Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Σάλος από τις δηλώσεις Μπαλαούρα για την ονομασία των Σκοπίων


Σάλος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα στα Παραπολιτικά 90,1 ο οποίος συνειδητά είπε ότι δεν θα απέρριπτε το σκέτο Μακεδονία, όταν ρωτήθηκε από το Νίκο Ευαγγελάτο για το θέμα της ονομασίας.

Η κυβέρνηση προς το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες απαντά
απλά ότι: «Είναι γνωστή και εκπεφρασμένη η θέση της»!

Ο κ. Μπαλαούρας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και το Νίκο Ευαγγελάτο, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ονομασίας είπε ότι πρέπει να λυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι δεν θα έλεγε όχι και όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα απέρριπτε το σκέτο Μακεδονία, απάντησε: «Δεν θα απέρριπτα το Μακεδονία σκέτο».

«Το ζήτημα είναι τριτεύων ζήτημα. Πρέπει να υπάρξει λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν. Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Σλαβομακεδονία». Το Μακεδονία δεν θα το απέρριπτα προσωπικά» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Μπαλαούρας εκτίμησε πως μετά το ζήτημα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, είναι επόμενο να ανοίξουν κι άλλα κανάλια με τους ΑΝΕΛ χωρίς να δώσει επαρκείς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Υπεραμύνθηκε πάντως της παρουσίας του Γιάννη Μουζάλα στη θέση του.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Μάρδα για τους πρόσφυγες και το επενδυτικό κομμάτι τους

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Πρέπει να προσέχουμε όλοι και κυρίως οι υπουργοί τι λέμε, πότε το λέμε και γιατί το λέμε.

Υπάρχει ένα ζήτημα τεραστίων διαστάσεων όπως με το προσφυγικό και πρέπει να είμαστε απολύτως προσεκτικοί. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλες δυνάμεις, το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και έχει και πτυχές παγκόσμιες. Φοβάμαι ότι αυτή η συμφωνία που έχει προβλήματα έτσι κι αλλιώς, που έχει προβλήματα προστασίας των προσφύγων και όλα αυτά αλλά πέραν αυτού δεν ξέρω πως θα υλοποιηθεί.

Για το θέμα με τον κ. Μουζάλα

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Είναι ένας άνθρωπος λίαν εργατικός, είναι ένα άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες, ένας άνθρωπος που έχει βάλει σαν πρώτο μέλημά τον ανθρωπισμό και βεβαίως από εκεί και πέρα πολιτικά διαχειρίζεται και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα εξαιρετικά το θέμα και νομίζω ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από μεγάλες μερίδες του λαού και από κομμάτια και της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς αν αρχίζει να υπάρχει ένα περίεργο κλίμα μεταξύ κυβέρνησης –ΑΝΕΛ

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Οι ΑΝΕΛ έχουν τη δική τους ιδεολογικοπολιτική αντίληψη, είναι σεβαστή, εμείς έχουμε τη δική μας υπάρχουν διαφορές και σε ορισμένα σημεία μεγάλες. Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε, να τις λειάνουμε όσο γίνεται χωρίς να υποστούμε ή εμείς ή οι άλλοι εκπτώσεις στις αρχές μας. Νομίζω ότι η συγκυρία δημιούργησε ένα τέτοιο θέμα λόγω της εμπλοκής του κ. Καμμένου με τον κ. Μουζάλα και από εκεί και πέρα είναι επόμενο να ανοίξουν και άλλα κανάλια.

Όταν λέτε ότι «θα ανοίξουν και άλλα κανάλια» εννοείτε ότι μπορεί να δούμε και άλλες διαφωνίες από την πλευρά των ΑΝΕΛ;

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Ενδεχομένως με την έννοια ότι έγινε το θέμα με το Μουζάλα, δεν έχει ακόμα τελειώσει έχει καταλαγιάσει αλλά δεν έχει τελειώσει. Νομίζω ότι μετά από την αυριανή συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξει μια συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Καμμένο να δουν αυτά τα θέματα.

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Δημήτρη Καμμένου για την επέτειο της 25η Μαρτίου και τον κ. Φίλη

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Υπάρχει διάσταση απόψεων και για το θέμα που θίγει ο κ. Καμμένος αν πηγαίνει η εκκλησία στα σχολεία νομίζω ότι είναι μια παράδοση η οποία δεν μπορεί να σταθεί πια.

…Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι κάποια στιγμή θα καταλαγιάσουν αυτά τα πράγματα δηλαδή υπάρχει ενδεχομένως μια πίεση στην εκλογική βάση των ΑΝΕΛ και αναδεικνύουν κάποια ζητήματα όπως αυτό για την ΠΓΔΜ… Είναι ζήτημα που νομίζω ότι είναι τριτεύον πια στην πορεία της χώρας. Πρέπει να υπάρξει λύση, λύση με συμβιβασμό, δυστυχώς χάσαμε τις ευκαιρίες στο παρελθόν λόγω πιέσεων από κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα και το έχουμε και αυτό κληρονομήσει.

Όταν λέτε λύση με συμβιβασμό θα θέλατε μια λύση ακόμα και τώρα γρήγορα;

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Βεβαίως γιατί όχι.

Με τι όνομα, δηλαδή ένα όνομα σαν το «Βόρεια Μακεδονία»;

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Δεν θα είχα καμία αντίρρηση όπως και «Σλαβομακεδονία» επίσης δεν θα είχα. Δηλαδή ένας γεωγραφικός ή άλλου είδους …προσδιορισμός δεν θα είχα…

Το Μακεδονία σκέτο εσείς θα το απορρίπτατε πλήρως;

ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Εγώ προσωπικά όχι γιατί θεωρώ ότι τα δεδομένα είναι σαφή, πρέπει και από την άλλη βέβαια πλευρά να υπάρξουν κινήσεις τακτοποίησης κάποιων πραγμάτων που δεν τα τακτοποιούν ίσα- ίσα τα οξύνουνε αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγματα δηλαδή ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει «είμαι απόγονος του Μέγα Αλέξανδρου».

Εν πάση περιπτώσει η εποχή μας έχει άλλες απαιτήσεις , αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν , έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια τώρα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση τότε του κ. Μητσοτάκη τότε υπέκυψε και άλλες κυβερνήσεις δεν το είχαν προχωρήσει, θυμάμαι την πρόταση Πινέιρο η οποία ήταν πάρα πολύ καλή εν πάση περιπτώσει εκεί είμαστε.

Μπορεί να πιέζονται οι ΑΝΕΛ από ακροδεξιά σχήματα, όχι ότι είναι ακροδεξιοί οι ΑΝΕΛ αλλά στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν καταστάσεις μιας έκφρασης μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΝΔ μπορεί να σηκώσουν το ζήτημα του Μακεδονικού, να σηκώσουν το ζήτημα της θρησκείας και πιθανόν να θέλουν να φυλάξουν τα νώτα τους με δηλώσεις και τέτοιου είδους πράγματα τα οποία δε βοηθάνε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και για αυτό ελπίζω ότι θα καταλαγιάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom