Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Προνομιακές φορολογικές ζώνες για ενίσχυση του Ασφαλιστικού

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ

Εταιρείες θα επιδοτηθούν προκειμένου να κάνουν προσλήψεις, ώστε να εισρεύσει στο σύστημα «ζεστό χρήμα», ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για τη δημιουργία ενός ελληνικού fund που θα στηρίζει το Ασφαλιστικό και το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του, μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια κοντά στα 40 δισ. ευρώ. 

Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Γάλλους επενδυτές και αμερικανικά και ισραηλινά funds για να μπουν στην αγορά των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας.

Τη δημιουργία «κοιτίδων» με ειδικό φορολογικό καθεστώς, με σκοπό την ανάπτυξη της απασχόλησης και την αύξηση των εσόδων του Ασφαλιστικού εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και της τόνωσης των εσόδων του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Μπροστά στον δύσκολο γρίφο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, της «εξαέρωσης» των αποθεματικών και του εκτροχιασμού των ελλειμμάτων των Ταμείων, στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για πόρους που θα μπορούσαν να αιμοτοδοτήσουν το σύστημα χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με την πρόσκαιρη αύξηση των εισφορών αλλά και της εισπραξιμότητάς τους.

-Μεγάλες ελαφρύνσεις σε εταιρείες που θα κάνουν προσλήψεις
-Το ειδικό καθεστώς θα ισχύσει σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και επιχειρηματικούς κλάδους
-Δημιουργείται ελληνικό fund 40 δισ. με έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, τυχερά παιχνίδια και ενεργειακούς πόρους

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», εξετάζεται η οριοθέτηση «Φορολογικών Ζωνών», γεωγραφικών ή και κλαδικών που θα παρέχουν ειδική φορολογική μεταχείριση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε αν εισφέρουν "ζεστό" χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος είναι να υπάρξουν κίνητρα για την ανάπτυξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, σε τομείς όπως για παράδειγμα η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. Στο πυρήνα της προσπάθειας θα βρεθούν και οι λεγόμενες start up επιχειρήσεις.

Όπως διευκρινίζεται, η πρόταση δεν έχει την λογική των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, δεν προβλέπει ειδικούς μισθούς ή ειδικό εργασιακό καθεστώς, αλλά στοχεύει σστην ενίσχυση της απασχόλησης και στην βελτίωση των ασφαλιστικών εσόδων.

Το fund των 40 δισ. ευρώ

Η δημιουργία των «Φορολογικών Ζωνών», είναι ενταγμένη στο γενικότερο πλάνο της κυβέρνησης, για ένα fund 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα έχει στόχο να τροφοδοτεί και να στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αυτό θα συγκεντρώνονται ποσά από διάφορους πόρους: Από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου μέσω του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, από τα έσοδα που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με τους υδρογονάνθρακες, με τα έσοδα από τα τυχερά παιχνίδια και διάφορα άλλα.

Το fund στην πλήρη ανάπτυξη του, θα ευελπιστεί να έχει συγκεντρώσει τα κεφάλαια των 40 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom