Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ποιες παραχωρήσεις στους δανειστές εξετάζει η κυβέρνηση

Αποκωδικοποιείται στο υπουργικό το πολυνομοσχέδιο. Περικοπές στις υψηλές επικουρικές εξετάζει η κυβέρνηση. Πιθανό το τέλος διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων. Τι θα γίνει με ασφαλιστικό και εργασιακά

Τις παραχωρήσεις και τις προσαρμογές που θα γίνουν από την ελληνική κυβέρνηση αναζητούν τα διεθνή ΜΜΕ, μέσα στα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα που προκαλούν οι εκβιαστικές πιέσεις των δανειστών.
Μετά τον «ανασχηματισμό» της διαπραγματευτικής ομάδας, μια κίνηση που εκλαμβάνεται από τα διεθνή media ως προώθηση ενός συμβιβασμού με τους δανειστές, παράγοντες της Ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters πως για να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μία σημαντική παραχώρηση τουλάχιστον σε έναν από τους εξής τομείς: συνταξιοδοτικό, αγορά εργασίας ή φορολογία.

Αξιωματούχοι στην ευρωζώνη υποστήριξαν στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις, όσον αφορά στο κεφάλαιο των εργασιακών σχέσεων, μεταθέτοντας χρονικά το σχέδιο της για αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συζητήσει η Ελλάδα το νομοσχέδιο με τους εταίρους της, πριν το εισαγάγει για ψήφιση στη Βουλή.
«Θέλουμε να δούλε συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις από την ελληνική πλευρά μέσα στην εβδομάδα για να επανακτηθεί η διαδικασία εμπιστοσύνης», δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.
«Μπορεί να είναι το ασφαλιστικό, μπορεί να είναι τα εργασιακά, αλλά… θα πρέπει να πληρώσουν το πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται».
Η συζήτηση της Ελλάδας με τους δανειστές με βάση το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να γίνει στο Brussels Group, θέλει να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρή πρόθεση να προχωρήσει, μετά τις κατηγορίες των δανειστών ότι σέρνει τα πόδια της και δεν οδηγεί στην επίτευξη συμφωνία, σημειώνει το Reuters.
Πάντως, κομμάτι του «ανασχηματισμού» του οικονομικού επιτελείου είναι η απόφαση ότι οι εκπρόσωποι των «θεσμών» αποκτούν ξανά τη δυνατότητα να έρχονται στην Αθήνα και να κάνουν έλεγχο στα υπουργεία. Αυτό δεν έχει μόνο τη συμβολική σημασία της επιστροφής της τρόικας με την παλιά της μορφή, αλλά σημαίνει μεγαλύτερες πιέσεις για προσαρμογές και θυσίες, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις.
Δείτε επίσης
Σύγχυση με τις κόκκινες γραμμές:Αποκωδικοποιείται στο υπουργικό το πολυνομοσχέδιο. Περικοπές στις υψηλές επικουρικές εξετάζει η κυβέρνηση. Πιθανό το τέλος διαμονής σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων. Τι θα γίνει με ασφαλιστικό και εργασιακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom