Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Αντε πάλι απ' την αρχή! - Καμία συμφωνία,ο Τσίπρας απέρριψε το σχέδιο των δανειστών - Σοκ από τα μέτρα που απαιτούν

Αυτά είναι τα μέτρα 3 δισ. που ζητούν οι δανειστές – Ποιοι θα πληρώσουν

- ΦΠΑ 11% και 23 πρότειναν οι δανειστές στην Αθήνα για να αυξηθούν τα έσοδα
- Τσεκούρι στο εισόδημα των συνταξιούχων με μείωση επικουρικών και κατάργηση ΕΚΑΣ
- Βάζουν χέρι και στις κύριες συντάξεις, ενώ ζητούν και νέες μειώσεις μισθών
- Ξανά στο τραπέζι το θέμα των ομαδικών απολύσεων
- Θρίλερ μέχρι τα ξημερώματα και σκληρή στάση από το Μαξίμου




Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή της κυβέρνησης ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα που τα λέει όλα. Επί της ουσίας το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συμφωνίας.

Ο στόχος παραμένει να υπάρξει συμφωνία ως τις 14 του μήνα λέει το Μαξίμου, ωστόσο τα μέτρα που ζητούν εταίροι και δανειστές δεν γίνονται αποδεκτά από την Αθήνα.

Σημαντικό το γεγονός ότι εταίροι και δανειστές φαίνεται να συμφωνούν σε χαμηλά πλεονάσματα ωστόσο αυτό δεν αρκεί.

Το θρίλερ ωστόσο δεν τελειώνει. Ορίστικέ για σήμερα νέα συνάντηση των δύο ανδρών ώστε να γίνει μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, ωστόσο τις δύο πλευρές χωρίζουν μέτρα ύψους 3 δισ ευρώ, μέτρα που εταίροι και δανειστές ζητούν να ληφθούν επιπλέον.


Τι λέει η κυβέρνηση για την πρόταση

Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά. Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο γιαμέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.

Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ, αργότερα και με το επιτελείο του. Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Το συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι πως η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι. Βεβαίως από τις προτάσεις που ακούσαμε από την πλευρά των τριών θεσμών θέλω να κρατήσω, ως βάση συζήτησης, τα χαμηλά, τα χαμηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα, πλεονάσματα. Και, βεβαίως, υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν, όμως, και σημεία τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, διότι όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή, χάσαμε το 25% του ΑΕΠ από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας.

Προτάσεις, λοιπόν, που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Παρόλα αυτά υπήρξε από την πλευρά της Κομισιόν εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. 

Οι προτάσεις, που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει, αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της κομισιόν, τουλάχιστον -των συνομιλητών μας, δηλαδή- ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ρεαλιστική. Και, επαναλαμβάνω, ότι η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η πρόταση της ελληνικής πλευράς. 

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες μέρες, και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται στο να προσεγγίσει μια κοινά αποδεκτή λύση».


Γιούνκερ: Επικοδομητική συνάντηση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα λίγο μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, είπε, "Ήταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων".
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα συναντηθούν ξανά και ότι η εντατική εργασία θα συνεχιστεί.

Αυτά είναι τα μέτρα 3 δισ. που ζητούν οι δανειστές – Ποιοι θα πληρώσουν

Χάος χωρίζει όπως φάνηκε μετά και τη χθεσινή συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα τις δύο πλευρές. Το πεντασέλιδο σχέδιο που παρουσίασαν οι εταίροι και δανειστές ζητά επιπλέον μέτρα ύψους 3 δισ. και ουσιαστικά απορρίπτεται στο σύνολό του από την κυβέρνηση καθώς απέχει πολύ από τη δική της πρόταση.

Προς το παρόν και με βάση τα όσα έχουν διαρεύσει από τις δύο πλευρές Αθήνα και Βρυξέλλες δείχνουν να συγκλίνουν κάπως μόνο σε ό,τι αφορά στο πλεόνασμα. Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα υπάρχει μεγάλη διαφορά ου προς το παρόν κάνει αδύνατη τη σύγκληση και τη συμφωνία.

Αυτά είναι τα μέτρα
Εισφορά αλληλεγγύης:
Αύξηση στην εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
2% από 1,4% για εισοδήματα από 30.000 ως 50.000
4% από 2,2% για εισοδήματα από 50.000 ως 100.000

ΦΠΑ
Δανειστές: 11% σε τρόφιμα και φάρμακα και 23% σε όλα τα υπόλοιπα
Κυβέρνηση: 6% στα φάρμακα και 11% και 23% για τρόφιμα και υπηρεσίες

Ασφαλιστικό:
Δανειστές: Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
Μειώσεις κύριων συντάξεων
Κυβέρνηση: Μειώσεις συνταξιοδοτικών δαπανών 0,5% και 1% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα.

Εργασιακά:
Δανειστές: Καμία ανατροπή στους μνημονιακούς νόμους
Κυβέρνηση: Σταδιακή επαναφορά κατώτατου μισθού και συλλογικών συμβάσεων

Ιδιωτικοποιήσεις: ΑΔΜΗΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό

Ρύθμιση 100 δόσεων: Οι δανειστές ζητούν εξαίρεση των μεγάλων οφειλετών ή αύξηση των ποσών των δόσεων για όσους χρωστούν πολλά

http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom