Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

"Σκούπα" του FBI και χειροπέδες σε υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA για δωροδοκία, εκβιασμούς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί μεγάλη επιχείρηση του FBI για τη σύλληψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της FIFA που κατηγορούνται για διαφθορά.

Σε συνεργασία με την αστυνομία της Ζυρίχης, όπου το επόμενο διήμερο διεξάγεται το ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας, πράκτορες του FBI συνέλαβαν υψηλόβαθμα, νυν και πρώην, στελέχη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που κατηγορούνται για δωροδοκία, εκβιασμούς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Στόχος των ερευνών είναι η ισχυρή εκτελεστική επιτροπή της FIFA, που διαθέτει τεράστια δύναμη και κάνει τα πάντα εν κρυπτώ Σύμφωνα με τους New York Times που αποκάλυψαν την επιχείρηση "σκούπα", όλα έγιναν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο ξενοδοχείο Baur au Lac (ένα πεντάστερο ξενοδοχείο με θέα στις Άλπεις και τη λίμνη της Ζυρίχης) όπου είχαν καταλύσει στελέχη της FIFA για το ετήσιο συνέδριό τους. Πράκτορες και αστυνομικοί τους έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού πήραν τα κλειδιά από τη ρεσεψιόν και εισέβαλαν στα δωμάτιά τους για να τους συλλάβουν.

Στόχος του FBI είναι να εκδόσει τους συλληφθένες στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στα άτομα στα οποία οι Αμερικανοί πράκτορες πέρασαν χειροπέδες είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Jack Warner.
Ένας από τους αξιωματούχους της FIFA που συνελήφθη, οδηγήθηκε εκτός ξενοδοχείου από πλαϊνή έξοδο. Του επιτράπηκε όμως να πάρει τη βαλίτσα του.

Οι κατηγορίες αφορούν φαινόμενα διαφθορά στις τάξεις της FIFA εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες. Αναθέσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων, συμφωνίες για διαφημίσεις και για τηλεοπτικά δικαιώματα.

Πηγή: New York Times
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom