Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη απάτη πασίγνωστου κοσμηματοπώλη - Του έσβησαν πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ


Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τριών στελεχών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών άσκησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για υπόθεση διαγραφής προστίμου το 2013, που είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ σε γνωστό κοσμηματοπώλη για φορολογική απάτη με σκοπό την μη πληρωμή ΦΠΑ.

Η δίωξη αφορά κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά του προέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, και το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, που στρέφεται κατά του εκπροσώπου της επιχείρησης κοσμημάτων.

Η υπόθεση αφορά πρόστιμο περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στον γνωστό κοσμηματοπώλη από το ΣΔΟΕ, για την έκδοση εικονικών τιμολογίων και αποδείξεων πώλησης με στόχο να μην καταβάλλει ΦΠΑ, το οποίο πριν δύο χρόνια διαγράφηκε με απόφαση των τριών κατηγορουμένων.

Για το θέμα της διαγραφής του προστίμου έγινε καταγγελία πριν αρκετούς μήνες στον Εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαβίβασε την δικογραφία στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, καθώς τόπος τέλεσης της καταγγελλόμενης πράξης είναι η Αθήνα. Η εισαγγελέας ανέθεσε σε δύο εισαγγελικούς λειτουργούς να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση.

Από τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, η οποία κατέληξε στην άσκηση της κακουργηματικής δίωξης, προέκυψε πως οι δύο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη πωλούσαν ρολόγια σε Έλληνες φορολογούμενους, εμφανίζοντας τους ως αγοραστές κατοίκους εξωτερικού, ώστε να μην καταβάλουν ΦΠΑ. Στις αποδείξεις πώλησης μάλιστα, σύμφωνα με τη δικογραφία, έβαζαν πλαστές σφραγίδες ξένων τελωνειακών αρχών προκειμένου τα ρολόγια να εμφανίζεται πως έχουν εξαχθεί.

Για την υπόθεση του κοσμηματοπώλη είχαν διενεργηθεί έλεγχοι σε οικονομικές χρήσεις προηγούμενων ετών οι οποίοι κατέληξαν στην επιβολή προστίμων. Ο επιχειρηματίας προσέφυγε στην Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2013 με τις ψήφους των τριών κατηγορουμένων στελεχών και μειοψηφία του τέταρτου μέλους, ακύρωσε τα πρόστιμα, παρότι η εισήγηση ήταν να απορριφθεί η προσφυγή του κοσμηματοπώλη.

Οι εισαγγελείς καταλογίζουν πως η εν λόγω Επιτροπή ουδέποτε αιτιολόγησε την απόφαση που έλαβε αν και από τον φάκελο του επιχειρηματία με τις εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου του ΣΔΟΕ «προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δύο επιχειρήσεις κοσμημάτων».

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom