Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Αύριο καταφθάνει το κουαρτέτο στην Αθήνα

Το «δόγμα Τόμσεν» και το «μίξερ» του Κοστέλο για τις συντάξεις

Το Σάββατο αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου, κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σχοινάς, οι επικεφαλής της αποστολής μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται, ήδη, στην Αθήνα θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στις αρχές της εβδομάδας.

Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα περιγράφεται ως «πολύ δύσκολη» από πηγή των Βρυξελλών και αναμένεται να επικεντρωθεί στα συγκοινωνούντα δοχεία του Ασφαλιστικού και του δημοσιονομικού κενού για το 2016 και ευρύτερα για την τριετία 2016-2018.

ΕΕ και ΔΝΤ διαφωνούν για το ύψος του δημοσιονομικού κενού το 2016. Το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 1,8 δισ. ευρώ ενώ ή Κομισιόν στα 900 εκατ. ευρώ. Για την τριετία 2016-2018 το Ταμείο ανεβάζει το κενό στα 3,5 δισ. ευρώ και ζητεί να αναληφθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά και στη συνέχεια να ψηφιστούν από τη Βουλή στο πλαίσιο του νέου Μεσοπρόθεσμου 2017-2020.

Στο συνταξιοδοτικό τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία εξέτασαν μέσα στην εβδομάδα τους αριθμούς καταλήγουν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν καλύπτει το απαιτούμενο 1,8 δισ. ευρώ της "εξοικονόμησης" που έχει εγγραφεί στο Μνημόνιο.

Στην πιο σκληρή γραμμή κινείται κατά τις πληροφορίες του «Βήματος» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου θα θέσει από την αρχή στο τραπέζι την πρόταση Τόμσεν οποία προβλέπει τρία σενάρια και έχει γίνει γνωστή στους αρμόδιους παράγοντες εδώ και λίγες εβδομάδες.

Το «μενού» του Ταμείου προβλέπει:

-Περικοπή όλων των υφιστάμενων συντάξεων (κύριων και επικουρικών) κατά 6% από το πρώτο ευρώ.

-Περικοπή 15-20% άνω των 800 ευρώ.

-"Ψαλίδι" 30% πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Σε αντίθεση με το ΔΝΤ ανοιχτός σε ένα μικτό σχήμα αναμένεται να εμφανιστεί ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.

Ο κ. Κοστέλο, σε αντίθεση με τον κ. Τόμσεν ο οποίος απορρίπτει την αύξηση των εισφορών, θα μπορούσε να δεχθεί μια μικρή αύξηση από 0,5% για κάθε πλευρά, εργοδότες και εργαζόμενους.

Επιπλέον θα επιδιώξει το «γεφύρωμα» της απόστασης ανάμεσα στο «δόγμα» του ΔΝΤ για μεσοσταθμική περικοπή συντάξεων κοντά στο 15% και στο σχέδιο της κυβέρνησης για επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων χωρίς να θίγονται οι υφιστάμενες κύριες συντάξεις.

Από το «μίξερ» του κ. Κοστέλο θα μπορούσε να προκύψει, λένε διπλωματικές πηγές, κοινό έδαφος για το Ασφαλιστικό σε ένα σχήμα με μικρότερες αυξήσεις εισφορών και επιβάρυνση σε ποσοστό 6 ως 8% των υφιστάμενων συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom