Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο Αγρινιώτης ήρωας Αντιπτέραρχος Βασίλης Παναγόπουλος,που σκοτώθηκε το '74 στην Κύπρο και η απίστευτη ταλαιπωρία της οικογενείας του


Η πρώτη εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο έγινε στις 20 Ιουλίου του 1974.
Την 21η Ιουλίου αποφασίσθηκε στρατιωτική επιχείρηση ενίσχυσης της άμυνας του αεροδρομίου της Λευκωσίας με την κωδική ονομασία ” ΝΙΚΗ ”.

Το σχέδιο της επιχείρησης προέβλεπε την αερομεταφορά και απόβαση καταδρομέων με αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Δυστυχώς την 21η Ιουλίου και ώρα 22:35 η αποστολή ξεκίνησε με χρονικό περιορισμό τα μεσάνυκτα της ίδιας μέρας . Μόνο όμως τα 15 αεροσκάφη Noratlas από τα 20 κατάφεραν να απογειωθούν στο χρονικό περιθώριο το οποίο προέβλεπε το σχέδιο , με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα αεροσκάφη ( 5 Noratlas και 10 C-47 ) να παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Σούδας.

Στο 4ο αεροσκάφος ΝORATLAS 52-133 με την κωδική ονομασία “NIKH 4″ κυβερνήτης ήταν ο Αγρινιώτης Επισμηναγός Βασίλης Παναγόπουλος,το σκάφος του οποίου κατερρίφθη από φίλια πυρά!

Συγκεκριμένα λόγω καθυστέρησης του ΑΕΔ να ενημερώσει τo ΓΕΕΦ και τα αντιαεροπορικά στοιχεία αποτελούμενα από τις 185η και 184η Μοίρες αντιαεροπορικών πολυβόλων και τα οποία φύλαγαν την περιοχή , δεν ενημερώθηκαν με αποτέλεσμα να θεωρήσουν ότι τα αεροσκάφη τα οποία πέταγαν ήταν εχθρικά .

Αμέσως άρχισαν έντονα αντιαεροπορικά πυρά τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα , το “ΝΙΚΗ 4″το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης , να αρπάξει φωτιά και να συντριβή λίγα χιλιόμετρα από τον διάδρομο προσγείωσης”.

Παραθέτουμε τα ονόματα του πληρώματος του αεροσκάφους που κυβερνήτης του ήταν ο Αγρινιώτης  Βασίλης Παναγόπουλος:
http://www.agrinionews.gr/

Θρηνεί η Κύπρος και όλος ο Ελληνισμός για τον βαρύ φόρο αίματος με τον οποίο πληρώθηκε η απόβαση του Αττίλα και για την υποδούλωση των Ιερών χωμάτων της μεγαλονήσου στις 20 Ιουλίου του '74.

Σ' αυτόν τον φόρο αίματος είχε και το Αγρίνιο την συνεισφορά του.Ο μετά θάνατον προαχθείς σε Αντιπτέραρχο, Αγρινιώτης πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας Βασίλειος Παναγόπουλος,τότε Επισμηναγός,έχασε τη ζωή του όταν το μεταγωγικό αεροσκάφος του οποίου ήταν χειριστής και μετέφερε Κομάντος από την μητέρα Ελλάδα στην Κύπρο, χτυπήθηκε από δικά μας πυρά κατά λάθος πάνω από αεροδρόμιο της Κύπρου και συνετρίβη.Πέφτοντας,παρέσυρε στο θάνατο σχεδόν και όλους τους Κομάντος που μετέφερε.

Ο Δήμος Αγρινίου,τιμώντας τον 'Ηρωα Βασίλη Παναγόπουλο,που έχασε τη ζωή του κατ' αυτόν τον τρόπο και στην ηλικία των 38 ετών,έστησε την προτομή του στο μικρό άλσος που είναι στην αρχή της οδού Μακρή,κοντά στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ. Η πτώση του αεροσκάφους έγινε την 22α Ιουλίου 1974.

ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ΒΑΣΙΛΗ

κείμενο Γιώργος Στρατούλης,του οποίου είναι και φωτογραφίες

Ο Αγρινιώτης ήρωας επισμηναγός Βασίλης Παναγόπουλος και η απίστευτη ταλαιπωρία της οικογενείας του

Μια αποστολή αυτοκτονίας με ένα τραγικό τέλος, 33 πεσόντες (μεταξύ των οποίων και ο συντοπίτης μας Αιτωλοακαρνάνας επισμηναγός Βασίλειος Παναγόπουλος) και ένα απίστευτο μακάβριο μπέρδεμα, συνθέτουν την ιστορία της επιχείρησης «Νίκη» στην φλεγόμενη Κύπρο του 1974. 

Το δράμα των οικογενειών των πεσόντων συνεχίζεται και σήμερα εξαιτίας ενός μακάβριου μπερδέματος (αποτέλεσμα της χουντικής φαιδρότητας και ανικανότητας) το οποίο τους έφερε στη τραγική θέση να θάψουν και να μνημονεύουν λάθος ανθρώπους.

Η υπόθεση προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραΐτη. Την Ερώτηση μάλιστα υπογράφουν και έξι ακόμα Βουλευτές, οι κ.κ Μιχάλης Καρχιμάκης, Βασίλης Οικονόμου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Χρήστος Αηδόνης, Μάρκος Μπόλαρης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης.

Η ιστορία της επιχείρησης Νίκη έχει ως εξής: (το κείμενο είναι του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» τον Μάιο του 2008):

«Μια μοίρα καταδρομέων αναχωρεί εκείνες τις κρίσιμες μέρες του καλοκαιριού του 1974 από την Κρήτη σε μία λάθος αποστολή αυτοκτονίας. Ένα από τα αεροπλάνα που τους μετέφερε (του οποίου κυβερνήτης ήταν ο Αιτωλοακαρνάνας επισμηναγός Βασίλειος Παναγόπουλος) καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά.

Οι 33 νεκροί της επιχείρησης «Νίκη» τάφηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση της ταυτότητάς τους. Το 1979, το ΓΕΣ έκανε εκταφές λειψάνων, ικανοποιώντας αίτημα των συγγενών των εξ Ελλάδος που έπεσαν στην Κύπρο. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και παραδόθηκαν στους οικείους των πεσόντων για ταφή. Ωστόσο, δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες, τα λείψανα μπερδεύτηκαν και παραδόθηκαν στους συγγενείς οστά άλλων πεσόντων, αντί των δικών τους.


Όταν οι κυπριακές Αρχές, αναζητώντας τους αγνοουμένους, άρχισαν τις εκταφές λειψάνων στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, διαπιστώθηκε αυτό το μακάβριο λάθος. Έτσι, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα εκταφών πεσόντων που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα για να αποδοθούν τα σωστά λείψανα σε κάθε οικογένεια.

Η επιστημονική ταυτοποίηση των λειψάνων με τη μέθοδο του DNA κατέδειξε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Από τις περίπου 35 εκταφές που έγιναν στην Ελλάδα μόνο σε μία περίπτωση δόθηκαν τα σωστά λείψανα σε μία οικογένεια. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις οι οικείοι έθαψαν και μνημόνευαν λάθος ανθρώπους.

Στις 35 εκταφές που έγιναν στην Ελλάδα ταυτοποιήθηκαν λείψανα που ανήκουν σε περισσότερους από 60 διαφορετικούς ανθρώπους. Μεταξύ αυτών και περίπου δέκα από τους νεκρούς της επιχείρησης «Νίκη».

Από τους 33 νεκρούς της επιχείρησης «Νίκη» αναγνωρίστηκαν τα λείψανα μόνο των 10, των υπόλοιπων ακόμη αγνοούνται. Εικάζεται ότι ορισμένοι έχουν ταφεί μαζί με το αεροπλάνο στην περιοχή του Τύμβου.

Ένεκα του προγράμματος εκταφής αγνοουμένων από μαζικούς τάφους, προέκυψε ανάγκη επέκτασης του Τύμβου Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία. Τα έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και με την ευκαιρία αυτή θα γίνει, εντός του καλοκαιριού, η εκταφή του κουφαριού του Noratlas που θάφτηκε στην περιοχή το 1974, για να διερευνηθεί η ύπαρξη των λειψάνων που ακόμη αναζητούνται

Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις και προσπάθειες των οικογενειών των πεσόντων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει επιδείξει αδράνεια στην εξέλιξη της διαδικασίας αναγνώρισης. Η αδράνεια αυτή προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Θάνου Μωραΐτη αλλά και έξι ακόμα Βουλευτών που συνυπογράφουν την Ερώτηση. Ζητούν από το Υπουργείο να ενημερώσει για τις ενέργειες του σχετικά με το θέμα.

Οι Βουλευτές τονίζουν στην Ερώτησή τους ότι «υπάρχει ηθική υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στις οικογένειες των ηρώων να κάνει ότι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγνώρισης.

Η περιπέτεια των συγγενών δεν έχει τέλος. Χαρακτηριστικά, η οικογένεια του Αιτωλοακαρνάνα ήρωα επισμηναγού Βασίλη Παναγοπουλου πληροφορείται μέσω έγγραφου του ΓΕΣ στις 4 Δεκεμβρίου 2006 (Φ.104.1/32/639968, Σ.13524) ότι το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωστοποιεί συγκεκριμένες πληροφορίες για το που βρίσκονται τα οστά του πεσόντος. Δυστυχώς όμως ουδεμία εξέλιξη και ενέργεια έχει υπάρξει από πλευράς Υπουργείου εδώ και δυο χρόνια παρατείνοντας τον πόνο των οικογενειών».

Η Νέα Εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom