Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Η "Φλόγα" προτείνει να αναλάβει το κόστος πρόσληψης ειδικών γιατρών για να μην κλείσει το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό κέντρο στην Ελλάδα για παιδιά - Δεν υπάρχει πρόβλημα λέει ο Κουρουμπλής!!!

Υπό την απειλή λουκέτου βρίσκεται η λειτουργία του μοναδικού στη χώρα μας ακτινοθεραπευτικού τμήματος για παιδιά με καρκίνο, το οποίο στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.

Η αιτία είναι η «απογύμνωση» του ΕΣΥ από ανθρώπινο δυναμικό και το πάγωμα διαρκείας των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στον χώρο της υγείας.

Την επιθυμία αλλά και την διαθεσιμότητά του να αναλάβει ακόμη και το οικονομικό κόστος για την άμεση πρόσληψη των αναγκαίων ειδικών γιατρών για το ακτινοθεραπευτικό τμήμα του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας "Π. και Α. Κυριακού" εκφράζει με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες "Φλόγα".
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φλόγας, το οποίο αποτελείται από εθελοντές γονείς, ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση δύο μονίμων Ακτινοθεραπευτών ιατρών και ενός τουλάχιστον ακτινοφυσικού ΕΣΥ, ενώ ήδη εδώ και δύο χρόνια, καλύπτουν το κόστος (25.000 € ετήσιο για κάθε ιατρό) για την απασχόληση 5 "Ιατρών - Πανεπιστημιακών Υποτρόφων".
Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της "Φλόγας" αναφέρει τα εξής στην σχετική ανακοίνωσή του:
«Η Φλόγα δεν απασχολεί τα Μέσα Ενημέρωσης αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Η Φλόγα ενημερώνει και ευαισθητοποιεί την κοινωνία, αναδεικνύει, επισημαίνει, προβάλλει τα προβλήματα και πρώτη συμμετέχει όσο μπορεί στην επίλυση τους.
Η Φλόγα και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αναλογιζόμενη την κρίση που επηρεάζει όλους μας, όταν διαπιστώνει "προβλήματα" σε ότι αφορά το παιδί με καρκίνο, προχωρά στην επίλυσή τους χωρίς διαμαρτυρίες και δημοσιότητα. 
Ήδη από διετίας καλύπτουμε το κόστος (25.000 € ετήσιο για κάθε ιατρό) για την απασχόληση 5 "Ιατρών - Πανεπιστημιακών Υποτρόφων" (ένα ιατρό σε κάθε ένα από τα 3 ογκολογικά τμήματα, ένα ιατρό στη Μονάδα Μεταμόσχευσης και ένα ακτινοφυσικό στο Ακτινοθεραπευτικό τμήμα) ενώ έχουν ήδη γίνει οι απαιτούμενες προκηρύξεις και ενέργειες σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή, ώστε ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί, δηλαδή 10 συνολικά ιατροί.
Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες παραδόθηκε από τη Φλόγα Υπερηχητομογράφος στο Αγία Σοφία, (105.000 €) καρδιολογικός υπέρηχος και αναισθησιολογικός σταθμός στο Αγλαΐα Κυριακού, (65.000 €) ενώ η συνολική προσφορά της φλόγας τα τελευταία χρόνια στα δυο παιδιατρικά νοσοκομεία υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.
Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει - έχει επανειλημμένα ενημερωθεί και από μας και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου - ότι το Ακτινοθεραπευτικό τμήμα είναι ένα ιδιαίτερο τμήμα. Ο εξοπλισμός που διαθέτει είναι προχωρημένης τεχνολογίας, ο μοναδικός στην Ελλάδα για παιδιά και οι άνθρωποι που θα τον χειρίζονται θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη και συνεχή εκπαίδευση στο συγκεκριμένο εξειδικευμένο λογισμικό.
Είμαστε εθελοντές γονείς και αγωνιούμε για την υγεία των παιδιών μας, γιατί γνωρίζουμε πόσο απαραίτητη είναι η εκπαίδευση αυτή για την ασφαλή ακτινοβολία. Αν υπήρχε τρόπος να επιλύσουμε το θέμα μόνοι μας, δεν θα ζητούσαμε τη βοήθεια του Υπουργείου, όπως τόσο συχνά κάνουμε τώρα τελευταία. 
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε - και το έχουμε ήδη προτείνει - είναι να αναλάβουμε το οικονομικό κόστος εάν το Υπουργείο δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για άμεση πρόσληψη.
Το αίτημά μας αφορά στην άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση 2 μονίμων Ακτινοθεραπευτών ιατρών και 1 τουλάχιστον ακτινοφυσικού ΕΣΥ, με παράκαμψη της γραφειοκρατίας και επίσπευση της διαδικασίας. Τα άτομα αυτά θα αναλάβουν υπεύθυνα την άδεια λειτουργίας από τον Δημόκριτο και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό για τη λειτουργία του τμήματος και την εκπαίδευση των νέων επικουρικών επιστημόνων που θα πλαισιώσουν το τμήμα στο μέλλον.
Απαντώντας στην ανακοίνωση του Υπουργείου θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω.
1. Στο τμήμα σήμερα απασχολείται (από το 2011) ένας και μοναδικός επικουρικός ιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπαιδευμένος και ικανός να κάνει ακτινοβολίες με ασφάλεια στα παιδιά. Η σύμβαση του λήγει τον Σεπτέμβριο 2015.
2. Ο δεύτερος επικουρικός ιατρός που σωστά επικαλείται το Υπουργείο, προσλήφθηκε τον Μάιο - (χωρίς εμπειρία σε παιδιά για να αντικαταστήσει τον προηγούμενο που ήδη είχε 18 μήνες και είχε εκπαιδευτεί) επομένως δεν είναι ακόμα έτοιμος να αναλάβει με ασφάλεια τη σχεδίαση παιδιών.
3. Ο τρίτος επικουρικός που - κατά την ανακοίνωση του Υπουργείου θα έρθει σύντομα - δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει και το σπουδαιότερο δεν θα υπάρχει κανείς να τον εκπαιδεύσει, αφού ο μοναδικός εκπαιδευμένος επικουρικός θα φύγει τον Σεπτέμβρη.
4. Η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει τη προκήρυξη της θέσης για "Επιμελητή Β". Το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει ημερομηνία πρόσληψης και όχι προκήρυξης, γιατί το διάστημα που μπορεί να μεσολαβήσει από τη προκήρυξη μέχρι την πρόσληψη μπορεί να είναι και 1 χρόνος ή και παραπάνω.
5. Επομένως η λύση που προτείνει το Υπουργείο δεν συνηγορεί στη συνέχιση αλλά αντίθετα οδηγεί στη διακοπή της λειτουργίας του τμήματος.
6. Σημειώνεται ότι από το 2011 που λειτούργησε το τμήμα και μέχρι σήμερα, λόγω αυτής ακριβώς της συνεχούς εναλλαγής προσώπων, δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί ο εξοπλισμός και δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι δυνατότητες του, οι οποίες αποτελούν την τελευταία λέξη της επιστήμης στη ακτινοβολία. Υπάρχουν προηγμένες εφαρμογές (π.χ. IMRT) που ενώ ο εξοπλισμός μπορεί να τις υποστηρίξει, δεν εφαρμόζονται γιατί απαιτείται ιδιαίτερη, σοβαρή και συνεχής εκπαίδευση στις νέες αναβαθμίσεις του λογισμικού, εκπαίδευση η οποία δεν είναι δυνατόν να δοθεί στους συνεχώς εναλλασσόμενους επικουρικούς ιατρούς.
Τελειώνοντας, θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να γνωρίζει και αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της ιατρικής επιστήμης. Οι ιατροί που φεύγουν σε σύνταξη και δεν αντικαθίστανται, συνεχώς αυξάνονται. Οι νέοι γιατροί που -ίσως- θα μπουν αργότερα, δεν θα είναι σε θέση να ασκήσουν σωστή ιατρική, χωρίς συνεργασία με τους παλαιότερους. 
Αν σταματήσει η διαρκής, ομαλή ανανέωση προσώπων, διακόπτεται η αλυσίδα της ενημέρωσης και μετάδοσης της γνώσης της ιατρικής και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα δούμε την απαξίωση της ιατρικής φροντίδας, άσχετα από τον αριθμό των ιατρών που θα υπηρετούν. Αντίθετα με άλλες επιστήμες, η ιατρική βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και απαιτεί συνεχή ενημέρωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Απαιτεί εκτός από συνέπεια και συνέχεια.
Έχουμε κουραστεί να ακούμε μόνο για τους επίορκους γιατρούς που λυμαίνονται τη δημόσια υγεία. Σήμερα, ας μιλήσουμε για την πλειοψηφία του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, που με εντιμότητα και προσωπική αυτοθυσία προσπαθούν να καλύψουν τα κενά του συστήματος.
Κοντά στους ανθρώπους αυτούς, θα πρέπει να σταθούμε πολιτεία και γονείς για να τους εξασφαλίσουμε όλα εκείνα τα μέσα και τις συνθήκες εργασίας που απαιτούνται, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .......
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους χιλιάδες φίλους μας που μας εμπιστεύονται το υστέρημα τους και μας δίνουν έτσι την δυνατότητα να βελτιώνουμε την ιατρική φροντίδα των παιδιών μας.

Ευχαριστούμε τα ΜΜΕ που άκουσαν την αγωνία μας και προβάλλουν την προσπάθεια μας».
Διαβάστε σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom