Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ολονύχτια μάχη στον Υμηττό - Καταγγελίες για εμπρησμό και δύο συλλήψεις - Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας


Επί ποδός βρίσκονταν όλη τη νύχτα οι 140 πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή του Υμηττού, δίνοντας μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, καθώς παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι είχαν κοπάσει, οι αναζωπυρώσεις αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή. Πολλές είναι οι καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για εμπρησμό.

Φόβοι για αναζωπυρώσεις στον Υμηττό-Καταγγελίες για εμπρησμό

Σε επιφυλακή όμως βρίσκονται και οι κάτοικοι των δήμων στον Υμηττό, των οποίων η συγκλονιστική προσπάθεια και βοήθεια απέτρεψε σε ορισμένες περιπτώσεις τα χειρότερα καθώς με ίδια μέσα έσβησαν εστίες φωτιάς προτού πάρουν διαστάσεις.

Η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα με το πρώτο μέτωπο ξεκίνησε από το στρατόπεδο "Σακέτα" και κατευθύνθηκε προς Καρέα, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε από τον Καρέα και κινήθηκε προς την περιοχή "Αστυνομικά".

Το δεύτερο μέτωπο που ήταν και το πιο επικίνδυνο πέρασε μέσα από κατοικημένη περιοχή προκαλώντας ζημιές και ολοσχερή καταστροφή σπιτιών. Αστυνομικοί και πυροσβέστες κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δημιούργησαν με πυροσβεστικά οχήματα μια νοητή γραμμή, ώστε οι φλόγες να μην περάσουν στην κατοικημένη περιοχή.

Λίγο μετά τις 14:00 μετά το μεσημέρι η πυροσβεστική εκκένωσε την Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στον Καρέα καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά. Οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη τη συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων καθώς ήταν επικίνδυνη τόσο η ρίψη νερού όσο και η άντληση του από τη θάλασσα λόγω υψηλού κυματισμού.

Καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβέστες θα επιχειρούν να φτάσουν στις μικροεστίες που καίνε ακόμα ώστε να τις κατασβέσουν, ενώ με το πρώτο φως της μέρας, τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά για να σβήσουν εντελώς την πυρκαγιά.

Μάχη στον Καρέα-Καταγγελίες για εμπρησμό
Συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι στον Καρέα, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα δεν κινδυνεύουν σπίτια, καθώς έχει αλλάξει η φορά του αέρα, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς ανεβαίνει προς την κορυφή του Υμηττού.

Στην περιοχή επιχειρούν τουλάχιστον 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, ενώ νωρίτερα την επιχείρηση κατάσβεσης βοηθούσαν επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Οι δήμοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης εκκένωσαν τις δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απομάκρυναν κατοίκους από σπίτια που απειλούσαν οι φλόγες.

Τουλάχιστον μια ταβέρνα και ένα σπίτι έχουν καταστραφεί από τις φλόγες στην περιοχή του Καρέα, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές και εκκενώθηκε και σπίτι που φιλοξενούσε υπηρεσίες του ιδρύματος "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Πολλές είναι οι καταγγελίες τόσο από κατοίκους της περιοχής, όσο και από το δήμαρχο της Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλο για πρόκληση της φωτιάς από εμπρησμό, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε «σίγουρος 100%» ότι η φωτιά επρόκειτο για εμπρηστική ενέργεια.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στη Μαλακάσα, με τους πυροσβέστες να «παλεύουν», τόσο με τις φλόγες όσο και με τους δυνατούς ανέμους που δυσχεραίνουν το έργο τους. Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ νωρίτερα πετούσαν και 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Νωρίτερα, εκατόν τριάντα παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα. Οι δύο από τις τρεις κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.

Σύλληψη δύο ατόμων για την πυρκαγιά στον Υμηττό
Δύο άνδρες και συγκεκριμένα, ένας 67χρονος ημεδαπός και ένας 58χρονος βουλγαρικής υπηκοότητας, συνελήφθησαν την Παρασκευή από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, σε δασική έκταση στον Βύρωνα Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, οι δύο μελισσοκόμοι βρέθηκαν στην περιοχή για να καπνίσουν τα μελίσσια. Ωστόσο, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει καθώς υπάρχουν πολλές μαρτυρίες ότι ακούστηκαν εκρήξεις.

Σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν το Σάββατο, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Νεάπολη Λακωνίας

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Νεάπολη Βοιών. Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο στις παρυφές της κωμόπολης και στα γύρω χωριά. Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό που κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο. Παράλληλα, οι πυροσβέστες με τη συνδρομή πολιτών προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως και να σβήσουν τις εστίες φωτιάς, στις περιοχές απ' όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

Ο Γ. Γρ. του υπουργείου Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ολοκλήρωσαν πριν από λίγο επιθεώρηση στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Αποφασίσθηκε το Κέντρο Υγείας να μην τεθεί άμεσα σε λειτουργία απόψε το βράδυ, εξαιτίας της έντονης οσμής από τα καμένα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Δευτέρα στις 11 περίπου το πρωί θα βρίσκεται στην περιοχή της Νεάπολης ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να επιθεωρήσει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή που έχει υποστεί η περιοχή. Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου θα προεδρεύσει σύσκεψης για την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων,. Πρώτο και κύριο θέμα που θα συζητηθεί είναι η χορήγηση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, καθώς έχουν καεί όλοι οι βοσκότοποι της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στο χωριό Άγιος Νικόλαος έχουν καεί 10 περίπου σπίτια, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά στο σύνολο της καμένης έκτασης. Βασικό και κύριο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ενώ το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε ύφεση.

Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αποκαταστήσουν το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νεάπολη, σε όλη την ευρύτερη περιοχή και τα Κύθηρα. Η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί το μεσημέρι, καθώς κάηκαν οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη. Τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς με δυσκολία λειτουργούσε και το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας.

Από τη φωτιά προκλήθηκε μεγάλη καταστροφή στα χωριά ανατολικά της Νεάπολης, όπως Λάχι, Φαρακλό, Αγ. Νικόλαος, Κάμπος, ενώ στη Νεάπολη έχουν καταστραφεί αρκετές καλλιέργειες.

Στην περιοχή νωρίτερα περιόδευσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «προέχει η συνδρομή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών με πρώτη την Πυροσβεστική, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες. Σε αυτόν τον τομέα ο συντονισμός που υπήρξε από την πρώτη στιγμή ήταν καθοριστικός, παρά το μέγεθος και την ένταση της πυρκαγιάς». Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι εκκενώθηκαν εγκαίρως τα χωριά, το γηροκομείο, οι κατασκηνώσεις και το Κέντρο Υγείας και ότι σώθηκαν πολίτες.

Ο Γ.Γρ. Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, που το απόγευμα προέδρευσε σύσκεψης στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Ο συντονισμός έχει αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο άνεμος βοηθά και δουλεύουμε την αποκατάσταση ζημιών και στόχος μας είναι να θέσουμε τη φωτιά υπό έλεγχο πριν πέσει το σκοτάδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom