Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος πολιτικός πήρε μίζα $2.500.000

Ολόκληρο το δημοσίευμα της "δημοκρατίας" στο οποίο κάναμε αναφορά το πρωί

• Η μυστική κατάθεση γυναίκας (στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που ξέρει πολλά
• Και «βόμβα» για σύμβουλο του Μαξίμου (πριν από το 2015) που «έπαιζε» με την τιμή ορυχείου στα Σκόπια ως μεσάζοντας αλλοδαπού επιχειρηματία
• ΚΟσμικοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, τηλεπερσόνες, γλύπτες, ζωγράφοι, συγγραφείς στη «λίστα της Ρηνανίας»

Μία μυστική κατάθεση «φωτιά» έδωσε γυναίκα, η οποία δήλωσε ότι εργάζεται για εταιρία οικονομικών ελέγχων στην Ελβετία, στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, όπως αποκαλύπτουν η εφημερίδα «Το Βήμα» και η Γιάννα Παπαδάκου.

Η γυναίκα φέρεται ότι παρουσιάστηκε αυτοβούλως και έδωσε σημαντικά στοιχεία σε έναν μεγάλο φάκελο, τα οποία αφορούν «περίεργες» συναλλαγές, στοιχεία για διακίνηση και μαύρου πολιτικού χρήματος και τον ρόλο πολιτικών.

Η γυναίκα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε και σημείωμα, το οποίο επικυρώνει την κατάθεση Φαλτσιανί στους Ελληνες εισαγγελείς στις 11 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, με τη διαφορά ωστόσο πως φέρεται ότι προσκόμισε και ονόματα (!) πολιτικών παραγόντων.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας, γνώστρια των διαδρομών του μαύρου χρήματος, φέρεται ότι προσκόμισε στους εισαγγελείς στοιχεία που αφορούν σύμβουλο του Μεγάρου Μαξίμου (πριν από τον Ιανουάριο του 2015), ο οποίος καταγγέλλεται ότι επιχειρεί να ανεβοκατεβάσει τη τιμή ενός ορυχείου των Σκοπίων λειτουργώντας ως μεσάζοντας αλλοδαπού επιχειρηματία.Ο ρόλος του συγκεκριμένου προσώπου και οι κινήσεις του περιγράφονται «σκοτεινές».

Επιπλέον, η μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ίδιο ρεπορτάζ, κατέθεσε δεκάδες έγγραφα και ένα πολύ ενδιαφέρον σχεδιάγραμμα για τους τελικούς αποδέκτες μίζας από διάφορα έργα.

Συγκεκριμένα, η μάρτυρας φέρεται ότι προσκόμισε στους εισαγγελείς εταιρίες, ημερομηνίες και ποσά για ένα πρόσωπο που φέρεται ότι εισπράττει μίζα 2.500.000 δολαρίων από offshore εξωτικής χώρας και έχει διατελέσει σε κορυφαίο αξίωμα. (Στο σχεδιάγραμμα φέρεται ότι αναφέρονται κι άλλες εταιρίες, οι οποίες συμπίπτουν με τα αρχεία της «λίστας Λαγκάρντ»).

Ολα τα στοιχεία (μεταξύ των οποίων και το σχεδιάγραμμα με τις ενδιάμεσες υπεράκτιες εταιρίες, γνωστές κι από άλλη μεγάλη φορολογική υπόθεση) παρέδωσε ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, που έλαβε την κατάθεση, στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, η οποία ερευνά την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» που φέρεται ότι είχαν συστήσει μεγαλοκαταθέτες της «λίστας Λαγκάρντ» με απολήξεις σε πολιτικά πρόσωπα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο «θησαυρός» που προέκυψε από την ταυτοποίηση των καταθετών της «λίστας Ρηνανίας-Βεστφαλίας» με Ελληνες καταθέτες στην Ελβετία φαίνεται ότι ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Η λίστα που προέκυψε από την ταυτοποίηση των στοιχείων των καταθετών έπειτα από αίτημα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση φέρεται ότι περιλαμβάνει επιχειρηματίες, κοσμικούς, δημοσιογράφους, τηλεπερσόνες, καλλιτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες και συγγραφείς με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δήλωναν ως εισόδημα μόνο μερικές χιλιάδες ευρώ.

Μεταξύ των «ενδιάμεσων προσώπων» εμφανίζεται μάλιστα και γνωστός μεσάζοντας οπλικών συστημάτων, ο οποίος περιλαμβάνεται και στη «λίστα Λαγκάρντ». Στο υλικό της δικογραφίας που έχει συγκεντρωθεί από τις εισαγγελικές Αρχές περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις τεσσάρων υπαλλήλων της τράπεζας UBS στους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη.

Οι υπάλληλοι φέρεται ότι αποκάλυψαν στους εισαγγελείς στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας προκειμένου οι πελάτες της να αποκρύβουν τα εισοδήματά τους και να τα καταθέτουν στην Ελβετία.

Επίσης, φέρεται ότι δόθηκαν από τους υπαλλήλους στις εισαγγελικές Αρχές αιτήσεις Ελλήνων πολιτών που ζητούσαν να γίνουν δεκτοί στο private banking της ελβετικής τράπεζας και να τους εκπροσωπήσουν ως αντιπρόσωποι για τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Παράλληλα, εξελίξεις αναμένονται και μετά την παράδοση από τον Ερβέ Φαλτσιανί 500.000 στοιχείων που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και καταθέσεις προσώπων που αναφέρονται στη «λίστα Λαγκάρντ» και βρίσκονται στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίου.

Δικηγόροι:Γιατί λένε «όχι» στη χρήση των παράνομα αποκτηθέντων λιστών

Την αντίθεσή της εκφράζει με ανακοίνωσή της η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος σχετικά με τη διάταξη, η οποία συμπεριλήφθηκε στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης και επιτρέπει τη χρήση παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους: «Τόσο η διαδικασία ψηφίσεως όσο και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διάταξης εγείρουν σοβαρότατες αντιρρήσεις θεσμικού και δικαιοκρατικού περιεχομένου, τις οποίες το δικηγορικό σώμα αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει».

Παράλληλα, η ολομέλεια επισημαίνει ότι η επίμαχη ρύθμιση «διευρύνει (και μάλιστα σημαντικά) τα δικαιοκρατικά ελλείμματα, που ήδη καταγράφονται για την επίτευξη του σκοπού της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Επιπλέον, η ολομέλεια εκφράζει τον φόβο ότι «με την ψηφισθείσα διάταξη ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη κυκλοφορία άγνωστης προέλευσης λιστών, οι οποίες θα αξιοποιούνται αδιακρίτως σε βάρος δικαίων και αδίκων για την απόδειξη οικονομικών εγκλημάτων». Στην κατάληξη της ανακοίνωσής της η ολομέλεια επισημαίνει: «Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom