Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστρέφουν στο Δημόσιο εκατοντάδες επίορκοι με τον νόμο Κατρούγκαλου

Ακόμα και υπάλληλοι που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για εκβιασμό ή χρηματισμό ευεργετούνται από το επίμαχο νομοθέτημα
Προφανώς για όσους απολύθηκαν επειδή κατήγγειλαν διαφθορά στο Δημόσιο,με αποδείξεις και ονόματα υπουργών,δεν λέει τίποτα ο νόμος.Δείτε την περίπτωση της κυρίας Θεοδωροβίας Πλακά που απολύθηκε από την Γ.Γ.Αθλητισμού.
Ζείδωρον

Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, από πειθαρχικές παραβάσεις μέχρι και για βαριά εγκλήματα, ευεργετούνται χάρη στο νόμο Κατρούγκαλου και αποκαθίστανται, παρόλο που είχαν αποταχθεί προσωρινά ως επίορκοι.

Ο χρηματισμός, η πλαστογραφία, ο εκβιασμός, ακόμα και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι μερικά μόνο από τα αδικήματα που έχουν καταλογιστεί στους 903 επίορκους που αποκαθιστά το νομοθέτημα του υπουργού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”. Ως τον Μάιο, που τέθηκε σε ισχύ ο επίμαχος νόμος, οι υπάλληλοι βρίσκονταν σε αυτοδίκαιη αργία. Η επάνοδός τους στη θέση τους συνεπάγεται αυτομάτως πως μισθοδοτούνται και συνταξιοδοτούνται κανονικά, σαν να μην είχαν διαπράξει το παραμικρό αδίκημα.

Περιπτώσεις εκβιαστών, κρατικών υπαλλήλων που χρηματίστηκαν, γιατρών που πήραν φακελάκι, εφοριακών που καταχράστηκαν χρήματα ή πλαστογράφησαν κρατικά έγγραφα είναι μεταξύ των υποθέσεων που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα.

Όπως γράφει η εφημερίδα, τον Ιανουάριο του 2015 βρίσκονταν σε αργία 903 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών και άτομα που αντιμετώπιζαν βαριές κατηγορίες, για τις οποίες η Δικαιοσύνη διέταξε τη φυλάκισή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιστρέφουν στις θέσεις τους, αντίθετα από εκείνους που επιστρέφουν ευεργετούμενοι από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο ίδιος ο υπουργός υποδεικνύει ως βαθύτερο αίτιο του φαινομένου τα μνημόνια, σημειώνοντας πως ο νόμος επαναφέρει τον κανόνα του Πειθαρχικού Δικαίου που ίσχυε επί δεκαετίες, πριν από τη “μνημονιακή λαίλαπα”: “αυτοδίκαιη αυτόματη αργία εφαρμόζεται αλλά όχι για όλες τις πειθαρχικές κατηγορίες, μόνο για τις πιο σοβαρές”.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, ο νόμος αφήνει περιθώρια για ευρείες ερμηνείες, με αποτέλεσμα λίγο-πολύ όλοι οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι να επιστρέφουν στις θέσεις τους, ενώ αρκετοί πρόλαβαν να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης, παραβλέπει το γεγονός πως η έλλειψη Πειθαρχικών Συμβουλίων ουσιαστικά καθηλώνει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα επίορκοι να βρίσκονται στα γραφεία τους περιμένοντας τη σύγκληση των συμβουλίων.

Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές πόσοι από τους 903 επίορκους έχουν επανέλθει στις υπηρεσίες τους. Αυτό συμβαίνει διότι ορισμένοι εκτίουν ήδη ποινές φυλάκισης, οπότε αντικειμενικά δεν μπορούν να επιστρέψουν. Κάποιοι άλλοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και πληρώνονται ούτως ή άλλως από το ελληνικό κράτος παρά τις παρανομίες τους. Μια άλλη κατηγορία των επίορκων, τέλος, λόγω της σοβαρότατης φύσης των κατηγοριών που τους βαραίνουν (παιδεραστία, απόπειρα βιασμού, απόπειρα ανθρωποκτονίας κ.ο.κ), παραμένουν εκτός Δημοσίου έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom