Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ξεκίνησε η αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στη Συρία - "Κόκκινη γραμμή" ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ για τον πόλεμο στη Συρία συμφώνησαν Ομπάμα - Πούτιν


- Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι έγιναν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Χομς
- Συριακό Παρατηρητήριο: 27 νεκροί από τις επιδρομές, ανάμεσά στους έξι παιδιά
- Λίγες ώρες νωρίτερα η Δούμα έδωσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν το "πράσινο" φως για εισβολή σε ξένο έδαφος
- Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τη Ρωσία επισήμως βοήθεια κατά των τζιχαντιστών του ISIS
- Politico: Μυστική συμφωνία Ομπάμα - Πούτιν



Λίγες ώρες αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στην Άνω Βουλή και ζήτησε να του δοθεί το ΟΚ για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, η Ρωσία άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στη Συρία. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, ήδη έγιναν οι πρώτες επιθέσεις κοντά στην πόλη Χομς.

Σύμφωνα με τον Guardian και το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαίωματα, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές στη δυτική επαρχία της Χομς. Στόχος των επιδρομών ήταν βόρειες περιοχές της Χομς. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο είναι έξι παιδιά, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

"Κόκκινη γραμμή" ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ για τον πόλεμο στη Συρία συμφώνησαν Ομπάμα - Πούτιν

Η Ουάσιγκτον και η Μόσχα έχουν πάρει μέτρα για να αποτρέψουν μια εναέρια σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας πάνω απο την την Συρία και συνεχίζουν να διαφωνούν σχετικά με το ρόλο του Άσαντ στην επόμενη μέρα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Πενταγώνου να ανοίξουν ένα επικοινωνιακό κανάλι με τη Μόσχα με σκοπό να συντονίσουν την εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ.

Η διαταγή δόθηκε μια μέρα μετά απο τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Πουτιν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα στο πλαίσιο της 70ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
“Ο Κάρτερ ζητά να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία”, δήλωσε ο γραμματέας του γραφείου τύπου του Πενταγώνου Πίτερ Κούκ στους δημοσιογράφους κατα τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ προσπαθεί να “αποφευχθεί η σύγκρουση στον αέρα” μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών.

Ο Cook δήλωσε επίσης οτι ο κύριος στόχος του επικοινωνιακού αυτού καναλιού, το οποίο συμφωνήθηκε τη Δευτέρα μεταξύ Πούτιν και Ομπάμα, είναι να εμποδίσει τα πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ και της Ρωσίας απο το να επιτεθούν.
“Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων είναι να εξασφαλιστεί οτι οι αεροπορικές δραστηριότητες δεν θα διακόπτονται απο καμια μελλοντική δραστηριότητα του ρωσικού στρατού, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πληρωμάτων συνασπισμού στον αέρα και να αποφευχθεί η όποια εσφαλμένη εκτίμηση”, είπε ο Cook.

Δεν απέκλεισε ότι το επικοινωνικό κανάλι μπορεί να γίνει ένας πιθανός μόνιμος μηχανισμός για πλήρη συνεργασία της Ουάσιγκτον με το στρατό της Ρωσίας με σκοπό να επιτεθούν στο Ισλαμικό κράτος.

Οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία περιλαμβάνουν την προμήθεια όπλων στη κυβέρνηση της Συρίας, εκπαίδευση του προσωπικού και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Συρίας.
Μιλώντας στη σύνοδο της Γενικής συνέλευσης, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συμμετοχή του ρωσικού στρατού σε μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία είναι εκτός συζήτησης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι ο Πούτιν και ο Ομπάμα συμφώνησαν να συζητήσουν πρακτικούς και τακτικούς τρόπους για να αποτρέψουν στρατιωτική δραστηριότητα της Αμερικης και της Ρωσίας στη Συρία.

Τόνισε επίσης ότι κατα τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ Ρώσων και Αμερικάνων στρατιωτικών πρέπει να συνεχιστεί κατα τη διάρκεια της κρίσης στη Συρία. Στη συνέχεια, ο Έρνεστ πρόσθεσε ότι οι δύο άντρες διαφώνησαν στο ρόλο του Προέδρου Μπάσα αλ-Ασαντ στη Συρία. Η Μόσχα βλέπει τον Άσαντ ως νόμιμο αρχηγό του κράτους ενώ η Δύση δεν αναγνωρίζει τον Πρόεδρο της Συρίας.

Τι πιστεύουν οι ΗΠΑ

Ενδείξεις ότι η Ρωσία πραγματοποιεί ήδη αεροπορικά πλήγματα στη Συρία διαθέτουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει ενημερώσει την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει αεροπορικά χτυπήματα στο έδαφος της Συρίας.

ΠΗΓΗ: Sputniknews
Μετάφραση/Απόδοση - OnAlert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom