Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Τελεσίγραφο της Αθήνας στο Βερολίνο: «Αυτό είναι το αίτημα μας - 'Η το αποδέχεστε ή όχι»!

Προσοχή στα καλτσόν παιδιά...

- Κυβέρνηση: «Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι»
- Κύκλοι ΔΝΤ: Ακατανόητο το όχι των γερμανών στο ελληνικό αίτημα!
- Ναι από την Κομισιόν στο ελληνικό αίτημα - Η άρνηση του Σόιμπλε πάγωσε τους πάντες!
- Κομισιόν: Το ελληνικό αίτημα ανοίγει το δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό - Διάβασε την επιστολή ο Γιούνκερ και είναι θετικά διακείμενος
- Σόιμπλε: «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης»
- Βαρουφάκης στην επιστολή αίτημα:«Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές»
- «Θα αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα»
- Σήμερα συνεδριάζει το EuroworkingGroup και αύριο το Eurogroup

Ενα περίεργο παιχνίδι πόκερ είναι σε εξέλιξη και πάλι με την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει ένα είδος τελεσιγράφου στους δανειστές.

Κυβερνητικές πηγές και με αφορμή το γερμανικό όχι στο ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης διαμήνυσαν λίγο μετά την έναρξη του EuroworkingGroup στις Βρυξέλλες:

«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Το αυριανό Eurogroup έχει μόνο δύο επιλογές: Να αποδεχτεί ή να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Εδώ θα φανεί ποιος θέλει να βρεθεί λύση και ποιος όχι».

Κύκλοι ΔΝΤ: Ακατανόητο το όχι των Γερμανών στο ελληνικό αίτημα

Προβληματισμό εντωμεταξύ έχει προκαλέσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το όχι των γερμανών στο ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης το οποίο εστάλη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που η πρώτη αντίδραση ήταν θετική από τον Γιούνκερ, το Βερολίνο έσπευσε να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

Κύκλοι του ΔΝΤ τόνιζαν ότι είναι ακατανόητο το γερμανικό όχι και προσπαθούν ακόμα να αποκωδικοποιήσουν την αντίδραση του γερμανικού οικονομικού επιτελείου.

Όλο το χρονικό μετά την αποστολή του αιτήματος

Ως θετικό πρώτο βήμα έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα εξάμηνης παράτασης που υπέβαλε σήμερα στον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερουν Νταισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement". Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.

Στύλωσε τα πόδια η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει από την Ελλάδα να δεσμευθεί ρητά στην εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο που απέρριψε τη νέα πρόταση της Αθήνας για την παράταση της ισχύος της δανειακής σύμβασης.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει: «Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.«Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα» ανέφερε.

Στην Αθήνα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η εξάμηνη παράταση είναι απαραίτητη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση, να προχωρήσει σε επαρκές βάθος χρόνου τις διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά θετική ανταπόκριση και από πλευράς Ευρωπαίων – και κυρίως από πλευράς Γερμανών – με βάση την κύρια σύμβαση χρηματοδοτικής διευκόλυνσης που υπέβαλε και επισήμως.

Τονίζουν επίσης ότι δε συνδέεται με μνημόνιο το κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης. Κυβερνητικοί κύκλοι, σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισαν ότι δεν έχει καμία σχέση το Master Financial Assistance Facility Agreement με την υποχρεωτική σύνδεση χρηματοδοτικής σύμβασης και όρων μνημονίου, όπως υπονόησε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Διαβάστε σχετικά:
Ολόκληρη η επιστολή-αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης - Θετικές οι Βρυξέλλες - Αρνητική η Γερμανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom