιστα των ασυνόδευτων παιδιών γιατί οι εικόνες δείχνουν ότι οι πρόσφυγες στο μεγαλύτερό τους μέρος είναι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε: «Προχωρούμε σε σχεδιασμούς για την εκπαίδευση τους και γνωρίζουμε ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές δεν περίμεναν το δικό μας σήμα, ήδη είναι έτοιμοι και ξεκινούν εθελοντικά να προσφέρουν. Και το υπουργείο Παιδείας, επιχειρεί μέσα από έναν σχεδιασμό να ζητήσει και την αναγκαία οικονομική κάλυψη δράσεων εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης των νέων παιδιών.

Ο κ. Φίλης μίλησε στο πνεύμα του Ελληνικού Σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του νέου προσφυγικού κύματος στον τομέα της Εκπαίδευσης, που είχε ήδη παρουσιάσει στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες, στις 24 Φεβρουαρίου, και το οποίο περιλαμβάνει την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των γονιών τους, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών καθώς και την συναισθηματική ενδυνάμωση τους.

Ιδρυτική Διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες
Η ιδρυτική διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, που στόχο έχει στη σημερινή περίοδο που διανύουμε να μη βρεθεί κανένας πρόσφυγας μόνος απέναντι στην κρίση, στην πείνα και την έλλειψη στέγης, παρουσιάστηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, παρουσία των υπουργών Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη και Πολιτισμού & Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Με κεντρικό σύνθημα "Καλώς τους", άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης, του αθλητισμού, της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και των κινημάτων αλληλεγγύης έβαλαν πρώτοι την υπογραφή τους στη συγκεκριμένη διακήρυξη.

«Το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί ένα σχέδιο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των προσφυγόπουλων για όσο διάστημα βρίσκονται στην Ελλάδα, ενώ οργανώνουμε την υποδοχή, φιλοξενία και εγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει μια ανοιχτή αγκαλιά γι όλους αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Ειδομένη «ντροπή για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι προσφυγικό πρόβλημα είναι μια παγκόσμια πρόκληση που μπορεί να δοκιμάσει τη χώρα μας για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα. Σημειώνοντας ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν εμπλέκεται ευθέως, αλλά στο βαθμό που ο πολιτισμός αποτελεί συνθήκη ζωής, ανέφερε ότι το υπουργείο κινητοποιεί καλλιτέχνες και διανοούμενους, ώστε να μπορέσουν με οποιοδήποτε τρόπο να προσφέρουν.

Σε αυτό το σημείο προανήγγειλε για τις αρχές Απριλίου μια μεγάλη συναυλία στο ΣΕΦ με χαμηλό εισιτήριο, ενώ ανέγνωσε ένα ανοιχτό κάλεσμα στους καλλιτέχνες και διανοούμενους όλου του κόσμου, στο οποίο υπάρχουν αναφορές στο κλείσιμο των συνόρων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες για τη φιλοξενία των προσφύγων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια ιδέα που γεννήθηκε πριν τρεις εβδομάδες και η οποία δεν σκοπεύει να υποκαταστήσει ή να καθοδηγήσει κανέναν.

Την ιδρυτική διακήρυξη του Κοινωνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες υπογράφουν: ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπαλαβίλας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Λέσβου Σπύρος Γαληνός, η Κατερίνα Αρβανίτη από Το σπίτι της Καρδιάς Σάμου, η Giovvanni Leri, περιφερειακός εκπρόσωπος για τη νότια Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Φώτης Ανδρεόπουλος από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, ο Παναγιώτης Γιαννάκης πρώην μπασκετμπολίστας, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και μουσικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom