Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για το plan B του Βαρουφάκη - Και ο Άρειος Πάγος μελετά τις σκοτεινές αποκαλύψεις


- “Αδειάζει” το Μαξίμου τον Γιάνη Βαρουφάκη που τους “έχει κουράσει”
- Προς απομόνωση ο πρώην Τσάρος της Οικονομίας, άγνωστο αν μπορούν να ασκηθούν διώξεις
- Σήμερα η απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον πρώην υπουργό
- Κλειδί νέα μήνυση από δικηγόρους αυτή τη φορά που μπορεί να λύσει τα χέρια της Δικαιοσύνης
- Το plan b και ο κίνδυνος για Grexit στο στόχαστρο δικαστών και πολιτικών


Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να βρεθεί κατηγορούμενος για το διαβόητο plan b με τις υποκλοπές των ΑΦΜ και το παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην αίθουσα κάποιου ειδικού δικαστηρίου;

Η δικαιοσύνη με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ουσιαστικά έχει δεμένα τα χέρια απέναντι στις όποιες ευθύνες μπορεί να έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ωστόσο όλα είναι ανοιχτά
Kατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα για σχέδιο παραβίασης του «software» της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που περιέχει τα ΑΦΜ και τα στοιχεία των φορολογουμένων, η Γενική Γραμματεία διαβεβαιώνει ότι τηρεί και συντάσσεται απαρέγκλιτα με όλους τους κανόνες ασφάλειας εφαρμογών και δεδομένων που ορίζονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ώστε τα πληροφοριακά συστήματα και τα στοιχεία που τηρούνται σε αυτά να διασφαλίζονται από κινδύνους εξωτερικής παραβίασης.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των ερευνών θα ενημερωθούν άμεσα οι αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές καθώς και η πολιτική ηγεσία. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομων ή αδικαιολόγητων ενεργειών στα παραπάνω, προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία ποινικές κυρώσεις για τους εμπλεκόμενους, εφόσον δε πρόκειται για υπαλλήλους επιπλέον και πειθαρχικές κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ως Δημόσια Αρχή του Ελληνικού Κράτους δηλώνει ότι έχει υποχρέωση τήρησης του φορολογικού απορρήτου των στοιχείων που δηλώνονται από τους φορολογουμένους και των στοιχείων που λαμβάνει γνώση από άλλους φορείς.

Ο Άρειος Πάγος μελετά την υπόθεση
Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν, οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος "Τελεία" Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Παν. Γιαννόπουλο.

Με τις δυο αυτές αναφορές, ζητείται η παραπομπή του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο, για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο, κατά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η εμπλοκή ονόματος υπουργού σε μηνυτήρια αναφορά, δεσμεύει τη Δικαιοσύνη, η οποία οφείλει βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, να τις διαβιβάσει χωρίς αξιολόγηση (αμελλητί) στη Βουλή.

Παράλληλα, αναφορικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου για το "plan B" έτσι όπως το περιέγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου 2015 ο κ. Βαρουφάκης, και για το οποίο εκπρόσωποι κομμάτων έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά, εάν μπορεί ή όχι να παρέμβει.

Νομικοί κύκλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο forum, ενώ υπογραμμίζουν ότι μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τη Δικαιοσύνη.

Πάντως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα, που να επιτρέπει στη Δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης.

Όλο το σκηνικό με το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη

Για ευφάνταστα ρεπορτάζ -θέτοντας μάλιστα τη λέξη ρεπορτάζ εντός εισαγωγικών- και καθαρή συκοφαντία κάνει λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε όσα γράφτηκαν για το Plan B που ετοίμαζε με παράλληλο νόμισμα. Ωστόσο, την ίδια ώρα έρχεται να τον διαψεύσει το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας του, το Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF), με έδρα το Λονδίνο.

Όπως είχε ανακοινώσει, το OMFIF, είχε ηχογραφήσει τη συνομιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 16 Ιουλίου και την έδωσε στην δημοσίοτητα με την έγκριση του ιδίου.

Ακούστε όλο το ηχητικό ντοκουμέντο εδώ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει στην επίσημη απάντησή του ότι: "Ύψιστη ανευθυνότητα θα ήταν να μην έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια (έκτακτης ανάγκης) το Υπουργείο Οικονομικών", υποστηρίζει στην απάντησή του ο τ. υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δεδομένου ότι: "η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είχε π.χ. έτοιμο σχέδιο ΠΝΠ για τραπεζική αργία), η ΕΚΤ, κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί, διαθέτουν τέτοιες ομάδες και σχεδιασμό από το 2012". Στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι: "δεχόταν συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές".

Και συνεχίζει: "Ωστόσο, από τότε που ανακοινώθηκε η "ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνομωτούσε» για να επαναφέρει το εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία", σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης.

Εξηγεί δε: "ότι η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη".

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: "Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση του κ. Βαρουφάκη συνοδεύται από επιστολή του καθηγητή Galbraith ο οποίος παραθέτει αναλυτικά, ως συντονιστής της ομάδας εργασίας, το πλαίσιο δράσης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: "Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε".

Συνοψίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι: "Στην διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει".

Ο Βαρουφάκης επιβεβαιώνει τα... συκοφαντικά δημοσιεύματα
Κατά τη συνομιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 16 Ιουλίου, σε ερώτημα αν τελικά η Ελλάδα είχε “plan B”, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι πριν ακόμα γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν.

Το σχέδιο με την “υποκλοπή” ΑΦΜ
Περιγράφοντας τι σχεδιάζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας “αναπληρωματικούς” λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.

Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να “αναπνεύσει”, κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αφηγείται στους συνομιλητές του “μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός”.

“Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;””.

Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: “Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...”.

Πώς θα γινόταν το "χακάρισμα" των ΑΦΜ
Δτο σημείο αυτό που αναφέρεται στην ανάγκη το εν λόγω σχέδιο να μείνει μυστικό, ο κ. Βαρουφάκης λέει στους συνομιλητές του ότι, ακόμα και αν εκείνοι αποκαλύψουν όσα τους έλεγε εκείνη την ώρα, ο ίδιος επρόκειτο να τα αρνηθεί και να διαψεύσει ότι αυτή η στιχομυθία υπήρξε ποτέ.

Και συνεχίζει: "Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς του συστήματος, προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών".

Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, λέει ο κ. Βαρουφάκης, ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό, να πάμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το παράλληλο σύστημα.

Όπως εξηγεί εκ νέου ο κ. Βαρουφάκης, το σχέδιο αυτό θα εφαρμοζόταν ως απάντηση στο κλείσιμο των τραπεζών, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος."Είναι πραγματικό τρομακτικό, σοκαριστικό" ακούγεται να του απαντά ένας εκ των συνομιλητών του, όταν ο τέως υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνει την περιγραφή του εναλλακτικού του σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom