Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το «χρυσό» συμβόλαιο Άδωνι με τους Γερμανούς για την Υγεία! - Τι ανακάλυψε ο Π.Κουρουμπλής και τι απαντάει ο πρώην


Γράφει η Δήμητρα Ευθυμιάδου

Χρυσές απεδείχθησαν για τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες και την περιβόητη Task Force οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είχε υπογράψει κατά τη διάρκεια της θητείας του χρυσή συμφωνία με την Task Force για την εκπόνηση μελετών για τις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν στην ΠΦΥ και στον ΕΟΠΥΥ.

Μελέτες που όμως είχε ζητήσει ταυτόχρονα από Έλληνες επιστήμονες οι οποίες βεβαίως δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.
Η συμφωνία κλείσθηκε και η Task Force εισπράττει. Μάλιστα κατά τις σχετικές αποκαλύψεις την τότε περίοδο για το χρυσό συμβόλαιο Άδωνι με τους Γερμανούς από τη εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ο κ.Γεωργιάδης εμφανίστηκε μαινόμενος κατά της εφημερίδας.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριζε ότι πρόκειται για ανοικτό διαγωνισμό, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος κερδίσει και εργαστεί για την ανασυγκρότηση του συστήματος θα εισπράξει και τα χρήματα. Βέβαια η αλήθεια απείχε παρασάγγας. Η συμφωνία είχε ήδη κλειστεί και το ρευστό είχε συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Όμως αυτό που δεν είναι γνωστό είναι πως η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε βρήκε στα συρτάρια του υπουργείου κανένα σχέδιο δια χειρός Γερμανών και ελάχιστες πρόχειρες μελέτες.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρει μάλιστα πως αυτά που δόθηκαν θα μπορούσαμε απλά ως χώρα να τα ζητήσουμε δωρεάν από τη Γερμανική κυβέρνηση και να μας τα δώσει.
Άγνωστο παραμένει πως θα ενεργήσει το υπουργείο Υγείας στην αποκάλυψη αυτή καθώς ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίζεται εξαγριωμένος λέγοντας σε στενούς του συνεργάτες πως «οι Γερμανοί μας δανείζουν και μας τα ξαναπαίρνουν πίσω μέσω τέτοιων συμβολαίων.»
Να σημειωθεί πως με βάση έγγραφο που υπέγραφε ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, είχε αποφασισθεί σε πρώτη φάση για το έργο της ΠΦΥ και του νέου ΕΟΠΥΥ να διατεθούν μόνο για την πρώτη φάση 1 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για την όλη τεχνική υποστήριξη των Γερμανών εμπειρογνωμόνων θα δίνονταν 4,5 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, άλλα 10 εκατ. είχε αποφασιστεί να διοχετευθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Υγεία εν δράσει» πρόγραμμα που ήταν υπό τον έλεγχο Γερμανών ειδικών με επικεφαλής τον Χ.Ράιχενμπαχ.
Με βάση την απόφαση που είχε ληφθεί, τα μέλη της Task Force θα αναλάμβαναν τη «διοικητική και τεχνική υποστήριξη της Διεύθυνσης ΠΦΥ του Υ.Υ. στο πλαίσιο της υλοποίησης/εφαρμογής των τιθέμενων στόχων στο πρόγραμμα του Κυβερνητικού Εργου, καθώς και των προτεινόμενων δράσεων στο πρόγραμμα Health in Action. Το έργο προωθείται υπό τις ανωτέρω αυστηρές προϋποθέσεις και έχει διάρκεια 24 μήνες».
task force

Η πρώτη σύμβαση που προβλέπει την πρώτη…δόση στους Γερμανούς ύψους 1 εκατ. ευρώ
Άδωνις στο HealthReport.gr: «Δεν υπέγραψα χρυσό συμβόλαιο με τους Γερμανούς για την Υγεία»! Τι λέει για Κουρουμπλή

Στην αντεπίθεση περνά ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μετά τις τοποθετήσεις του νυν υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, πως δε βρήκε σχεδόν καμία μελέτη από την περιβόητη Task Force και τους Γερμανούς που ανέλαβαν έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ να παραδώσουν σχέδιο για το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στο HealthReport.gr καταφέρεται κατά του Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ υποστηρίζει πως το συμβόλαιο δεν υπεγράφη με τους Γερμανούς αλλά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Ο κ.Κουρουμπλής προτού κάνει δηλώσεις για σοβαρά θέματα, καλό θα ήταν να έχει ζητήσει έστω μια ενημέρωση από τους προκατόχους του. Το χρυσό συμβόλαιο με τους Γερμανούς που αναφέρθηκε είναι στη πραγματικότητα ένα συμβόλαιο για την παροχή τεχνικής βοήθειας με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας».
Όσο για τα εκατομμύρια που θα δοθούν υποστηρίζει πως δεν εκταμιεύονται από τα κρατικά Ταμεία:
«Τα χρήματα μάλιστα δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου υγείας αλλά το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα το κομμάτι του ΕΣΠΑ που υποχρεωτικά παρέχεται μόνο για τεχνική βοήθεια».
Βέβαια από την «πίτα» των 15 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν, κομμάτι θα λάβει και η Γερμανία όπως παραδέχεται ο Άδωνις Γεωργιάδης στο HealthReport.gr, σημειώνοντας: «Βάση αυτού του συμβολαίου, στο οποίο ως υπεργολάβος συμπεριλαμβάνεται το υπουργείο υγείας της Γερμανίας, έχει ήδη δοθεί στο ελληνικό κράτος όλο το σχέδιο εφαρμογής των DRG ‘S (σ.σ.:κλειστά ενοποιημένα νοσήλια) πράγμα που έγινε νόμος του κράτους και αποτελεί και μνημονιακή μας υποχρέωση».
edceb17e63992ec7d415de72edd7cdc842edc4c6b35e63bace266787189f436b
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε παλαιότερη συνάντηση του με τον επικεφαλής της Task Force Χ.Ράιχενμπαχ.
Κατά τα άλλα ισχυρίζεται πως το κονδύλι μπορεί και να μη φθάσει στα 15 εκατ. ευρώ εάν δεν επεκταθεί η συνεργασία ενώ εξακοντίζει κατηγορίες εναντίον του Παναγιώτη Κουρουμπλή λέγοντας πως οι υπεύθυνοι του προγράμματος τον αναζητούν και δεν τον βρίσκουν: «Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δύναμαι να γνωρίζω ότι οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν προσπαθήσει εδώ και μέρες να τον ενημερώσουν, χωρίς μέχρι στιγμής αυτό να έχει καταστεί εφικτό.

Αν έχει οποιαδήποτε άλλη απορία ο κ.Κουρουμπλής είμαι στη διάθεση του και φυσικά δεν έχουν δοθεί 15 εκατομμύρια έχουν δεσμευτεί έως 15 εκατ.ευρώ από το ΕΣΠΑ. Η πληρωμή γίνεται μόνο κατά την πρόοδο του έργου και με την παραλαβή των συγκεκριμένων εργασιών.
Εάν θέλει να χρησιμοποιήσει δε μέχρι και τα 15 εκατ. χρειάζεται να επεκτείνει το παρόν συμβόλαιο το οποίο είναι κάτω από 10 εκατ. ευρώ» καταλήγει στο HealthReport.gr ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom