Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Νέες διώξεις για τις μίζες των εξοπλιστικών

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ "DAIMLER", ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΕΜΜ. ΛΑΪΝΟΠΟΥΛΟΣ

Διώξεις για τις μίζες των εξοπλιστικών επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και του Γιάννου Παπαντωνίου ασκήθηκαν από τους αρμόδιους εισαγγελείς. 

Οι νέες διώξεις -σε βαθμό κακουργήματος- αφορούν στις προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρεία «Daimler» και στρέφονται σε βάρος επτά προσώπων, μεταξύ των οποίων Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, Γερμανοί υπάλληλοι της εταιρείας και ο εκπρόσωπος της «Daimler» στην Ελλάδα Εμμανουήλ Λαϊνόπουλος.

Mίζες άνω των 2 εκατ. ευρώ


Σε ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι μίζες που διακινήθηκαν για τις εν λόγω προμήθειες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος. 

Σε ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχονται οι μίζες που διακινήθηκαν για τις εν λόγω προμήθειες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράςΟι παράνομες αμοιβές φέρονται να διακινήθηκαν από το 2001 και έπειτα σε κρατικούς αξιωματούχους, προκειμένου να προχωρήσουν οι συμβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν επί των ημερών των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρείας, με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων, προκειμένου οι αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.

Το colpo grosso και οι διώξεις


Στο πλαίσιο της έρευνας που είχε διατάξει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου διαπιστώθηκε πως για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών χρησιμοποιήθηκε το γνωστό κόλπο των τρίτων προσώπων. 

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που ζητήθηκαν μέσω δικαστικής συνδρομής, η γερμανική εταιρεία διατηρούσε «μαύρα» ταμεία με μετρητά για τις παράνομες πληρωμές, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμα εξωχώριοι τραπεζικοί λογαριασμοί, παραπλανητικές τιμολογήσεις καθώς και τρίτοι διαμεσολαβητές. Τα ίχνη του «μαύρου» χρήματος χάνονταν με τη χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας με την «Daimler».

Σε βάρος των επτά κατηγορουμένων ασκήθηκαν διώξεις για:

- δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή μέχρι ισόβιας κάθειρξης

- δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου

- νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι μέθοδοι των δωροδοκιών αποκαλύφθηκαν και μέσα από τα επίσημα στοιχεία που εστάλησαν από τις Αρχές των ΗΠΑ, μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής της χώρας. Οι «καυτές» συνομιλίες που περιέχονται στην εσωτερική αλληλογραφία καταγράφουν τις δωροδοκίες. Μέσα από την αλληλογραφία φέρεται να προκύπτει το εύρος του συστήματος διαπλοκής που είχε σχηματιστεί γύρω από τις προμήθειες των εξοπλισμών την περίοδο εκείνη. 

Χαρακτηριστικά, μάλιστα, στέλεχος της «Daimler» σε εσωτερικό σημείωμα φέρεται να παραδέχεται ότι οι διασυνδέσεις με πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ελλάδα μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για το κλείσιμο μεγάλων παραγγελιών, ιδιαίτερα στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι προμήθειες

Οι επίμαχες συμβάσεις, συνολικού κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αφορούν:

  • στην προμήθεια 2.000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, ανταλλακτικών, συγκροτημάτων και συλλογών ειδικών εργαλείων συντήρησης με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2.480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ (σύμβαση 015Α/97) - με συνολικό κόστος 96 εκατ. ευρώ
  • στην προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέος τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου προς κάλυψη αναγκών σε οχήματα του προγράμματος Β ράση ΕΡΜΗΣ (Σύμβαση 19Α/2000) με κόστος 30 εκατ. ευρώ
  • στην προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία (Σύμβαση 013Α/98).
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom