Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Megaλα ζόρια για βαρόνους


Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας

Από το αν θα υπάρξουν και τι είδους αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί η συμμετοχή των ομίλων Μπόμπολα (Πήγασος) και Ψυχάρη (ΔΟΛ) στην προωθούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Τηλέτυπος που διαχειρίζεται το Mega Channel.



Η γενική συνέλευση των μετόχων της Τηλέτυπος ενέκρινε χθες την απόφαση για αύξηση κεφαλαίου κατά 15.118.950 ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών που θα διατεθούν σε αναλογία μίας νέας για κάθε δύο παλιές, μέσω της οποίας το Mega Channel θα επιχειρήσει να ξεχρεώσει παλαιότερα προγράμματα που δεν έχουν πληρωθεί και να αγοράσει νέα προκειμένου το κανάλι να κρατηθεί στις δύο πρώτες θέσεις του τηλεοπτικού τοπίου από πλευράς μεριδίων.

Παραμένει ωστόσο άγνωστο αν και ποιοι από τους υφιστάμενους μετόχους θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις τρύπες του σταθμού καθώς τόσο η πλευρά Μπόμπολα όσο και η πλευρά Ψυχάρη δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πήγασος, η οποία κατέχει ποσοστό 32,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος και θα πρέπει να καταβάλει περίπου 5 εκατ. ευρώ για να μη μειωθεί το ποσοστό της, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν θα ασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα στην αύξηση κεφαλαίου και σημείωσε πως οι μέτοχοι θα εξετάσουν τη στάση τους κατά την περίοδο που θα υλοποιηθεί η αύξηση.

Από την πλευρά του ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη που ελέγχει το 22,1% του κεφαλαίου (το μερίδιό του αντιστοιχεί σε 3,34 εκατ. ευρώ) έθεσε ως προϋπόθεση για την κάλυψη της συμμετοχής του στην αύξηση «να μην υπάρξουν κρίσιμες αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον».

Από την άλλη, η πλευρά Βαρδινογιάννη, που επίσης μέσω offshore ελέγχει κρίσιμο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Τηλέτυπος, έχει κρατήσει επισήμως κλειστά τα χαρτιά της. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι ο όμιλος θα αυξήσει το ποσοστό του και θα επιχειρήσει να ενισχύει την επιρροή του στο κανάλι, ενώ δεν αποκλείεται να συνεργαστεί και με άλλους επιχειρηματίες του κλάδου των ΜΜΕ για να το πετύχει.

Πρόκειται για τη δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση του τηλεοπτικού σταθμού σε δύο χρόνια, καθώς η εταιρεία είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 15 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ την ίδια χρονιά είχε συνάψει και ομολογιακό δάνειο 98 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός της σήμερα να διαμορφώνεται σε 120,8 εκατ. ευρώ.

Εκ μέρους της διοίκησης της Τηλέτυπος ο διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Ανδρεούλης ανέφερε πως η κεφαλαιακή ενίσχυση είναι απαραίτητη προκειμένου να μην πέσει το μερίδιο τηλεθέασης του σταθμού στην τρίτη θέση καθώς, όπως είπε, «τότε θα υπάρχει σημαντική δυσμενής επίδραση στα έσοδα και θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να επανέλθει».

Ο ίδιος είπε πως η αγορά από την αρχή του έτους παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 20% και απέδωσε μέρος της υποχώρησης των εσόδων στην επιβάρυνση των διαφημίσεων από τον ειδικό φόρο 20% επί της αρχικής αξίας των τιμολογίων.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom