Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Παραμονή των εκλογών θυμήθηκε τη "Λίστα Λαγκάρντ" η τυφλή Δικαιοσύνη - Ο Φαλτσάνι βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό

Από την 21η Σεπτεμβρίου θα την ξεχάσει και η Δικαιοσύνη και η όποια κυβέρνηση προκύψει

Ένα ραντεβού στο Παρίσι με καθυστέρηση πέντε χρόνων… Κι αυτό μοιάζει να είναι πιο ύποπτο και σημαντικό, ακόμα και από τα στοιχεία που επί ώρες ο Ερβέ Φαλτσάνι κατέθετε στους Έλληνες εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι για τη λίστα Λαγκάρντ και τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος. 

Το πρώτο πράγμα που τους είπε ήταν:

«Ουδείς με ρώτησε ποτέ για τα στοιχεία που έχω στα χέρια μου. Τώρα που ρωτάτε, πάρτε τα. Είναι στη διάθεσή σας».

Η διαχείριση της υπόθεσης, που θα βάλει βόμβα στο τραπεζικό αλλά και πολιτικό σύστημα, παρουσιάζει στοιχεία συγκάλυψης. Ο υπ' αριθμόν ένα μάρτυρας, ο άνθρωπος που δείχνει να έχει το κλειδί για να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο των φοροφυγάδων, δεν αναζητήθηκε από τις ελληνικές διωκτικές αρχές επί πέντε χρόνια. 

Το 2008 από το γραφείο του στα κεντρικά της τράπεζας HSBC Private Bank στη Γενεύη -ελβετικό παρακλάδι του διεθνούς τραπεζικού κολοσσού- υπέκλεψε τα στοιχεία 100.000 και πλέον πελατών της τράπεζας. Ανάμεσά τους, μέλη πολιτικών και βασιλικών οικογενειών, επιχειρηματίες, παγκόσμιας λάμψης σταρ, γκάνγκστερ. 

Χωρίς τη μαρτυρία του Φαλτσάνι, η διερεύνηση της υπόθεσης μπορεί να ακουμπήσει μόνο τη βιτρίνα. Ο Γαλλοϊταλός είναι βιρτουόζος των υπόγειων τραπεζικών συστημάτων που μέσω στρατολογημένων συνεργατών και με μικρό κίνδυνο παρακάμπτουν τους νόμους, διοχετεύοντας όσα χρήματα πελατών τους πρέπει να εξαφανιστούν σε εξωχώριες εταιρείες.

Οι μόνες εγγυήσεις που ο ίδιος ζητούσε για να έρθει σε απευθείας επαφή με τις ελληνικές αρχές και να δώσει στοιχεία ήταν η μυστικότητα και η προστασία του. Αυτό που επί πέντε χρόνια «αμελήθηκε» έγινε εφικτό χθες.

Τέσσερις Έλληνες εισαγγελείς, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, κινήθηκαν υπό όρους απόλυτης εχεμύθειας και το ραντεβού -ύστερα από ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων- κλείστηκε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Ο Φαλτσάνι, ο οποίος φυλάσσεται σε 24ωρη βάση, έφθασε στο κτίριο συνοδευόμενος από άνδρες των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών. 

Για το ραντεβού δεν είχε ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου -
 κάτι που δεν συνηθίζεται, ιδίως όταν πρόκειται να μεταβούν εισαγγελείς στο εξωτερικό. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα αργά χθες το βράδυ, προκαλώντας έντονη «κινητικότητα» σε πολιτικούς, οικονομικούς και δικαστικούς κύκλους.

Ο αντίχτυπος σύντομα θα φανεί… Αν υπάρξει δυσαρέσκεια σε υψηλά κλιμάκια, ίσως επιχειρηθεί η αφαίρεση της δικογραφίας από τους τέσσερις εισαγγελείς που μετέβησαν στο Παρίσι και η ανάθεσή της σε άλλους, ανώτερους λειτουργούς.

Η κατάθεση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φαλτσάνι έδειξε στους Έλληνες εισαγγελείς στοιχεία για «τρανταχτά ονόματα» που φέρονται να εμπλέκονται σε διακίνηση μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος και βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών. 

Πληροφορίες θέλουν τον Φαλτσάνι να αναφέρθηκε σε πολιτικά ονόματα, παραθέτοντας στοιχεία που θα πρέπει να ερευνηθούν, για τυχόν παροχή βοήθειας τους στην εξαφάνιση μαύρων χρημάτων μέσω υπόγειων διατραπεζικών συναλλαγών. 
Επικέντρωσε δε μεγάλο μέρος της κατάθεσής του σε τρία τουλάχιστον πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, παρέχοντας πλήθος διευκρινίσεων για τραπεζικές κινήσεις και εταιρείες που συνδέονται μαζί τους. Τα στοιχεία αυτά απαντούν στο βασικό ερώτημα της εισαγγελικής έρευνας που αφορά τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Το ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί η πιστότητα της λίστας που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές - αν δηλαδή είναι πράγματι ίδια με την πρωτότυπη.  

Πάντως, για τα στοιχεία που προσκόμισε έχει ήδη ενημερωθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως δεν πρόκειται να τα αφήσει ανεκμετάλλευτα - εκτός και αν ακολουθήσει τις συμβουλές μιας ομάδας του κόμματος που υποστηρίζει ότι μπορούν να τα διαπραγματευτούν προκειμένου να κρατήσουν τις ισορροπίες. 

Κάτι που δεν συνάδει ούτε με την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικά είναι μάλιστα δυο tweets του πρώην πρωθυπουργού χτες το βράδυ, την ώρα που ο Ε. Φαλτσάνι εξεταζόταν από τους εισαγγελείς. 




Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα,Πάνος Καμμένος, ο οποίος φέρεται να ζητά την άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Φαλτσάνι έδωσε και προηγούμενες κινήσεις των λογαριασμών, που ξεκαθαρίζουν πλήρως την εικόνα. Καταθέτες που την επίμαχη ημέρα υποκλοπής των στοιχείων εμφάνιζαν λογαριασμούς με 500.000 ευρώ, το προηγούμενο διάστημα είχαν υπερπολλαπλάσια ποσά! 

Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι ίσως δείξουν τις κρυφές διαδρομές ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλες λίστες από φορολογικούς παραδείσους που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές αρχές και οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες. 

Οι έρευνες για τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ αποτελούν μόνιμη ενασχόληση και των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σημαντικά τους ελέγχους για αφορολόγητο και μαύρο χρήμα. 

Πρόσφατα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης είχε καλέσει σε εξηγήσεις τον δικηγόρο Γιώργο Παπασταύρου -ο οποίος είχε διατελέσει επίσης σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- για καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ, την ύπαρξη των οποίων όμως ο ίδιος αρνείται.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom