Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: "Κοντά σε συμφωνία εντός των «κόκκινων γραμμών» μας" - Καμία εκταμίευση με μερική συμφωνία λέει το ΔΝΤ


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τους υπουργούς του για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και θα ορίζεται από τις "κόκκινες γραμμές" που έχουμε θέσει».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλ. Τσίπρας διατύπωσε την αισιοδοξία ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες η οποία επιβεβαιώνεται και από το κλίμα στο χθεσινό Euro Working Group αλλά και από την εξέλιξη των συζητήσεων στο Brussels Group.

Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι για συμφωνία, θα φανούν όμως όλα μέσα στο επόμενο τριήμερο –έως την Κυριακή το βράδυ- που ολοκληρώνεται η συνεδρίαση του Brussels Group.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρέσχε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του για τη διαπραγμάτευση δόθηκε, ουσιαστικά, και το «περίγραμμα» του πολυνομοσχεδίου με τις μεταρρυθμίσεις.

Καμία εκταμίευση με μερική συμφωνία λέει το ΔΝΤ

Το κλίμα από την πλευρά των δανειστών δεν είναι και τόσο θετικό όσο διαμηνύει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό φάνηκε σήμερα και από τη συνέντευξη Τύπου του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ο κ. Ράις ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις του Der Spiegel πως το ΔΝΤ έχει εκπονήσει non paper για το ενδεχόμενο ενός Grexit, δεν το διέψευσε, λέγοντας πως "πάντα εξετάζουμε διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες, αυτό είναι μέρος της δουλειάς¨.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να μην προκαλέσει, έσπευσε να διευκρινίσει πως η βασική θέση του ΔΝΤ είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ αρκεί η Αθήνα να σέβεται τις πάγιες δεσμεύσεις της για την παραμονή της στην ευρωζώνη.

Ξεκαθάρισε δίνοντας και το στίγμα των διαπραγματεύσεων, πως το ΔΝΤ απαιτεί μία βαθιά συμφωνία, πριν υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση χρημάτων, υπογραμμίζοντας με νόημα πως μερικά μέτρα δεν επαρκούν.

Μάλιστα, o κ. Ράις διευκρίνισε πως το ΔΝΤ δεν ζητά νέες μεταρρυθμίσεις, κάτι που για πολλούς ερμηνεύτηκε ως αναφορά του ΔΝΤ στα γνωστά θέματα, όπως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, που είναι τα μεγάλα αγκάθια και για την ελληνική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom