Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες

Βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν και καταγγέλλουν,αλλά απάντηση δεν παίρνουν

Την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτησή του αναφέρει τα παρακάτω:
«Στην από 26-08-2015 Ερώτησή μας σχετικά με "τη χρηματοδότηση και προώθηση των ΜΚΟ από την ΕΕ", επισημαίναμε ότι: "Η δράση τους (...) εκτείνεται στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων (...) αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ και η μεταναστευτική της πολιτική απορρίπτει τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας...".

Στη με αριθμό Ε-012152/2015 απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων: "Η Επιτροπή γνωρίζει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΜΚΟ όσον αφορά την αρωγή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα".

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τη δράση των ΜΚΟ στο Β. Αιγαίο, που μόνο με την αρωγή, τη διάσωση και την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν σχέση, ενώ έχουν κινηθεί και ποινικές διαδικασίες σε μέλη τους.

Καταδεικνύεται ότι η παρουσία και η δράση των ΜΚΟ στο Βόρειο Αιγαίο είναι ανεξέλεγκτη, όπως υπογραμμίζεται και σε πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ίδια η ΕΕ σε σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, από τα "αναπτυξιακά κονδύλια" που χειρίζονται οι 139 πρεσβείες της ΕΕ σ' όλον τον κόσμο και φτάνουν συνολικά τα 20,5 δισ. ευρώ το χρόνο, περίπου τα 10 "χάνονται" σε πολυπλόκαμα δίκτυα διαφόρων ΜΚΟ, ενώ 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν.

Ερωτάται η Επιτροπή:
-- Ποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται από ευρωενωσιακά κονδύλια στα ελληνικά νησιά, ποιος είναι ο σκοπός της κάθε μίας από αυτές, με ποια κριτήρια επιλέχτηκαν για χρηματοδότηση και ποια είναι η πραγματική δράση τους;
Πώς τοποθετείται:
-- Στην επιβεβλημένη ανάγκη ύπαρξης κρατικών οργανισμών και υποδομών με πλήρη στελέχωση σε προσωπικό και μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες διάσωσης, φιλοξενίας, περίθαλψης και φροντίδας μεταναστών;».
Ριζοσπάστης

Σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα τις ΜΚΟ σε νησιά του Βορείου Αιγαίου είχε κατατεθεί ένα μήνα πριν και στο Ελληνικό κοινοβούλιο


Με αφορμή τις καταγγελίες για όσα συμβαίνουν σε νησιά του Βόρειου Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης κατέθεσαν ερώτηση (16/1/16) προς τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Με αφορμή την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, καθώς και πολλές καταγγελίες «για ανεξέλεγκτη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) , ερωτάται ο υπουργός και καλείται να καταθέσει τα παρακάτω στοιχεία:
«- Ποιες ΜΚΟ – ελληνικές και ξένες – δραστηριοποιούνται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με πόσα άτομα και ποια η δράση και ο σκοπός κάθε μίας εξ αυτών.
– Η αδειοδότηση, επιτήρηση και ο έλεγχος των ΜΚΟ από ποιες κρατικές υπηρεσίες γίνεται. Για τη δράση τους στα κέντρα και τους καταυλισμούς που ήδη λειτουργούν σε Μανταμάδο, Μόρια, Καρά Τεπέ, σκάλα Συκαμιάς, πλαζ Μυτιλήνης και οπουδήποτε αλλού στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν και ποια κρατική υπηρεσία έχει την ευθύνη για την επιτήρηση και λειτουργία τους. Για τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών από ΜΚΟ, στην ευρύτερη περιοχή της Εφταλούς, έχει δοθεί άδεια, σε ποια ΜΚΟ, με τι σκοπό.
– Υπάρχουν δομές φιλοξενίας ακόμη και ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών που λειτουργούν κάτω από την ευθύνη ΜΚΟ;
– Ποια κέντρα και σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας σχεδιάζονται να ιδρυθούν ή να λειτουργήσουν από ΜΚΟ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν.
– Ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει πάρει ή πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των καταγγελιών που έχουν γίνει από υγειονομικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ) για παροχή, μέσω κάθε λογής ΜΚΟ, ιατρικών υπηρεσιών προς τους πρόσφυγες από άτομα που φέρονται να είναι γιατροί, χωρίς να έχουν πάρει πιστοποίηση από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom