Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για Επικουρικές - Ταμεία


Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ.Στρατούλης ήταν κατηγορηματικός ότι με την κατάλληλη νομική διατύπωση θα υπάρξει ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που προέβλεπε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα ήταν συνολικά 15% και θα γίνονταν σε δύο δόσεις.

«Με νομοθετική ρύθμιση το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθοριστεί ότι από 1/1/ 2015 και μετά δεν θα ξαναγίνουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» τόνισε ο υπουργός.

Κληθείς να προσδιορίσει το διάστημα στο οποίο αναφέρεται, ο κ. Στρατούλης σημείωσε ότι το υπουργείο θα είναι έτοιμο μέχρι την άλλη Παρασκευή να στείλει τις σχετικές ρυθμίσεις στη γραμματεία της κυβέρνησης ώστε να πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή, προσθέτοντας "απλώς, στην εβδομάδα που έρχεται θα πάρουμε και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους".

Ερωτηθείς εάν μια τέτοια ενέργεια μπορεί να θεωρηθεί μονομερής και ποια νομική μορφή θα έχει, ο υπουργός ανέφερε: «Κατ' αρχήν, δεν είμαστε με αυτό το άγχος, όταν πρόκειται για την επιβίωση του ελληνικού λαού, το αν θα χαρακτηριστεί μια ενέργεια μονομερής ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προχωράμε με την πιο κατάλληλη και πιο αποτελεσματική νομική μορφή ώστε να μην γίνουν οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη κυβέρνηση μειώσεις των επικουρικών συντάξεων».

Στο ερώτημα από πού θα βρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία από τα έσοδα του ΙΚΑ, τα οποία είναι για τον Ιανουάριο 958 εκατ. ευρώ ενώ τον Φεβρουάριο θα πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο εκτιμά ότι μείζον θέμα για την ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων είναι η ψήφιση των ρυθμίσεων για την εξόφληση οφειλών σε 100 δόσεις.

«Αναμένουμε να εισπράξουμε επιπλέον έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2015 που μπορεί να φτάσουν το 1,46 δισ. ευρώ και για κάθε μία από τις υπόλοιπες 7 χρονιές που θα διαρκεί η αποπληρωμή των 100 δόσεων περίπου 500 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα», είπε ο κ.Στρατούλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom